Latice - Latinamerika i Centrum

-

Nicaragua: I fara det största skyddade skogsområdet i Centralamerika

Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Jesper Carlström

Biosfärområdet Bosawas
Kommentar/källa till foto: Varje år så förlorar biosfärområdet Bosawas 42 000 hektar skog till följd av den illegala skövlingen./ Environmental Justice Atlas

Illegal skövling och avskogning för jordbruk och boskap håller på att förstöra Bosawas-reservatet. Reservatet är dock inte enbart hotat av skövlingen till förmån för jordbruket och boskapsuppfödningen. Reservatets position, bredvid Honduras, gör det särskilt utsatt för olaglig skövling.

Bosawas-reservatet i nordöstra Nicaragua är det största skyddade skogsområdet i Centralamerika med en yta på 2,42 miljoner hektar. Det är en viktig del av vad som är känt som den Mesoamerikanska biologiska korridoren, ett naturområde som kopplar ihop skyddade områden i Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Mexico, Nicaragua och Panama. Den är utöver detta den näst största tropiska regnskogen i Amerika, efter Amazonas regnskog.

Bosawas, vars namn hämtats från de första bokstäverna i Bocay-floden, Saslaya-höjden och Waspuk-floden, blev utnämnt till naturreservat år 1991. 1997 så blev det även utnämnt till biosfärområde av UNESCO.

Detta skyddade område, där miskito- och mayangna-urfolket tidigare levde, är dock under hot. Enligt biståndsorganisationen Centro Humboldt, så fanns det år 1984 1,6 miljoner hektar lövträdsskog - träd med breda löv, en siffra som fram till 2010 minskade med 600 000 träd som skövlades och vars mark avsattes för betesmark och jordbruk. Ytterligare 92 000 träd skövlades under perioden 2012-2017 på grund av nötkreatur- och havreproduktionen, som ökade tack vare den intensiva interna migrationen från Stilla havet-kusten och landets centrala delar i jakt på fertil mark, enligt Centro Humboldt.

Reservatet är dock inte enbart hotat av skövlingen till förmån för jordbruket och boskapsuppfödningen. Reservatets position, bredvid Honduras, gör det särskilt utsatt för olaglig skövling. I slutet av förra året så beslagtog militärtrupper 6 627 träfötter som alla härstammade från Bosawas. Ytterligare 1 400 kubikmeter trä som olagligt förts ut ur Bosawas beslagtogs i 2014. Enligt INAFOR, det nationella skogsinstitutet, så är detta enbart en liten del av allt trä som hämtades från reservatet. Största delen av trät transporteras till de asiatiska marknaderna via Honduras, dit den smugglas genom döda vinklar vid gränsen.

Enligt den amerikanska organisationen InSight Crime, så har "den illegala trähandeln i Nicaragua blivit ett stort problem de senaste åren. Exporteringen av Dalbergia melanoxylon - en typ av ädelträ även känt som granadillo, som används för att göra musikinstrument och möbler, ökade avsevärt från 100 000 dollar till sex miljoner dollar mellan 2008 och 2011. Under 2012 så beslagtog polisen mer än 1 300 kubikmeter".

Trämaffior

Liksom i andra latinamerikanska länder, så är det Kinas behov som stöder existensen av trämaffior, som enligt InSight Crime "verkar med hjälp av korrupta tjänstemän och transportörer". De tillade även att "Honduras är huvudmålet för en stor del av det trä som Nicaragua exporterar. Landets kriminella har ökat sitt deltagande i handeln, och det finns information om att ett antal beväpnade grupper ska ha rört sig mot Nicaraguas djupaste skog för att skövla ädelträ".

Rapporten Ren kol, smutsig handel: illegal skövling, penningtvätt och skattefusk i de tropiska djunglerna, som publicerades 2012 av FN:s miljöprogram och Interpol, kalkylerade att den illegala trähandeln årligen tjänar mellan 30-100 miljarder dollar globalt.

"Den illegala skövlingen, istället för att minska, ökar allt mer i takt med att kartellerna organiserar sig bättre och modifierar sina illegala aktiviteter för att smita undan motinsatser från landet och polisen", hävdar rapporten. "Några kalkyler visar på att mellan 15-30% av det trä som säljs på den globala marknaden har inskaffats på illegal väg. Om ingenting görs mot den aktuella situationen, så kommer brotten av några få att sätta i fara inte bara majoritetens framtida utveckling, utan även de innovativa och katalytiska initiativen som satts i bruk för att återgälda länder och samhällen vars skogar och ekosystem generar stora förtjänster".

I maj 2017 så anmälde stamledare från Bosawas det faktum att illegala skövlare erbjuder vapen till de samhällen som låter sin mark skövlas. Några månader senare så bröt flera konflikter ut mellan urfolksinvånare och bosättare, vilket resulterade i att två bosättare dog samt att ytterligare fem rövades bort på urfolksmark.

"Det finns en stor fara och stort allvar i hur de lurar folket, de säger ’du har problem, ge mig trä, 1 500 kubikmeter, vi kommer att ge er vapen så att ni kan slåss emot bosättarna", deklarerade Hilario Thompson - medlem av Layasicksa-stammen i Prinzapolka-provinsen, till tidningen La Prensa.

En rapport som publicerades i februari 2017 av tidningen Mongabay avslöjade att trähandlarna, med hjälp av falska dokument, betalar 12 córdobas (ca. 0,40 dollar) för 30 cm av ädelträtyper såsom mahogny, mispel, granadillo, osv.

Bosawas har redan förlorat 6,5% av sin skogsyta mellan 2001 och 2004, främst i södra delarna av reservatet, enligt de data som samlats in av den amerikanska organisationen Global Forest Watch.

"Om 15 år kommer Bosawas inte längre att finnas kvar"

UNESCO har utryckt oro över den allt snabbare skövlingsprocessen som Bosawa just nu upplever. Kathleen Rogers, ordförande för den amerikanska organisationen Earth Day Network, förklarade till tidningen La Prensa den stora vikt som detta reservat har för att bibehålla de klimatiska förhållanden som råder i landet.

"Utöver att vara de mest rikliga källorna till växtliv på jorden, så fungerar även de tropiska regnskogarna som betydelsefulla reservoarer av koldioxid: träd och växter inhalerar koldioxid och kolet tillfångatas i trädstrukturerna och i marken", sade Rogers. Bosawas-reservatet hjälper även till att skapa ett molntäcke över regionen som reglerar temperaturen samt bidrar med regnvatten. Det är en vital barriär mot extrema klimat i regionen", tillade han.

Biologen Jaime Íncer Barquero hävdar följande: "Om 15 år kommer Bosawas inte längre att finnas kvar".

"Om Bosawas försvinner, så kommer hela Nicaragua att påverkas av detta. I en tid av stora klimatförändringar, så är skogen ett skydd mot orkaner, regn och torka", hävdade han i sina deklarationer till La Prensa, som publicerades den 21 februari. "Den är även viktig för Stilla havet. Under en period med torka så skulle den kunna producera moln för att skapa nödvändiga förhållanden för regn. Molnen är även en naturlig barriär som dämpar orkanens styrka genom att motverka vindens kraft och den höga fuktighetsnivån i luften".

En av de åtgärder som Jaime rekommenderar för att undvika en totalförstörelse av Bosawas är att omedelbart stoppa bosättarnas invasion.

"Naturen återhämtar sig, vi måste endast låta den göra detta. Det är en process som tar flera år", sade han. "Återplantering och återbeskogning skulle aldrig kunna nå den naturliga skogens nivåer och dimensioner. Det som behövs är att skydda det som redan finns för att naturen ska restaurera sig själv".

Bosawas riskerar att förlora sin status som reservat och biosfärområde om de regler och krav som skapats av UNESCO inte efterföljs. Regeringen är förpliktad att be om en evaluering av regnskogens tillstånd, något som aldrig har skett trots att en evaluering ska göras var tionde år.

"Om de återkallar beteckningen så kommer ingen som är någorlunda intresserad av att skydda regnskogarna ge ett enda öre till miljöprogrammen", försäkrade Jaime.



Publicerad: april 2018

Flera artiklar om: Miljö



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe