Latice - Latinamerika i Centrum

-

Noam Chomsky: "Pakten Trans-Pacific Partnership är ett nyliberalt angrepp av företagens domän"

Resumen Latinoamericano
enREDando
LatiCes översättare: Jessika Tobar

Noam Chomsky

Den amerikanske lingvisten, aktivisten och politiska analytikern anser att TPP(trans-pacific partnership) syftar till att öka konkurrensen inom medlemsländerna för hela världens arbetstagare för att sänka lönerna och öka osäkerheten.

Även om Barack Obamas regering som har förhandlat i flera år för att bli medlem i TPP, precis som 11 andra länder kring Stilla havet, har det ännu inte undertecknats något avtal. Amerikanska intressegrupper har redan uttryckt sitt starka stöd för TPP, som beskriver det som ett frihandelsavtal som främjar ekonomiskt tillväxt.

Men flera experter försäkrar att detta fördrag kommer att få negativa effekter framförallt vad gäller tillgång till läkemedel, kultur, frihet på internet och miljöregler. Inte överraskande nog, fackföreningar och ett antal traditionellt liberala grupper, likaså miljöaktivister och förespråkare av folkhälsan, har hårt kritiserat förhandlingarna.

Den amerikanska lingvisten, aktivisten och politiska analytikern Noam Chomsky anser att detta avtal syftar till att "öka konkurrensen inom medlemsländerna för hela världens arbetstagare för att kunna sänka lönerna och öka osäkerheten" - Hävdade experten själv i ett uttalande till tidningen. The Huffington Post’ en stor del av samtalen berör frågor utanför handeln, eftersom man enligt honom koncentrerar sig mer på att införa nya regler gällande immateriella rättigheter utomlands och att öka företagens politiska makt.

Å andra sidan, beklagade sig Chomsky över att avtalet (som han inte höll med om) var en eskalering av nyliberala politiska mål" och menar att dem förblir en hemlighet för befolkningen, men inte för de stora bolagens förhandlare.

Den totala befolkningen i unionens medlemsländer skulle uppmäta ungefär 800 miljoner människor och dess BNP skulle nå 40% av världsindexet. Lori Wallach, en av ledarna för den amerikanska koncernen Public Citizen för försvar av konsumenternas rättigheter, sade till Russian Television att avtalet utgör ett stort hot mot föreningens medlemsländer och dess invånare och att det dessutom finns en viss risk för vissa länder i regionen.

I samband med Noam Chomskys uttalanden, delar vi även med läsarna en relaterad nyhet, även den publicerad i actualidad.rt.com.

WikiLeaks läcker ut hemliga dokument om TPP:s miljödel som berör Chile, Peru och Mexiko

De läckta dokumenten, daterade i november 2013, visar att dispyterna om fördraget skulle kunna upplösa grundläggande globala miljögarantier och att USA är villiga att ge upp några miljöskydd för att kunna sluta avtal. Bland de regler som kan komma att påverkas är det: kontrollen av koldioxidutsläpp, likaså regleringarna om skogsbruk och dem som rör hajfiske.

Grundaren av webbplatsen Wikileaks, Julian Assange, har kommenterat publiceringen om läckan, försäkrandes att TPP:s legendariska miljödel visar sig vara en övning i tandlös PR.

"Bristen på fullständigt tillämpat miljöskydd betyder att förhandlarna tillåter att man ser genom fingrarna med den enda möjligheten att skydda naturen och stödja laglig hållbar handel av de förnybara resurserna. Dem här nationerna representerar mer än en fjärdedel av världshandeln med fisk och träprodukter, och de har ansvar för att ta itu med handelns konsekvenser på naturen, den olagliga skogsavverkningen och överfiskning". Sade direktören Carter Roberts från Fondo Mundial para la Naturaleza (WWF, Världsnaturfonden) till miljöorganisationen Sierra Club.

I ett annat dokument, också läckt av WikiLeaks, beskriver man TPP:s villkor och tidigare händelser. Så man understryker att år 2010 var Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada de fyra länder som röstade emot antagandet av FN:s deklaration om ursprungsbefolkningens rättigheter i förhållande till genetiska resurser och mångfald.

TPP vill stimulera handeln mellan de tolv deltagande länderna(USA, Japan, Mexiko, Kanada, Australien, Malaysia, Chile, Singapore, Peru, Vietnam, Nya Zeeland och Brunei) med målbilden att breda ut sig över halva planeten. Avsaknaden av tydlighet i fördraget, som man har förhandlat om i hemlighet under 3 års tid, har skapat oro bland experterna på grund av överenskommelsens konsekvenser.



Publicerad: februari 2016

Flera artiklar av: enREDando



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe