Latice - Latinamerika i Centrum

-

Korruption och straffrihet upptar dagordningen för sociala rörelser

Gabriela Read
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Veronica Noueched

Dominikanska Republiken. Domare med koppling till det styrande partiet låter en senator i regeringen undslippa rättegång och fängelsestraff trots anklagelse för olaglig förmögenhetsförvärvning.

Samhället kräver slut på korruptionen
Foto: Luisa González. Det civila
samhället ger sig ut på gatorna för
att kräva ett slut på korruptionen.

Den 27 mars i år, fastställde ett beslut av Högsta domstolen (SCJ), dagordningen för dussintals organisationer som då mobiliserades för att kräva avgången eller avlägsnandet av domarna i detta organ. Domaren Alejandro Moscoso Segarras beslut att frigöra senatorn Felix Bautista från rättegång och fängelsestraff trots anklagelserna för korruption, penningtvätt, förskingring och förfalskning av offentliga och privata dokument ledde till starka och upprörande reaktioner bland dessa organisationer.

Denna efterfråga om korrupta domares avgång förenar i en enda röst sektorer som traditionellt kämpar separat. Den katolska kyrkan och evangeliska kyrkor, konservativa och progressiva grupper, gräsrotsorganisationer, företag, feministgrupper och organisationer som kämpar för sexuell mångfald, politiska oppositionspartier och institutioner som deltar i kampen mot korruption organisationer, samlades den 9 april i en national dag mot Stöld och Straffrihet.

Historien om Bautista, 52 år, är historien om en ödmjuk skräddare från en by södra delen av landet som snart blev en miljardär affärsman med investeringar i Haiti och Panama och som nu är delaktig i en korruptionshärva med rekordsumman på nästan 40 miljarder pesos (890 miljoner motsvarande USD).

Bautista, sekreterare i det styrande Dominikanska befrielsepartiet (PLD), skapade sin förmögenhet mellan 1996 och 2000 då han ledde byrån för statliga arbetssamordningar, som senare fusionerades med den statliga ingenjörsbyrån som koordinerade och övervakade statliga bygg (OISOE) - under den första regeringen av tidigare president Leonel Fernandez (1996-2000). År 2004, när Fernandez återtog makten, blev Bautista huvudansvarig för att leda OISOE, där han stannade fram till 2010 då han valdes till senator för provinsen San Juan.

Enligt åtalet mot Bautista, i och med hans utnämning till chef för OISOE, "lyckas han skapa en uppskattande hög personlig status, för sin familj och för sina partners, skaffa många lösa och fasta egendomar, öppna flera nationella och internationella bankkonton och uppvisa en levnadsnivå och standard som är mycket högre än vad som är möjligt att uppbringa av de låga inkomsterna som han får för sin tjänst.

Skändlig historia

Detta är dock inte första gången som Bautista utmanas inför rättvisan: "Vi står inför en misstänkt med en lång historia och flera anklagelser om korruption, bland annat den olagliga byggnaden av motorvägen San Juan-Vallejuel eller det otroliga fallet Sun Land. Vi måste också ange kopplingar till andra fall och utredningar och den påstådda olagliga finansieringen av valkampanjer i Peru, Panama och Haiti, vilket anklagar honom för att ha bedrivit korruption på lokal nivå som har överskridit den internationella arenan", säger Carlos Pimentel, chef för Programmet för transparant medborgarinflytande och medborgerlig rörelse som förespråkar en förstärkning av de politiska institutionerna.

I fallet med den olagliga byggnaden av motorvägen, hänvisar Pimentel till en förskingring av mer än 50 miljoner pesos som ledde till att Bautista hamnade i fängelse mellan 2000 och 2001. När det gäller det amerikanska konsultbolaget The Sun Land Group, handlar det om ett avtal på ett internationellt lån på 130 miljoner dollar, som upprättades under 2006 utan kongressens godkännande vilket skulle ha skett enligt gällande lagstiftning.

Det missnöje organisationerna pekar på beror på att man erkänner domarens Moscoso Segarra offentliga karriär i LDP. Domaren skulle ha utvärderat den bevisning som lagts fram av justitiekanslern att åtala och skicka senatorn till fängelse istället för att slå fast att målet inte skulle upptas på grund av att bevisen var inkonsekventa och att åtalet redan lagt sin domslut för några av anklagelserna.

Detta är inte det första korruptionsfallet som har lösts till förmån för den tilltalade under de senaste åren, men är det fall som har lockat mest upprördhet och mobilisering i ett land präglat av hög tolerans mot korruption och straffrihet, ett ont som tenderar att motivera, enligt "politisk kultur av demokrati i Dominikanska republiken 2010" rapport, publicerad av Latinamerikabarometern.

Medborgarna går ut på gatorna

Demonstrationerna hålls i olika provinser och främjar enighet bland de mest skiftande och även antagonistiska grupper. Manuel Robles, medlem av rörelsen Straffrihet Zero, grupporienterad kollektiv som anmäler fall av korruption och krav på effektiv rättvisa, sade till Noticias Aliadas att "denna koalition inte skiljer på partier eller politiskt tillhörighet, utan även skulle välkomna människor som är anhängare av den sittande regering och som förstår att vi måste generera tillräcklig social och politisk makt att ändra aktuell status där straffrihet råder.

Robles erkänner att det är en "komplex men nödvändig" strategi för att stärka kampen mot straffrihet.

Men inte alla är överens. För Pimentel, "så är det är inte möjligt att kräva straff och påföljder för korruption till samma aktörer som främjar det, och det är naivt att alliera sig med gårdagens korrupta för att bemöta dem som är det idag."

Internationell Transparans (TI), en organisation som bekämpar korruption runt om i världen, la fram den 8 april i år ett uttalande om den uppenbara bristen på ett oberoende SJC och efterlyste en översyn av rättvisan för att eliminera politisk påverkan av domstolsdomarnas beslut. De flesta av domarna i SCJ tillhörde, tills deras anställning under 2011, det styrande PLD partiet.

"Åtalet lade fram ett väl dokumenterat fall av korruption, som bland annat visar en stor oenighet mellan vad Bautista redovisade i sin bokslutskommuniké och vad hans bankkonton visade upp", sades det i uttalandet IT. "Trots detta så avvisade domaren i Högsta domstolen fallet som menade på att det inte var tillräckligt bevismaterial för att gå vidare med ärendet. Denna domare är medlem i det parti som den anklagade tillhör och innehar en hög position i partihierarkin. Beslutet har överklagats av stora delar av samhället och har motiverat tusentals människor att gå ut på gatorna."

Francisco Dominguez Brito, republikens justitiekansler, sade att med detta kontroversiella beslut har rättvisan "svikit sitt land."

Trots att ärendet har överklagats, så misstror det civila samhället rättsväsendet och insisterar på att kräva domarnas avgång och deras ersättning i SCJ genom en öppen och transparent process.

Kvinnor och hälsokollektivet uppmanade kvinnor att demonstrera. I en omfattande kampanj genom de sociala nätverken, ställer denna feministiska grupp frågor om de särskilda åtgärder som skulle kunnat uppnås med pengarna som senatoren påstås förskingrat.

"Hur mycket barnomsorgåtgärder kunde ha upprättats med de miljoner som stals av Felix Bautista? Hur många dödsfall av mödrar hade kunnat undvikas? Hur många primära vårdcentraler kunde ha byggts?" är några av de viktigaste budskapen i kampanjen.



Publicerad: maj 2015

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe