Latice - Latinamerika i Centrum

-

Genmanipulerad mat och Wikileaks

Iván Restrepo
Grupo Semillas
LatiCes översättare: Björn Svensson

De dokument som den spanska dagstidningen offentliggör om lobbying av den amerikanska ambassadören i Vatikanen i syfte att få stöd för genmanipulerade grödor av den katolska kyrkan.

Genmanipulerad mat och WikileaksWikileaks bekräftar att det verkligen finns en gemensam strategi för regeringarna i Spanien och EU, som är för genmanipulerad mat. I mer än ett decennium har Spaniens regering praktisk taget ensam försvarat odlandet av genmanipulerad mat i EU, och det är det enda landet som har tillåtit sin odling i stor skala. Det sker utan att uppfylla de europeiska och spanska kriterierna för transparens, utan att följa produkterna genom matkedjan, utan att klassificera den genmanipulerade maten och utan att genomföra en uppföljning inom något av odlingsområdena för dessa farliga frön.

Tidningarna som valde ut Julian Assange för att sprida 250 miljoner dokument genom sin portal Wikileaks är utan tvekan en minimal del av det material som avslöjar de gärningar som USA utövar var som helst till försvar för sina egna och sina allierades intressen. Dessutom skedde det på så sätt att många regeringar, företag och personer söker stöd av stormakten. Varje nyhet är en överraskning, ännu en eftersom det illustrerar hur ingen verkar stödja multinationella intressen. Att tillägga är de av vissa regeringar använda formerna för att åstadkomma en kedja som komplicerar saker.

Ett fall som mycket väl beskriver det föregående är det som rör genmodifierade grödor (GMO). Den Madrid-baserade dagstidningen El País tillhandahöll nyligen en sammanfattning av några dokument som skickats in av Wikileaks, och i de visas hur Spaniens regering försvarar de transnationella amerikanernas intressen, vilka dominerar marknaden för genmodifierade grödor (i synnerhet Monsanto och Syngenta) och försöker hindra EU:s politik för att betinga sin odling.

Ett av dokumenten avslöjar hur sekreteraren på Medio Rural español, Joseph Puxeu (som är övertygad om nödvändigheten av genmodifierade grödor), år 2009 bad den amerikanska ambassaden i Madrid att hålla ställningarna tills biotekniken innebär ett mycket viktigt alternativ för de länder som håller ihop EU.

Detta händer när Österrike, Luxemburg, Ungern, Grekland och Tyskland har avvisat den genmodiferade majssådden 810 i Monsanto och i England växte det politiska motståndet och motståndet bland stadsbor mot sådden av genmodifierade grödor och att betinga försäljningen av deras skördar med allmänna råd från de som var GMO. Dessutom visar det på vilket sätt avtal mellan länder sluts, där enskilda länders intressen mycket ofta åsidosättas. Exempelvis är det så att Spanien (större försvarare av genmodifierade grödor än något annat land i Europa och med den största utbredningen av majssådd som har genmodifierats, stöder det avtal som har tagits fram av Frankrike, och som går ut på att varje land kan förbjuda odling av genmodiferade grödor. Ändringen iscensattes genom att president Nicolas Sarkosy bjöd in G20-länderna till möte.

I ett av dokumenten från den amerikanska ambassaden i Madrid samtycker man till uppfattningen hos de transnationella angående papperet från Spanien som strängt taget innnebär: "Om Spanien faller följer resten av Europa med." Med tillfredsställelse manifesteras lyckan när ambassaden 2008 firade miljöministern Cristina Narbonas avgång. Därigenom försvaras de traditionella grödorna och eftersom man varnade för de skador som de genmodifierade grödorna orsakar. I motsats till det sagda var jordbruksministern och vetenskapsministern anhängare. De sistnämnda, Cristina Garmendia, kom från bioteknikindustrin och "kan vara allierad med den" i kabinettsdiskussionen hos José Luis Rodriguez Zapatero. Om man beaktar allt döljer den amerikanska ambassaden inte det tydliga framåtskridandet för rörelsen mot genmodifierade grödor i Spanien och resten av Europa. En nyligen genomförd undersökning, som El País hänvisat till, visar att de som ifrågasätter genmodifierade grödor ökar varje år i Europa och merparten av folket anser att de inte medför någon nytta och är "osäkra".

Den franska motståndarrörelsen när det gäller sådana produkter berättade prompt följande för de amerikanska tjänstemännen: Det är resultatet av alliansen mellan president Nicolas Sarkozy och Greenpeace samt Amigos de la Tierra (Jordens vänner) att inte befatta sig med de kärntekniska förslagen.

Att de transnationellas länder för frön och mat behöver stöd av länder som inte håller med om denna uppfattning visar att de dokument som den spanska dagstidningen offentliggör om lobbying av den amerikanska ambassadören i Vatikanen i syfte att få stöd för genmanipulerade grödor av den katolska kyrkan, är ett ämne som inte enbart är beroende av den Heliga Stolen. Inte heller önskas ett tvång för biskopar att bli förespråkare för sådana produkter. Ambassadören kommer ändå att fortsätta lobba för att uppnå att GMO utropas som en trossats, förestaller vi oss,

Mellan de tusentals dokument som väntar på att publiceras av Wikileaks måste man göra några nedslag i Mexiko och genmodifierade grödor där. Överraskningar som överraskar oss!



Publicerad: februari 2011

Flera artiklar av: Grupo Semillas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe