Latice - Latinamerika i Centrum

-

Den farligaste regionen för människorättsaktivister

Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Susanna Berthelsen

"Över hälften av morden på aktivister i världen, inträffade i Latinamerika. Att försvara mänskliga rättigheter i Latinamerika är fortfarande en mycket farlig uppgift: kriminaliseringen av försvaret för de mänskliga rättigheterna och av de fredliga proteströrelserna fortsatte", skriver Front Line Defenders i sin årliga rapport för 2016 med titeln "Få slut på dödandet" ("Stop the Killings").

2015 var ett ödesdigert år för dem som försvarar mänskliga rättigheter i regionen. Enligt den internationella människorättsorganisationen Front Line Defenders, baserad på Irland, dog 156 personer runtom i världen under förra året som en följd av sitt försvar för mänskliga rättigheter. 87 av dem dog i Latinamerika och 54 bara i Colombia.

"Att försvara mänskliga rättigheter i Latinamerika är fortfarande en mycket farlig uppgift: kriminaliseringen av försvaret för de mänskliga rättigheterna och av de fredliga proteströrelserna fortsatte", skriver Front Line Defenders i sin årliga rapport för 2016 med titeln "Få slut på dödandet" ("Stop the Killings").

Rapporten, som presenterades den 8 januari, fastställer att "försvarare för miljön, ursprungsbefolkningar och territoriet är de som löper störst risk. De utgjorde offren i 41 % av mordfallen i regionen. Nästan alla fall hade kopplingar till de så kallade "megaprojekten", särskilt de som drivs av gruvbolagen.

Dessutom underströk organisationen att personer som arbetar med frågor som rör sexuell läggning och könsidentitet också fallit offer för våldet.

"Försvarare av HBTI-personers (homo-, bi-, trans-, och intersexuella) rättigheter utgjorde offren i 15 % av de anmälda morden i regionen. De är därmed den andra mest utsatta gruppen", fastställer organisationen.

I rapporten redovisas också att människorättsaktivister i Brasilien, Colombia. Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Paraguay och Peru utsatts för rättsliga trakasserier, fysiska attacker, hot, och förtalskampanjer på grund av att de påtalat de negativa konsekvenserna av utvinningsprocesserna och bristen på konsultation med de drabbade samhällena.

Situationen för journalister som rapporterar om människorättsfrågor är också fortsatt utsatt i regionen. Front Line Defenders nämner morden den 31 juli på den mexikanske fotojournalisten Rubén Espinoza och människorättsaktivisten Nadia Vera som hade uppmärksammat de påstådda överträdelserna som begåtts av guvernören i den sydöstliga delstaten Veracruz, Javier Duarte.

Polisiära och rättsliga trakasserier

I rapporten framhävdes fallet med Ecuador med betoning på regerings svar på de sociala protester som uppstod i landet under 2015, inklusive en generalstrejk i augusti med krav på en jordbruksreform och en förbättring av tillgången till sjukvård.

"Människorättsaktivister rapporterade om ökade polisiära och rättsliga trakasserier, särskilt i samband med dessa protester. I augusti satt miljö- och ursprungsbefolkningsaktivisten, Margoth Escobar, anhållen i över en vecka anklagad för att ha stört ordningen efter en generalstrejk i Puyo. Journalisten Manuela Picq deporterades till sitt hemland Brasilien efter att hennes uppehållstillstånd dragits tillbaka. Hon anhölls i augusti under en demonstration som anordnats av ursprungsbefolkningsorganisationen Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador. Trots att det i ett rättsligt beslut fastställts att det inte fanns grund för hennes anhållning eller deportation, fick hon inte tillbaka sitt uppehållstillstånd".

Attackerna på yttrandefriheten och tillgången till information har också varit vanligt förekommande i Ecuador. Sedan kommunikationslagen trädde i kraft år 2013 har situationen för den oberoende pressen försämrats ytterligare och journalisternas självcensur har ökat, enligt Front Line Defenders. Dessutom har man antagit restriktioner gällande föreningsfriheten och flera icke-statliga organisationer, särskilt de som arbetar med mänskliga rättigheter, har upplösts utan tydliga anledningar.

Mary Lawlor, verkställande direktör för Front Line Defenders, sa vid presentationen av rapporten att "personer som försvarar mänskliga rättigheter står inför en allt mer restriktiv och brutal situation i varje region i världen. Extrem våld används allt oftare och i allt fler länder, samtidigt som det på många håll i världen har blivit norm att använda sig av fabricerade och orättvisa rättsliga processer. De som attackerar människorättsaktivister har intensifierat sina ansträngningar för att tysta dem, både inom och utom landets gränser".



Publicerad: januari 2016

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe