Latice - Latinamerika i Centrum

-

5 december: Världsdagen för livsmedelssuveränitet och för att kyla ner världen

Grupo Semillas
LatiCes översättare: Susanna Berthelsen

Durban, Sydafrika. Kampen mot klimatförändringarna är en kamp mot den nyliberala kapitalismen, jordbristen, plundringen, hungern, fattigdomen och ojämlikheten. Planetens kris kräver att vi går till direktaktion.

Vi uppmanar alla jordbrukarrrörelser och organisationer, lantbruksarbetare, jordlösa och hela livsmedelssuveränitetsrörelsen att sluta sig till oss i en världsomspännande aktionsdag den 5 december 2011, då civilsamhället mobiliseras under FN:s klimatmöte - COP17 i Durban, Sydafrika.

Mänskligheten står inför en livsmedels-, ekonomisk- och ekologisk kris som har sitt ursprung i det kapitalistiska nyliberala systemet för produktion, distribution och konsumtion. Denna flerbottnade kris åskådliggör begränsningarna i det kapitalistiska nyliberala produktionssystemet. De multinationella företagen och världens regeringar för fram ihåliga lösningar på klimatförändringarna och kidnappar FN:s partskonferens (COP17), också kallade Förorenarnas konferens, som hålls i Durban, Sydafrika.

Dessa företagseliter, västerländska regeringar och det kapitalistiska nyliberala systemet, som är ansvariga för att ha skapat krisen, presenterar oss ihåliga lösningar. Klimatförändringarna kommer att drabba länderna i syd och Afrika särskilt hårt. Forskarna förutspår att den afrikanska kontinenten kommer att torka ut och värmas upp ännu mer och snabbare än andra områden på planeten, detta trots att Afrika är den del av världen som har bidragit minst till den globala uppvärmningen. Detta kommer att ha en stor påverkan på jordbruket, vilket är vad en stor del av de afrikanska familjerna försörjer sig på. Det kommer att innebära förluster i skördarna av kontinentens baslivsmedel som majs, durra, hirs, kassava etc., på grund av de stigande temperaturerna.

Den industriella jordbruksproduktionen och industrin är ansvariga för den globala uppvärmningen, hungern, plundringen av jord och den massiva fördrivningen av jordbrukare, lantarbetare och ursprungsbefolkningar över hela kontinenten.

I värdnationen Sydafrika har man under dess 17 år av demokrati slängt ut miljontals invånare och lantarbetare från kommersiella jordbruk på gatan, man har bara överfört 5 % av jordbruksmarken till den svarta befolkningen och miljontals människor på landsbygden och i städerna lever i en osäker situation när det gäller deras livsmedelsförsörjning. Landet är för idag det mest ojämlika samhället i världen. De sydafrikanska kvinnorna är de som har drabbats särskilt hårt av dessa ojämlika och exkluderande relationer.

De lösningar som dessa företag och regeringar föreslår leder oss mot en återkolonisering av Afrika och länderna i Syd med massiva jordbeslag och en påtvingad ny grön revolution.

Istället för att finna verkliga lösningar på den klimat- och ekologikris som mänskligheten står inför, är COP17-konferensen i Durban en plattform för företagen att, genom deras regeringar, snabba på en fullständig omvandling av naturen till en handelsvara. Dessa skamfulla planer som presenteras som lösningar inkluderar, bland annat, utvecklingen av genmodifierade grödor, biogas, handeln med utsläppsrätter, klimatsmart jordbruk, och minskade utsläpp från avskogning och skogsdegradering (REDD).

Varför en dag för jordbruksekologi och livsmedelssuveränitet?

Som jordbrukare, lantarbetare och jordlösa män och kvinnor måste vi mobilisera oss till direktaktion mot dessa ihåliga lösningar, för att visa på dess skamfulla avsikter och de katastrofala konsekvenser de kommer att ha för kontinenten och för Syd. På Folkens Världskonferens om Klimatförändringar och Moder Jords Rättigheter som hölls i Bolivia i april 2010 och som resulterade i Folken i Cochabambas Avtal, förde man fram verkliga lösningar för att bromsa klimatförändringarna men dessa har helt ignorerats av regeringarna. Livsmedelssuveränitet och jordbruksekologi är det verkliga lösningarna för jordbrukare och lantarbetare för att förhindra klimatförändringarna.

Vi uppmanar alla jordbrukare, lantarbetare, jordlösa och sociala rörelser att sluta sig till oss i Durban och runtom i världen den 5 december 2011 för att kräva en förändring av hela det kapitalistiska systemet. Kampen mot klimatförändringarna är en kamp mot den nyliberala kapitalismen, jordbristen, plundringen, hungern, fattigdomen och ojämlikheten. Planetens kris kräver att vi går till direktaktion. Under dagen för jordbruksekologi och livsmedelssuveränitet kommer vi att ordna offentliga protestmarscher mot förorenarnas konferens och utföra aktioner riktade mot multinationella företag som Monsanto, vilka undergräver vår rätt till våra grödor. Dessa marscher och aktioner kommer att avslutas med ett De förtrycktas möte, där man kommer att debattera vägarna till att få slut på detta orättvisa system. Det kommer att vara en dag full av aktioner där jordbrukare och lantarbetare från hela den afrikanska kontinenten, tillsammans med sociala rörelser från hela världen, kommer att kräva:

  • en autentisk jordbruksreform till fördel för livsmedelssuveräniteten;
  • en jordbruksekologisk revolution som lösning på klimatförändringarna;
  • en omstrukturering av hela livsmedelssystemet;
  • ett fullständigt och jämlikt deltagande för kvinnor i det nya livsmedelssystemet och i hela samhället;
  • konstruktionen av ett livsmedelssystem grundat på mänskliga behov;
  • slutet på de multinationella företagens kontroll över våra genetiska resurser;
  • och suveränitet över de grödor som kan lindra klimatförändringarna.

Vi uppmanar alla organisationer för lantbrukare och lantarbetare att mobilisera sig och gå till lokal direktaktion på varje plats i världen på Dagen för jordbruksekologi och livsmedelssuveränitet.


Kräv klimaträttvisa!
Vår planet är inte till salu!
Nej till förorenarnas konferens!
Försvara Moder Jord!
Afrika är inte till salu!
Nej till återkolonisationen av Afrika!

Denna uppmaning kommer från och är underskriven av följande organisationer:

La Via Campesina
Agrarian Reform for Food Sovereignty Campaign, Sudáfrica
Surplus People Project (SPP), Sudáfrica
Trust For Community Outreach and Education (TCOE), Sudáfrica
Women on Farm, Sudáfrica
Eastern and Southern Africa Small Scale Farmers' Forum (ESAFF)
ESAFF Zimbabwe
ESAFF Uganda
ROPPA (Red de organizaciones campesinas y de productores de la región Oeste de África)



Publicerad: december 2011

Flera artiklar av: Grupo Semillas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe