Latice - Latinamerika i Centrum

-

Multimiljonärplan för att få bukt med våldet

Noticias Aliadas
Edgardo Ayala
Latice översättare: Marie Fröslin

El Salvador. Initiativet är riktat mot brottsförebyggande arbete som ska genomföras i de våldsammaste kommunerna.


Dionisio Arístides Umanzor och Carlos Tiberio Ramírez
Dionisio Arístides Umanzor (alias
"El Sirra") och Carlos Tiberio Ra-
mírez (alias "Snyder"), gängledare
från gänget "Mara Salvatrucha",
avtjänar straff för mord i fängelset
Ciudad Barrios.

El Salvadors regering har börjat söka finansmöjligheter för att bekosta en ambitiös plan på 2 miljarder amerikanska dollar. Planen syftar till att minska landets höga kriminalitetsnivå som beror främst på kriminella gäng som gör livet svårt för myndigheterna.

Det är dock en stor utmaning att lyckas få ihop tillräckligt med kapital för att kunna driva igenom planen i El Salvador, ett land med 6,2 miljoner invånare. Man har tidigare utarbetat liknande projekt för att få bukt med kriminaliteten, men projekten har inte rotts i land på grund av otillräckliga resurser.

"Vi har varit med om liknande ansträngningar tidigare, men problemet är att vi inte har lyckats skrapa ihop pengarna", sa nyligen José María Tojeira, före detta rektor på Centralamerikanska universitetet UCA och medlem i Nationella säkerhets- och samrådet CNSCC.

Den 15 januari mottog president Salvador Sánchez Cerén en skriftlig redogörelse av CNSCC. Rapporten innehöll 124 åtgärder som regeringen skulle behöva genomföra för att minska brottsligheten i landet. Nationella säkerhets- och samrådet CNSCC lanserades i september 2014 av Sánchez Ceréns vänsterorienterade regering, i syfte att ta itu med säkerhetsproblemet som i opinionsundersökningar har utsetts till landets största problem enligt landets medborgare.

Sanchéz Cerén är en före detta gerillasoldat som tog över presidentskapet den 1 juni 2014. Hans vänsterorienterade parti Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) påbörjade då sin andra femåriga mandatperiod vid makten.

CNSCC består av tjänstemän från regeringen samt olika representanter från samhällsorganisationer och internationella samarbetsgrupper. Förenta nationernas utvecklingsprogram (UNDP) har ansvar för den tekniska koordinationen.

Den "hårdhänta" politikens misslyckande

Salvadoranerna har, från det att landet avslutade ett blodigt inbördeskrig (1980-1992) med fler än 70 000 dödsoffer, fått utstå ett utbrott av översvallande kriminalitet precis som grannländerna Guatemala och Honduras. Tyvärr misslyckades högerregeringarna under efterkrigstiden med att genom sin "hårdhänta" politik stoppa den växande brottsligheten.

El Salvador är idag ett av världens våldsammaste länder. Under 2014 skedde hela 3900 mord i landet, en ökning med 57 procent jämfört med föregående år. Det blir hela 63 mord per 100 000 invånare. Globalt sett så ligger den genomsnittliga mordfrekvensen på 6,2 mord per 100 000 invånare, enligt FN:s globala mordrapport 2013 som utkom i april ifjol. I Latinamerika ligger dock genomsnittet på 29 mord per 100 000.

Den uppskattade totalsumman för att förverkliga säkerhetsplanen ligger på 2 miljarder dollar under 5 års tid, vilket ger genomsnitt på 400 miljoner dollar per år. Totalsiffran motsvarar 1,7 procent av landets BNP, och tanken är att 74 procent av resurserna ska användas i brottsförebyggande syfte.

Inledningsvis kommer planen att finansieras med hjälp av stadsbudgeten, internationella lån, privata tillskott samt internationellt samarbete.

Roberto Valent, representant för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) i El Salvador, sa till lokalpressen att det internationella samarbetet skulle kunna uppgå till närmare 70 miljoner dollar per år. Regeringen i sin tur bekräftade att förhandlingar pågår med Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB) i syfte att stötta med ett lån på 200 miljoner dollar för att komma igång.

Bland de huvudsakliga åtgärderna finns Statens ingripande i de 50 kommunerna där våldet anses som värst. Tanken är att man ska bedriva utbildnings-, hälso- och arbetsprojekt. Man avser att investera 500 miljoner dollar i syfte att skapa 250 000 arbetstillfällen för unga. Ytterligare 250 miljoner dollar kommer att avsättas till att skapa sport-, kultur- och nöjesutrymmen i hopp om att få bort ungdomar från brottsscenen.

Det finns även konkreta förslag att godkänna nya lagar i syfte att minska brottsligheten. Man vill exempelvis förbjuda telefonföretag att hålla nummer som är kopplade till stulna telefoner aktiva, inte minst för att undvika utpressningsbrott som är vanligt El Salvador.

Ny vapenvila mellan olika gäng

"Jag väntar fortfarande på en strategi som ger bättre resultat än de som vi uppnådde i processen med vapenvila mellan gängen", sa Raúl Mijango till Noticias Aliadas. I mars 2013 lyckades han medla så att landets två viktigaste gäng, MS-13 och Barrio 18, kom fram till en vapenvila.

Överenskommelsen varade drygt ett år och sänkte drastiskt antalet mord i landet, från ett genomsnitt på 70 per 100 000 invånare till 40 per 100 000.

Pakten mellan gängen om att inte angripa varandra blev mycket kritiserad av stora delar av samhället som dagligen ser gängmedlemmar som mördar och utpressar.

Man beräknar att ungefär 60 000 ungdomar är med i gäng, eller "maras", i El Salvador. Gängens härkomst kan spåras till immigranterna från Centralamerika som stadgade sig i USA efter att ha flytt från de beväpnade konflikter som rådde i området under 80-talet. När dessa senare återvände till El Salvador så tog de med sig gängkulturen från USA.

Den 17 januari i år lät de största gängledarna meddela att de återigen har ingått en överenskommelse om vapenvila. Och även om morden minskade väsentligt under de efterkommande dagarna så ökade de på nytt under de följande veckorna.

"Vi vill visa godvillighet och vara med och minska våldet på nationell nivå", meddelade MS-13 och Barrio 18, tillsammans med gängen Mao-Mao, La Máquina och La Mirada Locos.

Regeringen och CNSCC har i sin tur helt stängt dörren för förhandlingar med gängen, med argumentet att gängen är kriminella och bör förföljas och bekämpas av Staten.

"Det är givetvis positivt att inga brott begås inom ramen för en vapenvila, men förföljelsen av gängen måste fortlöpa", uppgav David Morales som är ombud för Mänskliga Rättigheter, till Noticias Aliadas. "Vi kan orimligen lita på de överenskommelser som de här kriminella grupperna kommer fram till sinsemellan" fortsatte han.

I slutet av januari så verkade det dock ljusna lite på brottsfronten. Flertalet medlemmar från CNSCC meddelade då att det inte gick att förhandla med gängen, men att det faktiskt gick att ha en dialog. Representanter från lutheranska kyrkan höll ett möte med fängslade gängledare, och tog på så sätt de första stegen till något slags närmande, enligt lokalpressen.



Publicerad: mars 2015

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe