Latice - Latinamerika i Centrum

-

Vindkraft står mot termoelektriska kraftverk

Gabriel Canihuante
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Cecilia Bergstrand

I norra delen av centrala Chile, i Coquimbo-regionen - där det bor omkring 600.000 människor - står man inför ett dilema. Antingen ska man producera ren energi med lägre produktivitet med hjälp av vindkraft eller konventionell energi som förorenar men är mer produktiv, t ex i termoelektiska kraftverk som skulle förbränna kol.

Vindkraft står mot termoelektriska kraftverkEnligt uppgifter från regeringens Miljöutredningssystem (SEIA) finns för närvarande 11 projekt med vindkraftverk som på kort sikt skulle kunna producera mer än 1.100 megawatt (MW). Sex av dem har redan godkänts av SEIA resterande är under utredning men kommer troligtvis också de att godkännas.

Med en investering på nära 2,3 miljarder US$ skulle projekten göra att regionen "förvandlas till en energiproducent som skulle ge ett överskott i regionen och därför kunna bidra med ren energi till andra" påpekade den regionala sekreteraren för Gruv- och Energiministeriet i Coquimbo-regionen Antonio Videka i ett samtal med Noticias Aliadas.

Med vindkraftparkerna – varav bara en är i drift idag , Canela vars 11 vindsnurror har en kapacitet på 18,15 MW – vill man diversifiera energiproduktionen i landet som hittills varit baserad på vattenkraft och termoelektiska kraftverk som eldas med kol, diesel och gas. Gasen importeras från Argentina. Om fyra eller fem år kommer omkring 570 vindsnurror med vardera tre propellerblad att förse olika områden på landsbygden, främst längs kusten, i fem av de 15 kommunerna i området, med ström.

En annan sorts "grön" energi som vunnit insteg i området är småskaliga vattenkraftverk.

För ett och ett halvt år sedan invigde vi det första småskaliga vattenkraftverket i området, i Elqui-dalen. Där är det fråga om en intressant blandning av olika privata företagare. Det har gett mycket gott resultat ochn nu planeras ännu ett småskaligt vattenkraftverk vid en annan fördämning (La Paloma i Limari-dalen).

Nej till termoelektriska kraftverk

Men trots att det finns en möjlighet att försörja området med alternativ energi, som vindkraft, solenergi och småskaliga vattenkraftverk, ska de regionala myndigheterna utreda produktionen av konventionell energi genom installationen av termoelektriska kraftverk i kommunen La Higuera, norr om La Serena, för att sedan avgöra om de ska bli godkända eller inte.

Det här har gjort att det för ett par år sedan i de lokala samhällena skapades en massiv rörelse, som även fått stöd från en del politiska, religiösa sektorer och olika miljölorganisationer. Ett av projekten som skulle eldas med diesel har redan godkänts, ett annat har dragits tillbaka från systemet för miljökonsekvensutredningar eftersom man antog att det inte skulle kunna godkännasoch två andra är under utredning.

Det dilemma myndigheterna står inför är att med bara ett av de termoeletriska kraftverken (Barrancones) kan man producera 540 MW med en investering på 1.1 miljarder $. Det är hälften av vad de 11 vindkraftprojekten kan producera med en investering på 2,2 miljarder".

"Av miljlömässiga skäl motsätter vi oss de termoelektriska kraftverken eftersom de kommer att producera energi åt de stora gruvbolagen som bryter koppar och i det här området finns ingen sådan produktion. Här finns naturreservatet för Humboldt-pingviner (ett naturområde som skyddas av staten) och ett marinreservat (Choros-ön) där 80 % av alla pingviner av samma art finns" hävdar Rosa Rojas, utbildare, företagare i turistbranchen och ordförande för Rörelsen för försvar av miljön i La Higuera (MODEMA).

I det här ekosystemet finns en stor produktion av ägg och larver från det lokala marina faunan. Förutom pingvinerna – som är utrotningshotade på global nivå – finns här ett sort antal fågelarter, flasknosdelfiner, sjölejon, utter och andra arter, man har även siktat valar.

Företagen som driver termoelektriska kraftverk hävdar att deras studier av eventuell miljöpåverkan som lagts fram för den regionala miljökommissionen (COREMA) visar att under själva produktionsprocessen används enorma mängder havsvatten till avkylning. Det släpps sedan ut med 6 till 10 grader högre temperatur. Några experter anser att förändringen i tempertur kan påverka fysiologiska och ekologiska processer vilket skulle kunna få återverkningar på det marina biologiska materialet.

Rojas tillägger att "man måste även tänka på luftföroreningarna. Invånarna i byn Los Choros och fiskebyn Punta de Choros lever utspridda, men större delen lever inom den radie som skulle påverkas av luftföroreningarna från kraftverken. Vi som berörs är fiskare, jordbrukare, uppfödare av getter och vi som lever av turismen".

Eftersom projekten för termoelektriska kraftverk lades fram enskilt för SEIA har MODEMAS representanter krävt att den regionala regeringen gör en "studie av de sammanlagda konsekvenserna". Det Katolska Universitetet i norr (med säte i Coquimbo) gjorde en utredning under den andra terminen 2008 och resultatet blev ett dokument på 400 sidor som gav upphov till oenighet bland de lokala forskarna.

Bland de tiotals slutsatser studien drog återfinns den att kraftverken inte skulle få någon negativ effekt på den marina floren och faunan trots utsläppen av vatten som är varmare än normalt. Men akademker från samma universitet – Wolfgang Stotz och Armando Mujica – har offentligt sagt att de inte är av samma åsikt och de ville inte att deras namn skulle stå under studiens slutsatser.

"... man har dragit allmäna slutsatser som jag inte håller med om" förklarar Mujica till den lokala pressen och hävdade att han sagt sin mening " beträffande vissa meningsskiljaktigheter men de inte återgett mina åsikter" men han specificerade exakt vad han menade. Liknande ord yttrade den andre akademikern Wolfgang Stotz.

Geologen Jorge Oyarzún akademiker från La Serena-universitetet skrev ett brev till den lokala veckotidningen Tiempo där han uttryckte sin oro för kraftverken och de "konsekvenser på atmosfären utsläppen i luften (man räknar med stora utsläpp) kan orsaka och ansamlingen av av aska" p g a kolförbränningen. De innehåller enligtdenne yrkesman "varierande koncentrationer av kemiska ämnen som beryllium, bor, nickel, germanium, arsenik, bly,vanadium".

Att leva i röken

Jan van Dijk, som bedriver småskaligt fiske och skaldjursfångst är holländare och tillsammans med sin hustru bosatt i La Higuera sedan 1993. I ett samtal med Noticias Aliadas påpekade han att "Holland är ett mycket industrialiserat land med mycket föroreningar. Jag har vandrat i skogarna i Holand som dött p g a det sura regnet. Jag hade turen att få se sjöarna i Skandinavien, i Sverige och Norge, som dött p g a det sura regnet. Jag vet vad det innebär att leva i röken och det gjorde att jag lämnade mitt hemland för att leta rätt på en ren plats, utan föroreningar, en lugn och vacker plats. Jag hittade den i Los Choros".

"La Higuera är den sämsta platsen för ett termoelektriskt kraftverk, det är som om man skulle installera ett i nationalparken Torres del Paine (som ligger i Patagonien och är en av landets största turistattraktioner)", säger van Dijk som också är representant för MODEMA.

Van Dijk och Rojasär av samma åsikt och säger att man av tekniska skäl inte borde godkänna projekten; om de gör det vore det en skandal och "då blir vi tvungna att göra rättssak av det".

Vad beträffar de termoelektriska kraftverken säger Videka att de som beslutar om man ska godkänna projekt av den här typen eller inte måste ta hänsyn till en mängd olika faktorer, ta till sig mycket information och ta hänsyn till vad de berörda samhällena tycker.

"Vi förkastar inte investeringen men vi ger inte heller klartecken till den privata investeringen", tillägger han.

Enligt honom måste man på i lagstiftningen på nationell nivå "avgöra vilka områden man kan offra. Inte alla territorier är likadana; det finns områden som tyvärr redan påverkat p g a tidigare investeringar".

Dilemmat är ren energi (vindkraft) men med lägre produktivitet visavi konventionell energi som är förorenande men mer produktiv, som de termoelektriska kraftverken. Man kan förstå att det är svårt eftersom med ett enda termoelektriskt kraftverk (Barrancones) produceras 540 MW med en investering på 1,100 miljoner dollar. Det är hälften av vad 11 vindkraftverksprojekt skulle produvcera, med en total investering på 2.190 miljoner dollar.



Publicerad: april 2009

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe