Latice - Latinamerika i Centrum

-

Det ständiga våldet i triangeln Norra Centralamerika

Isabel Soto Mayedo
LatiCes översättare: Margot Herbertsson

Våldet triangeln i Norra Centralamerika

Havanna (PL). Den organiserade internationella brottsligheten, syndikaten och narkotikahandeln utgör nationella hot i El Salvador, Guatemala och Honduras, enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, efter dennes besök i Centralamerika.

Under ett besök i dessa länder i januari 2015, varnade Ban Ki-moon för att mord och andra våldshandlingar fortsätter att vara en del av vardagen här, trots att mer än två årtionden förflutit sedan slutet på de interna konflikterna i regionen. Centralamerika har den högsta mordstatistiken i världen och fyrtio procent av offren är barn och ungdomar, enligt uppgifter från generalsekreteraren efter besöket.

Han tillade att var tredje timme blir en kvinna eller flicka, offer för sexuellt våld och att osäkerheten, ojämlikheten och straffriheten gör att många av invånarna, inklusive ensamma barn, måste fly för sina liv.

Han beklagade att denna situation inte har fått någon internationell uppmärksamhet och uppmanade de drabbade länderna att bekämpa straffriheten och korruptionen för att garantera de mänskliga rättigheterna.

I detta sammanhang nämnde han ansträngningarna hos El Salvadors regering under Sanchez Cerén, som inrättade ett Nationellt Råd för Säkerhet och Samexistens med en budget på 2,1 miljarder dollars för att ta itu med problemet med våld i El Salvador.

Samtidigt krävde han att USA ska intensifiera åtgärder för att minska användandet av droger och vapenhandeln som ger näring åt våldet i Centralamerika. Sålunda bekräftade FN:s generalsekreterare det som är en allmän uppfattning hos politiker, sociala aktivister, akademiker och forskare, som följer utvecklingen i det område som är känt som den centralamerikanska triangeln.

Dessa delar uppfattningen att man bör prioritera bekämpandet av orsakerna till våldet och att Honduras är värst utsatt med 103,9 mord per 100 000 invånare. Motsvarande uppgifter för El Salvador och Guatemala är 68 och 31 enligt Världshälsoorganisationen.

Rapporteringen i massmedia, tidningar, TV och radiokanaler ger sken av att massakrer och brutala mord är en del av vardagen och ses nästan som något naturligt i Honduras. Enligt specialister finns det ett samband mellan dödade personer och att två tredjedelar av de 7,8 miljoner honduranerna lever i fattigdom och 42 procent i extrem fattigdom.

Vidare innebär det patriarkala samhället att en kvinna mördas var fjortonde timma på grund av orsaker som har samband med hennes kön, enligt uppgifter från Observatorio de la Violencia de la Universidad Autonóma de Honduras.

Enligt data från UNDP (FN:s organisation för utveckling) har de tio rikaste procenten i Honduras 42 procent av inkomsterna medan de fattigaste tio procenten endast får 0,17 procent.

Forbes, en tidskrift för affärer och finanser, har uppgifter om att tre av de tolv rikaste miljonärerna i Centralamerika är medborgare i det fattigaste och ojämlikaste landet i regionen: Miguel Facussé, Jaime Rosenthal och Mohamad Yusuf Amdani Bai.

Den USA-baserade tidskriften skrev att dessa honduraners företag har globala avkastningar, vilka snart innebär att de tillhör en utvald grupp multimiljonärer, medan de flesta av deras landsmän blir allt fattigare.

Ojämlikhet, fattigdom och social exkludering skapar en grogrund för att fortsatt våld kommer att råda i Honduras och övriga länder i den centralamerikanska triangeln. Trots en viss ekonomisk och politisk stabilitet i regionen som helhet, fortsätter den att anses som en av de mest ojämlika och av dess 45 miljoner invånare lever närmare hälften i fattigdom och saknar ett riktigt arbete.

Andra faktorer som verkar memot social stabilitet i dessa länder är bristen på tillgång till hälsovård, utbildning och ett oberoende rättsväsende, enligt programmet för regionen.

Till detta kan läggas att det är ett gynnat område för narkotikahandlare i deras aktiviteter med försäljning av droger till världens största konsument, USA, enligt experter.



Publicerad: mars 2015

Flera artiklar av: Isabel Soto Mayedo



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe