Brittisk domstol ställer gruvbolag inför rätta
LatiCes översättare: Lisa Jerkander
Demonstranter mot kopparbolaget söker rättvisa för övergrepp mot mänskliga rättigheter år 2005.
Det brittiska gruvbolaget Monterrico Minerals står inför en mångmiljonrättegång i ursprungslandet för övergrepp som begicks år 2005 mot ett trettiotal demonstranter, vilka motsatte sig dess koppargruva i norra Peru.
Enligt en redogörelse i den brittiska dagstidningen The Guardian, lämnade offren in en stämningsansökan till Englands och Wales högsta domstol i London mot Monterrico Minerals, som 2007 köptes av den kinesiska gruvbolagsgruppen Zijin, för att ha tillåtit och t.o.m. uppmuntrat tillfångatagandet och övergreppen, bl.a. tortyr och sexuella övergrepp, mot 28 demonstranter som protesterade mot kopparprojektet Río Blanco.
Monterrico Minerals hävdar att gruvan skulle ge i genomsnitt 25 miljoner ton koppar om året i dagbrottet, vilket skulle göra det till ett av de 20 största kopparbolagen i världen.
Bolaget, som fick koncessionen år 2001, mötte emellertid snart starkt motstånd från den lokala befolkningen. De var oroade över att gruvan skulle skada regnskogarnas bräckliga ekosystem och följaktligen även de vattenkällor som denna viktiga jordbruksregion är beroende av.
Fyra år senare tågade invånarna i området, nära gränsen till Ecuador, mot gruvan för att protestera mot projektet. Där möttes de av polisen, som tillfångatog några av dem under tre dagar. Bonden Melanio García, en av demonstranterna, träffades av ett skott som dödade honom.
I januari förra året publicerade den Nationella samordnaren för mänskliga rättigheter foton som visade de tillfångatagna invånarna med plastpåsar över huvudena. Ytterligare ett bevis innefattar bilder på poliserna som griper tag i de kvinnliga offrens underkläder. Dessa bekräftade att de blev utsatta för övergrepp av de poliser som skyddade gruvan.
Enligt redogörelsen i The Guardian skickade Monterrico Minerals ut ett pressmeddelande där de "eftertryckligen förnekar" att någon av deras chefer eller anställda har varit inblandade i de övergrepp som begicks i Río Blanco-gruvan 2005, och att demonstranternas anklagelser tvärtom saknar trovärdighet.
I mars anklagade den peruanska regeringen flera höra polisbefäl, men frikände bolaget från allt ansvar.
Kärandens försvarsadvokat menade emellertid att bolaget inte gjorde något för att stoppa övergreppen och därför bör betraktas som ansvarig för de brott mot mänskliga rättigheter som inträffade i dess investeringsprojekt i utlandet.
Flera artiklar av: Noticias Aliadas