Latice - Latinamerika i Centrum

-

Frön till förändring

Daniel Marrero
LatiCe
frön
Bild: Redes Amigos de la Tierra

Den 16 oktober var det Världsdagen för livsmedelssuveränitet. Hela Latinamerika påverkas av den sedan länge pågående avfolkningsprocessen på landsbygden, oberoende av om den beror på brist på arbete eller interna flyttningar. Det har medfört att kunskapen om hur man använder utsäde utarmas. Under de senaste trettio åren har bara i Uruguay 20.000 gårdar försvunnit, vilket innebär 180.000 personer.

2004 påbörjades ett samarbete mellan flera olika miljö- och solidaritetsorganisationer som syftar till att rädda olika sorter inhemskt utsäde och stoppa förlusten av arter. Arbetet har hittills bidragit till att man räddat 90 inhemska arter och kunnat återställa den sociala väven i nästan hela landet. Organisationen för organiska odlare i Uruguay (APODU) , nätverket Jordens Vänner och fakulteten för agronomi i Uruguay (södra avd) är de som förverkligat projektet, med stöd av Jordens Framtid i Sverige och Casa Uruguay i Stockholm.

För att återvända till bilden i Latinamerika så finns det på kontinenten en lång tradition av reproduktion av en mängd olika sorters utsäde. Ett arbete som utförts av ett oändligt antal indianbefolkningar och konventionella jordbrukare. Innan den s.k. "gröna revolutionen" odlade vi, på vår kontinent, utan bekämpningsmedel. Med naturliga metoder säkrades både produkternas smak och kvalitet. De senaste trettio åren, har affärsverksamheten inom jordbruket och de transnationella företagen dykt upp på landsbygden och förvärrat den ovan nämnda processen. På senare tid är det monokulturen, bl a soja- och eukalyptus-plantagerna, som utgör ett växande hot för nästan alla länder på kontinenten. Vi borde fråga oss om det är praktiskt genomförbart att bygga upp en livsmedels-suveränitet, om vi med det menar folkens rätt att definiera hållbara strategier för produktion, distribution och garanterad konsumtion av livsmedel och nationell självständighet i dessa frågor.

"Det är bara möjligt att få slut på livsmedelskrisen genom livsmedels-suveränitet och agroekologi" säger organisationen Via Campesina, ett nätverk som samlar bondeorganisationer i hela världen och som verkar för odling som baseras på familjeproduktion, med respekt för olika länders särdrag. Som ett motdrag mot den nyliberala politik som förs på den amerikanska kontinenten, sätter flera länder upp detta tema på dagordningen och i fler länder är det även statens politik. Konkreta exempel på det är Ecuador, Venezuela och Bolivia. Vi kan inte angripa miljön och människornas hälsa hela tiden. Äganderätten till olika sorters utsäde, och rätten att reproducera dem, kan inte bli en affärsverksamhet för några få utan måste vara folkens rättighet. Samma sak gäller kontrollen över vattnet, som börjar bli en bristvara på många håll på planeten och även på vår kontinent.

Vi vill med detta påbörja en cykel av artiklar med det här ämnet och andra som har att göra med våra länder. Som Via Campesina i Mozambique säger: Vi kan få slut på livsmedelskrisen och nå livsmedels-suveränitet nu, med kamp och enighet mellan folken. Det märks i den bro som slås mellan Sverige och Uruguay.

Källor:
Redes Amigos de la Tierra, www.redes.uy
Telesur, www.telesurtv.net



Publicerad: oktober 2008

Flera artiklar av: LatiCe, Daniel Marrero



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe