Latice - Latinamerika i Centrum

-

Kaffe, smörgåsar och SRHR-frågo

Cecilia Bergstrand och Claudia García
LatiCe

Vi var med på frukostseminariet organiserade av 09-Näteverket (*) om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Seminariet var det fjärde av sex, men för vår del var det första vi deltog i. Trevligt, tyckte vi när vi fick inbjudan, att samlas direkt på morgonen för att inta en tidig frukost i sällskap av de andra deltagarna för att, sedan och under en timme, höra panelen prata om något så angeläget som SRHR-frågor i världen. Vi kunde dock inte undvika att sinsemellan kommentera att det tyvärr är alltid många kvinnor men få män som intresserar sig för dessa frågor. Trots allt var män en 30 % av de närvarande. Och det är ju alltid något. Vi får väl hoppas att den andelen, sakta men säkert, fortsätter att öka. SRHR berör ju oss alla.

Björn Andersson (UD), Åsa Regner (RFSU) Annica Holmberg (Forum Syd) och Anders Nordström (SIDA) hörde till panelen.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har att göra med individens fysiska och psykiska integritet och självbestämmanderätt, oavsett kön och sexuell läggning. SRHR frågorna grundar sig i och kan direkt kopplas till de mänskliga rättigheterna. Enligt Björn Andersson likaväl som dylika frågor är något självklart i Sverige är det inte så i andra länder.

Nicaragua har en av de strängaste abortlagstiftningarna i Latinamerika. Aborten, även den terapeutiska (dvs. när kvinnans liv är i fara) är totalt förbjuden sedan 2006. Det var därför oerhört intressant att höra på Annica Holmberg (Forum Syd) som läste utdrag ur nicaraguanska flickors berättelser om hur de upplever situationen samt vad de förväntar sig. Betydelsen av sexualundervisning i skolan, information om hur man skall skydda sig samt gratis preventivmedel ansågs vara av betydelse.

Åsa Regner (RFSU) likaväl som Anders Nordström (SIDA) utryckte besvikelse över att under de stora AIDS-konferenserna som ägde rum i Toronto 2006 och i Mexico 2008 behandlades över huvud taget inte kvinnosituationen eller kondomanvändning.

Kairokonferensen lyfte SRHR-frågor för 15 år sedan. Panelen diskuterade hur långt man hade kommit sedan dess samt Sveriges chanser att lyfta fram ämnet under ordförandeskapet i EU. Alla var överens om att det ännu finns mycket kvar att göra och att nya aktörer behövs.

Panelen var även överens om att en koppling mellan social-ekonomisk utveckling och maktrelationerna finns. Även att rätten att bestämma över sin egen kropp och medel att kunna göra det hänger ihop. Det är svårt i nuläget att förutse hur den finansiella krisen kommer att påverka kvinnans möjligheter, fast det är inte så svårt att räkna med att det blir svårare.

Man diskuterade också USAs ställningstagande i SRHR frågor. Det sades att den officiella diskursen hittills gått ut på avhållsamhet före äktenskapet. Det återstår att se om Obamas regering medför en öppning i frågan.

----------------------------
(*) 09 Närverket är en sammanslutning av RFSU, Afrikagruppen, RFSL, Kvinna till Kvinna, Amnesty International, RFSL ungdom, Forum Syd, Svalorna Latinamerika och Sveriges Kvinnojourens Riksförbund. Nätverket bildades 2007. I sin programförklaring sägs att de samarbetar för att regeringen under det svenska ordförandeskapet 2009 lyfter fram SRHR frågor i EU.



Publicerad: mars 2009

Flera artiklar av: LatiCe



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe