Latinamerika och Karibien skapar världens första modellerande lag om traditionellt fiske
LatiCes översättare: Jessica Martebo
Bild: Ferran Nadeu
Det Latinamerikanska och Karibiska parlamentet (PARLATINO) har utformat världens första modellerande lag om traditionellt fiske. Meningen är att den ska stå som ett exempel för hur länder kan stärka denna nyckelsektor för säkerhet gällande livsmedel och näring.
Den modellerande lagen är en rättslig ram som länder kan använda som bas för att utforma sina policyer och nationella lagar; för att stödja miljoner människor som förlitar sig på traditionellt fiske som sin huvudsakliga försörjning. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) arbetar mer än 2,3 miljoner personer med fiske i regionen och de flesta gör det i liten skala.
Varje år generar fiskesektorn i Latinamerika och Karibien mer än 11 miljoner ton produkter från fångster i hav och inlandsvatten, men de traditionella fiskarna står inför allvarliga begränsningar i jämförelse med sektorns stora företag. "Den här lagen ger verktyg för att känna igen och skydda åtkomsträttigheterna för fiske i mindre skalor", förklarar Armando Castaingdebat, ordförande i utskottet för jordbruk, boskap och fiske i PARLATINO.
Att främja hållbarheten i sektorn
Enligt Alejandro Flores, tjänsteman för fiske och vattenbruk i FAO, så "hjälper riktlinjerna och rekommendationerna i den nya lagen till att stärka hållbarheten i sektorn samt främjar dess bidrag till att utrota hunger och fattigdom".
Den modellerande lagen innehåller 10 kapitel som rör nyckelfrågor kring utvecklingen av sektorn såsom fiskeregistret, framförandet av information för beslutsfattande samt rättigheter och skyldigheter för de som arbetar i sektorn.
Den modellerande lagen hänvisar specifikt till FAO:s internationella åtgärdsplan mot olagligt fiske - o-rapporterat och oreglerat - riskkatastrofhantering och sektorns anpassning till klimatförändringar.
Lagen främjar könsintegration och inkluderandet av både manliga och kvinnliga fiskare i sociala skyddsnätssystem med produktiv inkludering.
Den blev framtagen med tekniskt stöd från FAO, det mexikanska samarbetet (genom Mesoamerika utan hunger), det spanska samarbetet, genom programmet 'Spanien/FAO', och 'Den parlamentariska fronten mot hunger i Latinamerika och Karibien'.
Fiske: en strategisk sektor för säkert livsmedel och näring
FAO:s senaste rapport om tillståndet för fiske och vattenbruk avslöjar att under 2016 producerade sektorn en rekordsiffra på 128 miljoner ton fisk för mänsklig konsumtion, och att fiske och vattenbruk är en inkomstkälla för 120 miljoner personer världen över.
"Fiske och vattenbruk är de främsta källorna till protein för 17% av jordens befolkning, och för nästan en fjärdedel i låginkomsttagarländer med livsmedelsunderskott", förklarade Alejandro Flores från FAO.
Enlighet FAO ligger den globala genomsnittliga konsumtionen av fiskeprodukter på 20,5 kilogram per person per år. Den här siffran är mycket lägre i Latinamerika, där den knappt når 9 kilogram per person, och ännu lägre i Centralamerika där man konsumerar 6 kilogram årligen per person. Undantaget som bekräftar regeln är Panama där den genomsnittliga konsumtionen per capita överstiger 13 kilo per år.
Stoppa olagligt fiske
År 2016 trädde det första internationella fördraget som särskilt syftar till att bekämpa olagligt fiskeri i kraft, o-rapporterat och oreglerat, som stödjs av FAO.
Totalt har omkring 40 länder och EU förbundit sig att neka inträde åt eller inspektera fartyg som deltar i illegalt fiske och att vidta nödvändiga åtgärder för att få ett stopp på det här fenomenet.
Tolv länder i Latinamerika och Karibien han redan signerat avtalet och har börjat implementera sina åtgärder.
Likaså har de åtagit sig att delge information på regional och global nivå angående alla fartyg som deltar i illegalt fiske.
Varje år lyckas det illegala fisket fånga upptill 26 miljarder ton, med ett värde som nästan når 23,000 miljoner USD, vilket underminerar ansträngningarna för att garantera ett hållbart fiske och en ansvarsfull förvaltning av fiskebestånden i världen.
Flera artiklar av: Ecoceanos