Latice - Latinamerika i Centrum

-

Ett årtionde med den svenska sexköpslagen - kan vi se konkreta effekter idag?

Daria Lodygowska
LatiCe

1999 antogs en lag som gjorde det kriminellt att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige, med straff som böter eller fängelse i högst sex månader. Man hoppades att prostitutionen efter detta skulle minska drastiskt, men blev det så? Nu när lagen fyller tio år är det hög tid att både se i backspegeln och att granska dagens situation.

Meningen med sexköpslagen från 1999 var att försvåra sexköp genom avskräckning, till och med försök till sexköp är sedan dess ett brott. Man antog att antalet köpare skulle minska och därmed skulle även antalet människor i gatuprostitution minska. Man ville strypa efterfrågan genom att kriminalisera köpet - att sälja sexuella förbindelser är däremot inte olagligt - så att antalet sexsäljare helt enkelt måste minska. Det var intentionen, men att ta reda på vad som egentligen hände är desto svårare. Det finns ingen samlad analys över resultatet, trots att det internationellt finns ett stort intresse av att se hur det har gått. Socialstyrelsen har under åren utfört tre granskningar och publicerat lägesrapporter som bygger på intervjuer, enkäter, statistik och undersökningar på nätet.

Socialstyrelsens undersökningar i det fördolda

Kriminella handlingar utförs inte öppet. Det var därför mycket svårt för Socialstyrelsen att finna personer att intervjua överhuvudtaget, utöver poliser och organisationer mot prostitution. Men för att nå sexsäljare och köpare satte man upp lappar på härbärgen och gjorde förfrågningar via Internet, och fick faktiskt napp, även om man möttes med stor misstänksamhet från början. Man fick en bred spridning på personerna: i ålder, yrkes-bakgrund, geografiskt verksamhetsområde, kontaktyta med kunder (Internet, gatan, lägenhet, hotell, egen lokal). Bland de intervjuade fanns det olika åsikter om hur sexköpslagen har påverkat prostitutionen i Sverige. Vissa anser den vara "ett oumbärligt verktyg" i kampen mot prostitution" medan andra menar att den har negativa effekter som att sexköpare inte vågar polisanmäla när de upptäcker människohandel, eftersom de själva gjort sig skyldiga till brott.

Polisens uppfattningar och iakttagelser

Nästan alla svenska polismyndigheter har deltagit i undersökningarna, och resultaten var spridda. Ett faktum de flesta kunde enas om var att sexköp har utvecklats i takt med samhället: allt mer sköts via Internet och telefon. Sexköpare kan undgå att upptäckas genom att endast fråga efter telefonnummer på gatan och behöver sedan inte återvända dit. Polisen efterlyser lagstiftning för att komma åt prostitutionskontakter som knyts via Internet. Insatser som tillslag mot bordeller och porrklubbar går inte att göra på nätet. Och kvar på gatan ser polisen numera bara de missbrukande prostituerade; den lägsta sociala nivån. Alla har inte tillgång till Internet - särskilt inte bostadslösa heroinister.

Är det Internet eller sexköpslagen som minskat gatuprostitutionen?

Internet har sänkt ribban både för säljare och köpare i och med anonymiteten. Steget för en vanlig Svensson att köpa sex på gatan är större än att klicka sig vidare på olika hemsidor, även om båda metoderna leder fram till samma aktivitet. Socialstyrelsens första kartläggning 1999 visade att gatuprostitutionen försvann omedelbart efter sexköpslagens införande i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Dock grusades denna effekt - undan för undan återkom de som sålde sig på öppen gata, om än i betydligt minskad tropp. En intervjuad sexsäljare instämmer i polisens analys att de som hade möjlighet att sälja sina tjänster genom andra metoder försvann in i lönndom. Nu tillträder nya prostituerade till gatan endast för att dela ut mailadresser och telefonnummer, för att sedan snabbt dra sig tillbaka.

Undersökningens slutsatser och framtida analyser

Det var för Socialstyrelsen helt omöjligt att dra definitiva slutsatser med det material som fanns tillgängligt att undersöka. Man kallar ämnet "den dolda prostitutionen" och konkluderar att man inte vet om prostitutionen ökat eller minskat eftersom det sker i det tysta. Vissa som intervjuats, men inte alla, hade dock ansett att Sverige har förskonats från mycket prostitution tack vare lagen, jämfört med till exempel Norge där ett stort antal kvinnor anlänt från andra länder och nu prostituerar sig på gatan.

Regeringen tillsatte förra året en utredning för att utvärdera sexköpslagens effekter i praktiken. Resultatet får vi i april 2010 och kan i dagsläget endast, liksom Socialstyrelsen som ägnat otroligt mycket tid och pengar åt detta, grubbla åt hur man undersöker något som inte vill låta sig undersökas.

Källor
www.regeringen.se/sb/d/2593/a/116601
Socialstyrelsen - Kännedom om prostitution 2007.



Publicerad: september 2009

Flera artiklar av: LatiCe, Daria Lodygowska



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe