Latice - Latinamerika i Centrum

-

Lögnen om fossila bränslen

www.ecoportal.net
Översättning: Hilda Sterner

"Fossila bränslen är inte en lösning för att stoppa klimatförändringarna, inte heller för att stoppa världssvälten, istället är det precis tvärtom; det är en fälla gillrad av de multinationella företagen som vi inte får falla i."

Oljans storhetstid går mot sitt slut och mycket snart kommer vi tvingas att ändra på vår syn på världens energitillgångar och vända blicken mot andra energikällor än olja. Det finns en hel skala av alternativ, vart och ett mer eller mindre användbart för sitt ändamål och med olika egenskaper för det område där det ska användas.

I denna kontext har de stora jordbruksföretagen hittat en oöverträfflig möjlighet för att öka på sina vinster; fossila bränslen. Ett omedelbart lönsamt alternativ, som inte ens fodrar de stora summor på att undersöka och exploatera som oljeindustrin kräver.

Grödorna som används för att framställa fossila bränslen odlas i monokulturer som upptar enorma ytor, förstör ekosystemet och förorenar vatten och mark.

Latinamerika och Karibien är den region i världen med mest skog, men det är också den del av världen som fått lida av den största avskogningen i världen under det senaste decenniet, med en förlust på 4,3 miljoner hektar om året.

Bara i Sydamerika sker 65 % av världens årliga förlust av skog och avskogningen sker framför allt i Amazonas. Där förlorar man 3,1 miljoner hektar om året, vilket är 40 % av hela världens avskogning.

Merparten av dessa skogar har tagits ner för att ersättas med monokulturer.

Just nu håller Latinamerika på att täckas helt av monokulturer; redan idag utgör de mer än 45 miljoner hektar och ökar ständigt med en hastighet av 800 hektar om dagen. Under detta täcke av monokulturer befinner sig begravda skogar, berg, fjärilar, fåglar, bönder, småjordbrukare, familjer, hela kulturer.

För att ge ytterligare dimension åt frågan så motsvarar 100 hektar 1 km². I Latinamerika finns det 45 miljoner hektar sojaodling, vilket motsvarar 450 000 km². Spaniens yta uppgår till 500 000 km². Det innebär att bara i Latinamerika finns nästan ett helt Spanien täckt enbart av en av de grödor som odlas som monokultur; soja.

Förutom förstörelsen av ekosystemet, orsakar de kemiska gödningsmedlen och bekämpningsmedlen enorm miljöförstörelse och miljoner bondefamiljer har blivit exkluderade från sin mark. Fossila bränslen tillför inte heller mer energi än den mängd som krävs för att producera den.

Av de studier som kan betraktas som pålitliga på det här temat framgår att balansen mellan odlingarnas energiförbrukning och de som framställer fossilt bränsle är negativ, det vill säga att man förbränner en större mängd fossil energi på att producera motsvarande mängd energi i fossilt bränsle.

För varje enhet fossil energi som förbrukas är vinsten 0,778 från majsmetanol, 0,688 från etanol av swtichgrass, 0,6363 från etanol från trä och, sämst av alla, 0,534 från biodiesel av soja.

Det finns studier som säger att detta inte stämmer, men de studierna är allt som oftast framtagna på uppdrag av, eller genom subventioner från, de företag som själva, direkt eller indirekt, gynnas av produktionen, kommersialiseringen och användandet av fossila bränslen.

"Fossila bränslen är inte ett medel för att stoppa klimatförändringarna, inte heller en lösning för att stoppa världssvälten, istället är det precis tvärtom; det är en fälla gillrad av de multinationella företagen som vi inte får låta oss falla i."

Idag den 10:e september firas Böndernas internationella kampdag runt om i världen till minne av den 10:e september 2003 och mobiliseringen mot Världshandelsorganisationen i Cancún. Världshandelsorganisationen:s nyliberala politiker främjar de multinationella företagen. Samma företag som kontrollerar och håller samman hela livsmedelskedjan, från produktion till marknadsföring, gör det samtidigt allt svårare för bönderna att överleva. De är de som får priserna att skjuta i höjden till skada för de fattigaste konsumenterna. De som drar fördel av fossila bränslen.

Vi är emot Världshandelsorganisationen, vi är emot de multinationella företagen och gemensamt deltar vi i mobiliseringen som organiseras av Vía Campesina runt om i hela världen den här månaden.

Alla tillsammans; globalisera kampen, globalisera hoppet!



Publicerad: september 2009

Flera artiklar av: Eco Portal



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe