Sojaproducenter använder barnarbete vid besprutning
De som planterar soja, och som är de som mest drar nytta av boomen inom jordbruket som är den största i Argentinas ekonomiska historia, använder barn för att genomföra det ohälsosamma arbetet att bespruta jordarna. Barnen arbetar som flaggviftare för att flygpanen och andra apparater ska kunna se var de ska sprida gifterna.
Anklagelsen kommer från grannskapsorganisationen i byn Las Petacas, i provinsen Santa Fe – 474 km norr om Buenos Aires – och lades fram i september 2006. Den togs om hand av en grupp senatorer som tvingade fram en inspektion från Arbetsdepartamentet och i december fastslog visuellt, och genom vittnesmål, att barnen arbetar mellan 12 och 14 timmar per dag, med minimilön, utan skyddsutrustning och utan att deras föräldrar fått någon varning om den risk de utsätts för."Det här är en kriminell handling, för barnen med flaggorna utsätts för risken att stänkas ner med kemikalier – glifosato, särskilt – som har utvecklats för att ta död på ogräs som gror samtidigt med sojan. Oljeväxten som odlas harmodifierats genetiskt för att motstå de gifter som `regnar´ ner över barnen", säger agronomen Jorge Rulli, talesman för Grupo de Reflexiópn Rural (GRR), en gräsrotsorganisation som verkar för en omvärdering av lantlivet och den traditionella produktionen.Barnen – större delen av de som intervjuades av inspektörerna var bara 14 år gamla – rekryteras av producenterna själva, som också står för transporten till fälten. Där står de ungefär 20 m från varandra, för att märka ut den sträckning som ska besprutas av de s k "myggorna".
"Myggorna"
"Myggan" är en stor självframdriven tank som nu under sojaboomen tillverkas i Santa Fe. Den har en cockpit med fönster där piloten sitter skyddad mot de produkter som används vid besprutningen. Med fyra ben på 150 cm som monterats på stora hjul och två horisontella armar på 10 m vardera, ser de verkligen ut som den insektsom givit den sitt namn.
Varje gång "myggan" börjar sitt arbete i utkanten av ett fält, blöter jordbruksgifterna ner barnens kläder och kroppar.
I sina försäljningsbroschyrer säger tillverkaren att "myggan" har "en dator och GPS som gör att den kan fastställa extakt vart den ska under abetet, så den kan undvika att en del besprutas mer än en gång, den kontrollera antalet liter växtgift som används per hektar, göra en exakt blandning av produkten enligt den dosering som teknikerna avgör i varje fall och spara informationen i datorn".
Det konstiga är att de hundratals "myggor" som kan ses på landsbygden i Argentina inte har varesig datorn eller GPS för då skulle man inte behöva använda barn.
"Den utrustningen kostar 3.000 US$ och producenterna skär ner på sina kostnader genom att använda barn", sade de Självsammankallade grannanra i Las Petacas.
Barnen får inga speciella kläder, hjälmar eller masker för arbetet, de måste ta med sig egen mat och vatten hemifrån och efter 14 timmars arbete får de 0,2 pesos i lön (0,6$) per hektar som besprutats.
Las Petacas är en typisk by i det område där soja odlas. Omfattningen av soja-odling blir allt större och den sprids över befolkade områden, skogar och jordar som tidigare användes till boskapsskötsel. Den sysselsätter ett minimum av arbetskraft, och därför är den en viktig faktor bakom folkflyttningar. Enligt folkräkningen 1991 fanns i området 1.256 invånare idag bor där knappt 800.
Glifosato (Roundup Ready, är det officiella namnet) är ett bekämpningsmedel som utvecklats av det multinationella företaget Monsanto. I Argentina, där det uppodlade området växer för varje år, skördades 2006 45 miljoner ton – dubbelt så mycket som 1996 och till ett marknadspris som steg från $170 per ton till $200 – och man använder 204.000 TM kemikalier per år, 85 % är glifosato.
Farligt för hälsan
Forskning från fakulteten för biokemi (FCB) på det statliga universitetet i Rosario visar att glifosato bär ansvaret för mängder av sjukdomsfall och borde spridas minst 1.000 m från alla områden där man människor befinner sig, säger Federico Poggi, biokemist.
Glifosato är cancerframkallande och i människor och djur kan det ge upphov till, förutom förgiftningar, irritationer i ögon och hud, illamående och yrsel, lungödem, blodtrycksfall, allergier, magvärk, massiv förlust av mag- och tarm safter, njurskador, arrytmi, föstörelse av röda blodkroppar och medvetslöshet, förklarade Poggi.
Beskrivningen av FCBs expert överenstämmer med det som sker med befolkningen i Las Petacas. De senaste fem åren – under sojaboomen – har 42 personer dött i cancer, 6 av dem i oktober 2006, och tiotals människor är sjuka, bland andra platsens intendent Miguel Àngel Battistelli. I en studie, utförd av de Självsammankallade grannarna i området, kunde man slå fats att 50 % av befolkningen lider av allergier av olika slag.
"Glifosato dödar allt som kommer upp samtidigt med sojan, och vi människor är inte biologiskt sett så olika ogräset, så om våra barn blir förgiftade kommer resultatet att bli detsamma som man vill ha i produktionen: de kommer att dödas av det", säger Grannarna. "Besprutningen gör att man kan ifrågasätta landets profil. Ett demokratiskt Argentina kan inte tillåta detta folkmord", uttryckte Rulli.
Publicerade 2007
Flera artiklar av: Noticias Aliadas