Sexualundervisning i Sverige
LatiCe
Lärare utan utbildning är det möjligt? Jo tyvärr. Landets lärare ska enligt skollag undervisa i sex- och samlevnad och det ibland utan någon som helst utbildning i ämnet. Samtidigt ökar antalet könssjukdomar och det rejält.
I Sverige har diskussioner om sexualpedagogik pågått sedan 1908. Undervisningen om sex och samlevnad har varit obligatorisk i svensk skola i femtio år. Utbildningen har ansetts mycket viktigt och gett ungdomar chans till samtal och diskussion kring viktiga frågor. Skolan har en väsentlig uppgift att ge unga människor tid till detta. Frågan är om detta följs och undersökningar visar att det finns brister.
Kvalitén varierare
En del skolor har goda förutsättningar medan andra har sämre. Det finns lärarkårer idag som har brist eller helt står utan utbildningen inom sexualkunskap. Det är alltså få av de nyexaminerade lärarna i landet som har fått ordentlig utbildning inom ämnet. Majoriteten av lärarutbildningarna i Sverige saknar helt sex- och samlevnadskurser inom utbildningen. Det kan vara tufft som lärare med förväntningar av att undervisa utan underlag. Utan tydliga riktlinjer är läraren fri till egna tolkningar kring undervisningen. På så sätt betyder sexualundervisning olika i olika klasser.
För att sprida information och kunskap till eleverna har skolan en stor roll och denna obligatoriska undervisning ska ge unga en bredare syn på könsroller, jämställdhet, relationer och annat som rör samlivet oss människor emellan. Vad som händer om denna kunskap uteblir är svårt att säga men teorier finns.
Konsekvenser
Könssjukdomarna klamydia och syfilis ökar, och det markant. Den vanligaste sjukdomen klamydia har ökat med mer än femtio procent och detta tros ha en så enkel förklaring som minskat kondomanvändning. Dessa sexuellt överförbara infektioner är farliga men inte i lika hög grad som HIV som ännu inte fått samma ökning. De med tidigare obehandlad könssjukdom löper ofta en stor risk att drabbas av ytterligare en. Möjligheten finns att HIV skulle kunna spridas bland ungdomar vilket skulle medföra stor tragedi.
Brottsförebyggande rådet (Brå) har påvisat en ökning av sexualbrott bland unga. Det är så pass skrämmande att var femte sexualmisstänkt brottsling är mellan 15- 20 år, nästan uteslutande killar. Om detta har ett samband med den varierade undervisningen kan man bara spekulera om.
Undervisning som sker utan kompetens i ämnet eftersom den inte finns med i lärarutbildningen kan tyckas märkligt. Betydelsen av en god sex- och samlevnadsundervisning är under debatt och kan leda till förändring.
Flera artiklar av: LatiCe, Johanna Nilsson