Latice - Latinamerika i Centrum

-
Nyheter 2015 - 2016

Rubriker för artiklarna publicerades under 2015 - 2016 om de sociala rörelsernas erfarenheter liksom övriga nyheter om Latinamerika.


Nutida slavar Gamla tidningsannons: alla som vill kan bli tilldela en indian pojke/flicka
Manuels historia delas av så många andra barn i Paraguay och resten av världen, någonstans runt 15 miljoner barn som tagits från sina ursprungsfamiljer för att tjäna som tjänstefolk åt de rika.

Agencia Pelota de Trapo, Mariano González, läs mer



Folkrörelse sprids genom Sydamerika och kräver "Rättvisa åt Ayotzinapa" Caravana 43 Sudamerica
En grupp släktingar till de 43 studenterna som försvann den 29 september, i Guerrero i södra Mexiko, startade nyligen en folkrörelse vid namn "Caravana 43 Suramérica". Dessa leder tillsammans med samhällsgrupper en folkrörelse med slagorden "Rättvisa åt Ayotzinapa" genom länder som Brasilien, Uruguay och Argentina.

Agencia Rodolfo Walsh, läs mer



Möjligheten för Mexiko att åter närma sig Latinamerika
De mexikanska regeringarnas val att skriva under och förlänga frihandelsavtalet med USA och Kanada (Tratado de Libre Comercio con EEUU y Canadá), har inte bara skadat Mexiko, utan har fjärmat landet från Latinamerika.

Alai-Amlatina, Emir Sader



Nobelpris till manipulationen och till misslyckandet Santos tillsammans med Obama
Colombia. Allt verkar som en del av den magiska realismen: hundratals av FARCs gerillasoldater återvände till sina områden efter den avvisande folkomröstningen om fredsavtalet, president Juan Manuel Santos – bara han – mottar det devalverade Nobels Fredspris, kanske för att ha dödat hoppet om fred genom att signera ett avtal om fred. Idag har Colombia återigen upplevt samma rädsla som det har lärt sig att överleva med det senaste halvseklet.

Alai-Amlatina, Álvaro Verzi Rangel



Freden var den som förlorade Colombias flagga och händer med texten fred
Resultaten av folkomröstning i Colombia genererade överraskning i det internationella samfundet som förväntade en triumf för den Ja som kunde få ett slut för den väpnade konflikten av mer än sex decennier lång.

Alai-Amlatina, Gisela Brito / CELAG



Immigranter och flyktingar höjer röster för en ny migrationslag i Brasilien Gruppen för flyktingar och immigranter utan tak över huvudet i San Paolo
Brasilien. Restaurangen och platsen för palestinsk kulturell integration, Al Janiah, i centrum av staden San Paolo, samlade flyktingar och immigranter för att skapa en oredigerad röst mellan dessa grupper, med syftet att dela med sig av historier och ge en början till ett kollektiv som adresserar kraven från samhället av flyktingar och immigranter i Brasilien.

Alai-Amlatina, Júlia Dolce



Curuguatys dom Curuguatys politiska fångar
Paraguay. Ännu en gång har denna svårt lidande by sårats. En nedrig stöt i en gränslös brutalitet utan lösning, i historian om en by stämplad av sin egen olycka.

Alai-Amlatina, Carlos Veron Astrada



Venezuela: Opposition definierar sin strategi Venezuelas opposition
Sex månader har passerat sedan högerpartiet vann valet i Venezuela, tid nog för att skapa en tämligen exakt uppskattning av deras mål och vilka strategier som i praktiken satts för att nå dit.

Alai-Amlatina, Alejandro Fierro



Brasiliens kris var kupp strategi
Den långa brasilianska krisen som vissa säger det har börjat med gatudemonstrationer i juni 2013, och andra säger precis efter valet 2014, vinner definierade konturer som ledder till en vit kupp.

Alai-Amlatina, Emir Sader



Brasilien: Varför är riksrätten en kupp?
Kärnan till hur man kan förstå kuppen är det faktum att presidenten förlorat popularitet i kongressen ända sedan hon under 2011 började "städa upp" i offentliga organ.

Alai-Amlatina, Pedro Paulo Bastos Zahluth



Det argentinska folket och dess flaggskepp. En månad efter valet av koalitionen "Cambiemos" ("Låt oss förändra")
Argentina. De mänskliga rättigheterna och demokratin är värden som inte kan skiljas åt. Därför brukar våra presidenter tillträda den 10 december, de mänskliga rättigheternas dag.

Alai-Amlatina, Adolfo Pérez Esquivel



Högern återvänder till makten i Argentina
Den här gången hade opinionsundersökningarna inte fel. Högern vann och återtar makten efter att Néstor och Cristina Kirchner styrt landet i 12 år.

Alai-Amlatina, Emir Sader, läs mer



Krisen av kritiskt tänkande i Latinamerika Alltid i folkets hjärtat
I kulmen av de politiska sammanstötningarna och storslagna idéstriderna i Latinamerika lägger man tydligare märke till den relativa bristen på kritiskt intellekt.

Alai-Amlatina, Emir Sader, läs mer



Narkotikasmugglarna och polisen: nya förslag
(La otra mirada) I femton regioner i Peru ägnar man sig åt drogproduktion. 60 % av denna produktion hamnar på den nordamerikanska marknaden. Transporten av dessa droger görs genom de 115 hemliga flygplatser som är strategiskt utplacerade i landet. Droghandeln omsätter årligen 22000 miljoner amerikanska dollar, vilket är lika mycket som vårt BNP.

Alai-Amlatina, läs mer



Kuba är mänsklighet
Bland de många problem vi står inför i världen finner vi slutet på USA:s grymma blockad av Kuba, en blockad som varade i över femtio år. Återupptagandet av relationerna när det gäller diplomati, familjer, turism, handel, kultur och ekonomi mellan de två länderna fyller oss med en blandning av jubel över upphörandet av den aggressiva åtgärden och naturlig oro för det bästa sättet att fortsätta bygga och kämpa för frihet, socialism och frigörelse.

Alai-Amlatina, Pablo González Casanova, läs mer



Avvisandets ögonblick: USA mot Latinamerika
Toppmötet i Amerika skulle präglas av Barack Obama och Raúl Castro tillsammans som en symbol för slutet på mer än ett halvt sekel av konfrontation. Men då kom "fallet om Venezuela" för att komma ihåg att den gamle mannen, som fortfarande försvagats och attackeras med befogenheter att öka makten, så som Kina, som inte förlorat sina knep.

Alai-Amlatina, Raúl Zibechi, läs mer



Las Patronas: 20 år av hängiven kamp för de papperslösa migranterna (Del 2) Las Patronas
Dokumentärerna som har gjorts om vårt arbete har hjälpt oss väldigt mycket, vet du. De har gjort att vi blivit kända i andra delar av världen, och eftersom vi välkomnar alla som vill komma hit och lära sig om det vi gör har vi fått besök av personer från många länder, dokumentärfilmare, regissörer och journalister.

Alai-Amlatina, Ilka Oliva Corado, läs mer



Las Patronas: 20 år av hängiven kamp för de papperslösa migranterna (Del 1) Las Patronas
Den 5 februari i år är 20-årsdagen för Las Patronas (beskyddarna eller skyddshelgonen, öa.) outtröttliga humanitära arbete till förmån för de papperslösa migranter som korsar det mexikanska territoriet på väg mot USA.

Alai-Amlatina, Ilka Oliva Corado, läs mer



Zapatismen i läsning
Mexiko. I början av festivalen, under ett första uttalande, ger överbefälhavare Moisés ut ett meddelande som listar ursprungsbefolkningen som närvarar, en efter en. De nämns en efter en från Yaqui till Ikoot utan inbördes ordning. De är trettiofem stycken. De nämnda känner att de andra vet att de är där

Alai-Amlatina, Pablo González Casanova, läs mer



Det abrupta slutet på Peña Nietos dröm Enrique Peña Nieto
Mexiko. 2014 blev slutet för presidenten Enrique Peña Nietos korta romans med de politiska ledarna och en stor del av den allmänna meningen, nationellt och internationellt.

Alai-Amlatina, Victor M. Quintana S., läs mer



Franciskus i Bolivia: Ett revolutionärt besök
Bolivia. Mänsklighetens framtid är inte bara i händerna på de stora ledarna, stormakterna eller eliter, utan den är framför allt i folkets händer; i folkets förmåga att organisera sig.

Ana Rosa López Villegas, läs mer



Franciskus I en Bolivia
Bolivia. Det är lite mindre än en vecka kvar innan ankomsten av Påven Franciskus I till Bolivia. Det är hans första besök i hjärtat av Sydamerika. I följande stycken kommer vi att följa påvens agenda under hans vistelse i landet. Det handlar om ett mycket speciellt och symboliskt besök.

Ana Rosa López Villegas, läs mer



Internationell kampanj mot den ökande kriminaliseringen av de sociala rörelserna i Brasilien
"Rättsväsendet, gång på gång, försvarar hellre rätten till privat egendom, även om den privata egendomen inte uppfyller någon social funktion, än medborgarnas mest grundläggande rättigheter. Det är allmänt känt att Jordbruksreformen genererar mera direkta jobbtillfällen och får de ekonomiska tillgångarna att cirkulera inom den egna kommunen, i motsats till de stora jordbruksföretagen."

Biodiversidadla



Vad ligger bakom Zika-epidemin?
Väl tilltagen information om Zika-viruset och dess anknytning till barn som föds med microcefali har cirkulerat i media under de senaste dagarna. Trots att det saknas avgörande vetenskapliga bevis som associerar dessa missformningar med Zika-viruset har nyheten vuxit sig stor.

Biodiversidadla



Ojämlikheten är normen
Nyligen har de skandalomsusade upptäckterna av Panama Papers blivit bevis för hur mycket orenheter som gömmer sig bakom de stora finansiella världsinstitutionerna och hur dessa institutioner gladeligen har deltagit i förflyttning av tillgångar från praktiskt taget alla världens nationer, från de som skapar dessa tillgångar genom sitt arbete.

Carolina Vásquez Araya, El quinto patio



En ny vision Guatemala
Guatemala. Den kollektiva entusiasmen har lett landet till att uppleva ett av sina mest kraftfulla ögonblick i modern historia. Och inte i negativ bemärkelse, som det har blivit alltför ofta under de senaste åren, utan präglat för en återuppfödelse av hopp om förändring.

Carolina Vásquez Araya, El quinto patio



Institutionella räddning
Guatemala. Cicig (International Commission against Impunity in Guatemala) avslöjande om den tidigare ordföranden för Bank Guatemala orsakade en våg av reaktioner bland dem som har haft denna institution i listan över den enda intakta, fast och effektivt i landet. Mer än ilska, avsky uttrycken avslöjar en känsla av ilska och frustration för att ha sudda ut i ett slag den enda bastion av öppenhet.

Carolina Vásquez Araya, El quinto patio, läs mer



Dagen efter Chefen för Cicig och president Otto Pérez Molina
Guatemala. Cicigs upptäckter (Cicig: Den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala) förvånar ingen. Vad de har är makten att försätta allmänheten i ett konstant tillstånd av förväntan, i väntan på den dagliga dosen av skandal.

Carolina Vásquez Araya, El quinto patio



Inte ens 1 procent av migrerande barn accepteras som flyktingar: HRW Migranter
Trots den nationella lagstiftningen och internationella avtal kring migration, klassiciferas mindre än en procent av de barn och ungdomar som tas av migrationsmyndigheterna, som flyktingar eller åtnjuter annan typ av skydd, avslöjade Human Rights Watch (HRW).

Cimacnoticias



Solidarisk ekonomi: en ny modell för utveckling Kooperativen i förorterna
Ecuador. Solidaritet, samarbete, ömsesidigt bistånd, ömsesidighet och rättvisa är några av de principer som gäller för kooperativen av solidarisk ekonomi.

Comunicaciones Aliadas, Luis Ángel Saavedra



Flyktingströmmar på sin väg mot USA Afrikanska i flyktinglägret i Paso Canoas
Myndigheterna i Costa Rica tar sig an den oönskade invandringen på ett humanitärt och lagligt sätt.

Comunicaciones Aliadas, George Rodríguez



Kokabladet i sitt naturliga tillstånd är ingen drog
FN häver förbudet mot att tugga kokablad. Det är en seger för vår kultur, för våra ursprungsbefolkningar och för våra folkrörelser.

Communicaciones Aliadas, läs mer



I området med störst polisbevakning hittas två medborgare från ursprungsbefolkningen i Toez Caloto mördade Kommunikatör för byn Nasa
Colombia. På den mest militariserade vägen i norra Cauca, mellan orterna Santander de Quilichao, Caloto och Corinto, sker det största antalet mord och försvinnanden.

Dora Muñoz, läs mer



"Det är en tillbakagång för demokratin" Mauricio Macris tillbakagång för demokratin
Mauricio Macris regering offentliggjorde i "el Boletín Oficial" (Post- och Inrikestidningar), en ny förordning som innebär en allvarlig tillbakagång för demokratin. Det handlar om Dekret 721/2016 som nu annullerats efter att en gång ha etablerats av Raúl Alfonsíns regering 1984 som då gav civil kontroll över de väpnade styrkorna. Den nya förordningen skapar starkt fördömande och oro bland människorättsorganisationerna.

enREDando, Carina Toso



Noam Chomsky: "Pakten Trans-Pacific Partnership är ett nyliberalt angrepp av företagens domän" Noam Chomsky
Den amerikanske lingvisten, aktivisten och politiska analytikern anser att TPP(trans-pacific partnership) syftar till att öka konkurrensen inom medlemsländerna för hela världens arbetstagare för att sänka lönerna och öka osäkerheten.

enREDando, Resumen Latinoamericano



Alternativet folkets makt Villa Banana
Argentina. Mitt i det politiska klimat som råder på nationell nivå så fortsätter de sociala rörelsernas erfarenhet att växa underifrån. I Villa Banana arbetar de boende, tillsammans med organisationen Causa, för att öppna upp ett utrymme som varit stängt sedan 2005. ...

enREDando, Martín Stoianovich, läs mer




Fidel, en utopisk revolution
Vi har haft generationens privilegium att få lära känna en man som har gjort avtryck i både Latinamerikas och världens historia. Den mest briljanta politiker som kunde ge liv åt "la Patria Grande". En outtröttlig slagskämpe för jämlikhet, social jämställdhet och rättvisa.

Ilka Oliva Corado, Crónicas de una inquilina



Hilary Clinton och Trump: Samma sak
Det finns inte så mycket att välja på. Å ena sidan står demokraterna med sin dubbelmoral och å andra sidan står republikanerna mes sin entusiasm för fascismen och Ku Klux Klan. Amerikanerna blir tvungna att rösta för en av dessa katastroffigurer så väl när det gäller inrikes som utrikespolitik.

Ilka Oliva Corado, Crónicas de una inquilina



Det är inte emot Dilma, det är inte emot Lula, det är emot det brasilianska folkets utveckling
Företagsledare, borgarklassen och den latinamerikanska medelklassen är rädda för ordet "folket". De skräms av att höra arbetarklassen, för att inte tala om när de hör skriket från bönderna - en otämjbar kraft som ljuder som ett vulkanutbrott. Ursprungsbefolkningen har ägnat mer än femhundra år åt motståndskamp och de kommer inte att besegras nu.

Ilka Oliva Corado, Crónicas de una inquilina



Från tragedi till tragedi sjunker Guatemala
Man undrar varför när andra länder lyckas utvecklas och blomstra, vad det är då som händer med Guatemala som sjunker i misär och tragedi för varje dag som går. Svaret på detta är inte så mycket att fundera över då det finns rätt framför oss i spegelns reflektion: det är vi. Vi som samhällets medborgare är orsaken till dess nedgång. Var och en av oss, ingen kvarstår som oskyldig här.

Ilka Oliva Corado, Crónicas de una inquilina, läs mer



Otto Pérez Molinas regering mördar journalister
Guatemala. Yttrandefrihet? Var, när? I Guatemala finns inte. Allt kan skyllas på det allmänna våldet. Detta vanliga våld som finns i samhället, och som är allas ansvar, använde regeringen för att täcka låghet av en militärdiktatur.

Ilka Oliva Corado, läs mer




Trumslag mot Centralamerikas gäng Juan Orlando Hernández och Jimmy Morales
Liksom 13 år sedan så hörs nu åter krigets trumslag mot de Centralamerikas norra triangels alla gäng och ligor, en av landets mest våldsdrabbade och ojämnställda regioner.

Isabel Soto Mayedo



Mordet av den honduranska Berta Cáceres återupplivar upprördheten Guatemala Berta ska komma tillbaka i miljoner andra
Guatemala. Mordet på den honduranska ursprungsbefolknings ledare Berta Caceres blåste upprördhet i Guatemala, där folket erkänner Bertas kamp för sitt folk och hennes viktiga roll i motståndet mot statskuppen (2009).

Isabel Soto Mayedo, Prensa Latina



Ta hand om miljön och utveckla en politik för balans, de bästa inhemska arven Juan León Alvarado
Det bästa arvet från ursprungsbefolkningar är att ta hand om allt som finns omkring oss och ger oss liv, betonade ambassadören av Guatemala i Kuba, Juan León Alvarado

Isabel Soto Mayedo, läs mer



Det ständiga våldet i triangeln Norra Centralamerika Våldet triangeln i Norra Centralamerika
Havanna (PL). Den organiserade internationella brottsligheten, syndikaten och narkotikahandeln utgör nationella hot i El Salvador, Guatemala och Honduras, enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, efter dennes besök i Centralamerika.

Isabel Soto Mayedo, läs mer




Utvecklingen som Peru förtjänar
Alla länder förtjänar utveckling. Peru bör inte vara ett undantag. Trots detta, vissa politiker som lyckats bli valda, den ena efter den andra, har ägnat sig åt att göra vad som helst utom att bidra till landets utveckling.

Jorge Paredes Romero




Blommor i havet?
USA:s president Barack Obamas besök här i Buenos Aires har givit upphov till en mängd motsägelser. Alla medier följde honom i fotspåren under det officiella protokollära programmet. 40 år efter militärkuppen, fortsätter livet i detta land, fastän på något vis kvävt av de stora massmedierna.

LatiCe, Daniel Marrero



Sequeirabyn, ett ansikte av det innerligaste Uruguay
Uruguay. Sådant är detta Uruguay som har så många olika ansikten. Den sociala verkligheten skriker efter stöd och hjälp från den dominanta huvudstaden Montevideo men även från länsstyrelsen i Artigas.

LatiCe, Daniel Marrero, läs mer




Det var inte en 24 mars som de tidigare
Argentina. Det var inte en 24 mars som de tidigare. Det fanns många orsaker till att folket i Argentina på nytt gick ut på gatorna för att protestera. Å ena sidan, var det den klassiska demonstrationen på grund av minnesdagen (Day of Remembrance for Truth and Justice), en ny årsdag för ett av de mörkaste kapitlen i Argentinas moderna historia. För att hålla minnen vid liv krävs påminnelser, och ännu en gång såsom under tidigare år gick folket ut för att säga "Aldrig mer!".

Leonardo Paller




Den ideologiska kampen är grundläggande för att främja samordning på kontinenten, understryks från ALBA-rörelserna Sammankomsten för kontinental samordning
"ALBA-rörelserna föddes för att rekonstruera en kontinental strategi och konstruera ett politiskt projekt som skulle ena oss." Så inledde Llanisca Lugo, från det kubanska Martin Luther King-centret (Centro Martin Luther King), för att etablera en grundtanke för en diskussion som gick igenom interna frågor om samordningens organiserande.

Minga informativa de movimientos sociales, Vivian Fernandes, Brasil de Fato / ALBA Movimientos



Som en del av "la Jornada Continental", marscherar fackföreningar och rörelser mot militärbaserna Demonstration i Puerto Iguazú
Fackföreningar från Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay, demonstrerade tillsammans med de sociala rörelser som är en del utav la Jornada Continental (den kontinentala dagen), förra fredagen, 21 oktober, vid trippel-gränsen emot den fria marknaden och konstruktionen av militärbaser i regionen.

Minga informativa de movimientos sociales




Den farligaste regionen för människorättsaktivister
"Över hälften av morden på aktivister i världen, inträffade i Latinamerika. Att försvara mänskliga rättigheter i Latinamerika är fortfarande en mycket farlig uppgift: kriminaliseringen av försvaret för de mänskliga rättigheterna och av de fredliga proteströrelserna fortsatte", skriver Front Line Defenders i sin årliga rapport för 2016 med titeln "Få slut på dödandet" ("Stop the Killings").

Noticias Aliadas



Korruption och straffrihet upptar dagordningen för sociala rörelser Samhället kräver slut på korruptionen
Dominikanska Republiken. Domare med koppling till det styrande partiet låter en senator i regeringen undslippa rättegång och fängelsestraff trots anklagelse för olaglig förmögenhetsförvärvning.

Noticias Aliadas, Gabriela Read, läs mer



Fattigdomens procentsats håller i sig
Statistiskt sett har fattigdomen stannat av men antalet fattiga personer växer. Sett i antalet och med hänsyn till befolkningsökning, preciserar ECLAC, drabbades 167 miljoner personer av fattigdom under 2014.

Noticias Aliadas, läs mer


Latinamerika och Karibien, Kuba, Nicaragua, Peru och Uruguay
Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) uttryckte sin oro över våldet mot homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner (HBTQ). Organisationen uttryckte även sin oro över att regeringarna i Latinamerika och Karibien saknar en sammanställning över den här gruppen.

Noticias Aliadas, läs mer



Multimiljonärplan för att få bukt med våldet Dionisio Arístides Umanzor och Carlos Tiberio Ramírez
El Salvador. Initiativet är riktat mot brottsförebyggande arbete som ska genomföras i de våldsammaste kommunerna.
El Salvadors regering har börjat söka finansmöjligheter för att bekosta en ambitiös plan på 2 miljarder amerikanska dollar.


Noticias Aliadas, Edgardo Ayala, läs mer




Camila Vallejo om de mördade studenterna: "De som dör i kampen för livet kan inte kallas döda" Parlamentsledamoten för kommunistpartiet, Camila Vallejo
Chile. Det kommunistiska ungdomsförbundet uttryckt sin sorg, men även sin styrka i och med mordet på de två studenterna i Valparaíso, varav en var medlem i förbundet. De visar landet att de är en av Chiles mest disciplinerade och omfattande ungdomsgrupp.

Radio del Mar, läs mer



Första maj: 11 stöttepelare som upprätthåller Pinochets diktatur
Chiles nuvarande socioekonomiska modell trädde i kraft 1973, och är en djupgående rest från diktaturen som levt vidare utan att ifrågasättas eller diskuteras.

Radio del Mar




Var tredje barn i Argentina lever i fattigdom, enligt UNICEF Fyra barn leker i ett slumpområde
Argentina. (Agencia EFE) Rapporten indikerar att 8.4 % lever i extrem fattigdom. Studien mäter för första gången fattigdom inte enbart enligt monetära medel.

Red No a la Explotación




Hebe och det verkliga i det sociala
Argentina. En oförglömlig dag i vårt land i dag. En domare försökte att få ordförande för Plaza de Mayo Mödrarna arresterad. Hon är den största symbolen för kamp och motstånd mot statsterrorismen som härjade i vårt land för några decennier sedan, men vars effekter fortfarande är närvarande med tanke på de 30000 försvunna argentinare som kidnappades under den vanärande förvaltningen av civil-militära diktaturen.

Sergio Zabalza




Trump blir president: osäkerhet och mycket frågor i Latinamerika USA:s president. Donald Trump
Även om det inte var ett direkt huvudtema i valkampanjen, så var Latinamerika involverat i förlagen framlagda av USA:s valda president, Donald Trump.

Servindi



Rösträkning utnämner Pedro Pablo Kuczynski till Perus nya president Pedro Pablo Kuczynski
Tilläggas bör att efter dagens och gårdagens rösträkningar har skillnaden mellan de stridande kandidaterna sjunkit till mindre än 50 000 röster.

Servindi






  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe