Latice - Latinamerika i Centrum

-

Kim berättelse om sitt liv som trans

Cecilia Bergstrand
LatiCe

Kim Alexia kommer ursprungligen från Colombia men hon har levt i Sverige i över 10 år och är idag svenska. Hon lever ett vanligt liv tillsammans med sin man sedan 13 år. Hon har en son som är 24 år, från ett äktenskap i Colombia, som hon har bra och stadig kontakt med. Hon säger att hon inte känner sig diskriminerad och i sin personliga framtid ser hon arbete, resor till Colombia för att träffa sin familj, sin man och fortsätta framåt i livet.

När jag frågar henne om hur det var att vara homosexuell eller transperson i Colombia när hon var ung berättar hon att situationen var katastrofal. Homosexualitet var förbjuden enligt lag och de homosexuella fick utstå både förföljelse av polisen och diskrimiering från befolkningen. Många var tvungna att prostituera sig för att kunna överleva. Som ett bevis på dubbelmoralen i samhället säger hon att transpersoner var "mycket populära" bland de rikaste och det var inte konstigt att se senatorer och andra "viktiga människor" som fasta kunder.

När hon var i de tidiga tonåren började hon upptäcka sin läggning och det upptäckte rektorn på skolan där hon gick. Konsekvensen blev att rektorn sade till hennes mamma att Kim inte längre var välkommen på skolan.

Men idag är situationen annorlunda. Lagstiftningen är mycket mer avancerad och det verkar, säger Kim, som om det är inne att vara homosexuell eller i alla fall att ifrågasätta de gamla normerna. De lesbiska kvinnorna är ett undantag eftersom de utsätts för mer diskriminering än homosexuella män. Situationen för transpersoner är fortfarande svår. Marginaliseringen innebär att det i praktiken bara finns två möjliga arbeten: frisör eller prostituerad. Hon säger att det var 7 eller 8 år sedan någon gav henne en diskriminerande kommentar

1984 kom hon till Paris och där var situationen helt annorlunda. Hon reste runt i Europa och fann att hon behandlades på ett annat sätt. Här såg hon möjligheter att utvecklas som människa. De länder där hon ser minst problem, vad gäller arbete, för transpersoner är Sverige, Holland och Spanien. Det finns samma möjligheter och svårigheter på arbetsmarknaden för både homo- och heterosexuella i dessa länder. Med Zapateros regering har lagstiftningen gått framåt mycket. I Italien finns många transpersoner med latinamerikanskt ursprung med de har stora problem på arbetsmarknaden. Många tvingas prostituera sig eftersom de inte har några andra alternativ.

Kim tror att framtiden i Colombia kommer att innebära fler framsteg och antagligen kommer människorna att ändra sitt sätt att tänka. Idag kan homosexuella gifta sig borgerligt (precis som i Sverige) och en transperson kan ändra sitt namn. De homosexuellas och transpersonernas liv skulle även påverkas positivt om den ekonomiska situationen förbättras. I Sverige – som överallt annars – påverkar ju också den ekonomiska situationen hur människor tänker. Här, säger hon, en av de största utmaningarna kommer att bli integrationen av människor med andra religioner i samhället och dess tolerans.



Publicerad: augusti 2008

Flera artiklar av: LatiCe, Cecilia Bergstrand



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe