Costa Rica: Gruvdrift i Crucitas och organiserad brottslighet
LatiCes översättare: Jesper Carlström
Bild: Marco Tulio Araya
Invasionen i Crucitas-gruvan var inte en spontan handling av brottsmännen. Flera av den organiserade brottlighetens strukturer tar vara på inaktiviteten i området. Illegal gruvdrift är mycket mer lukrativt än kokainhandel.
Gruvdriften i Cutris de San Carlos är synnerligt olik den i andra kantoner såsom Osa eller Abangares. I Crucitas så opererar kriminella gäng som är kapabla att hämta kvicksilver från Nicaragua, transportera tusentals personer på endast en dag och förse dem med verktyg och mat – allt för att utvinna guldet, de är t.o.m. kapabla att motsätta sig Costa Ricas polisstyrkor. Vi menar på att det inte rör sig om en "guldfeber" som vissa medier vill få det att verka, utan manifestationen av en organisationsstruktur som överträffar statens kapacitet i området och som även har internationella kopplingar.
Sedan början av 2017 så rapporteras det om ett flertal anhållanden på grund av illegal utvinning av guld i Crucitas. Parallellt med detta så har den illegala konflikten återuppstått (Boeglin, 2017-12-06), både på nationell samt internationell nivå på grund av flera fall av korruption kopplade till företaget Infinito Gold S.A. och dess aktuella VD Oscar Arias Sánchez, pristagare av Nobels fredspris. Det är uppseendeväckande hur den orkestrerade allmänna viljan är att megagruvdriften återvänder istället för den illegala gruvdriftens katastrof.
De högt uppsatta politikernas upprepade attacker mot miljörättsorganisationerna är klart ansvarslösa. Vi såg hur den nuvarande miljöministern Edgar Gutiérrez gjorde olyckliga anklagelser om våra handlingar (Repretel, 2018-03-02) i ett försök att ta bort fokus från den centrala diskussionen. Roten till situationen i Crucitas är något som varken ekorättsorganisationerna eller staten kan kontrollera: relationen mellan megautvinningen av guld, droghandeln och den illegala gruvdriften.
I Crucitas fall, så har diverse auktoriteter bevisat existensen av kriminella strukturer som agerar i området. Dessa strukturer är kapabla att anlita tusentals personer och smuggla kvicksilver så att de kan göra den illegala utvinningen för att sedan transportera materialet till Abangares och förfina det.
Kvicksilvret passerar gränsen på högst oregelbundna sätt och i stora mängder. Det är viktigt att minnas att kvicksilver, som ju separerar guldet från resten av elementen, är en metall med höga nivåer av bioackumulation. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) så är kvicksilvret mycket farligt för hälsan, även i små doser. Samtidigt så har landet förpliktigat sig på internationell nivå att göra slut på användningen av kvicksilver i all utvinning av guld. Detta genom att vara en del av Minamata-avtalet, godkänt av Costa Rica i januari 2017.
På grund av detta så är det inte svårt att anta att det rör sig om en oregelbunden situation som står utanför Costa Ricas lagstiftning och är kopplad till transnationella organiserade brottsstrukturer. Det finns t.o.m. anmälningar från olika politiska ledamöter som hävdar att det även föregår droghandel i de strukturer som utvinner guld i Cutris (La Nación, 2017-09-11).
Bild: Marco Tulio Araya
I en regional kontext. I Latinamerika så har den illegala gruvdriften upplevt en stor ökning genom dessa transnationella droghandelsstrukturer och de formella gruvföretagen. I Mexiko t.ex., så erhåller de ledande kartellerna mer pengar från den illegala gruvdriften än från kokainhandeln (Desinformémonos, 2014 & Proceso, 2016). 9 % av all det guld som utvinns och exporteras från Mexiko tros skötas av drogkartellerna.
I rapporten från den schweiziska organisationen Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GIATOC), kallad Den organiserade brottsligheten och den illega utvinningen av guld i Latinamerika (2016), kommer man fram till att de huvudsakliga kriminella aktörerna som ägnar sig åt narkotikahandeln finner i den illegala gruvdriften en mycket mer lönsam affär än handeln med droger.
Enligt GIATOC i Peru och Colombia – de största producenterna av kokain i världen, så överträffar värdet av exporteringen av illegalt utvunnet guld det värde som exporteringen av kokain uppnår. Denna rapport bekräftar att "den illegala gruvdriften har varit det lättaste och mest lönsamma sättet att penningtvätta av alla de sätt som härstammar från Colombias droghandel".
Å andra sidan, och i Costa Ricas fall, så är Crucitas enligt organisationen InSight Crime – med fokus på Colombia men som även har genomfört flera utredningar på regional nivå om dessa ämnen, ett klart exempel på diversifiering av det kriminella panoramat (Insight Crime, juni, 2017).
Kontrollmekanismerna över egendomarna, människohandeln inom dessa områden och transportkanalerna för kvicksilvret är bevis nog för att misstänka att denna aktivitet sköts av aktörer från den organiserade brottsligheten som staten borde undersöka och bromsa.
Det finns förslag och även handlingsplaner för området. En av dessa är Utvecklingsagenda för norra gränsen, som består av kantonerna Pocosol, Cutris och Pital. Denna agenda innehåller 103 konkreta förslag som regeringen lanserat för regionen men som inte har genomförts. Dessa förelag innehåller allt från att utveckla diverse institut för studier, forskning och kompetensutveckling, samt skolning i färdigheter såsom jordbruksproduktion. Detta initiativ är ett steg i rätt riktning, men det måste vara den nya regeringen som verkställer det eftersom den nuvarande förlorade fyra år tack vare dess inaktivitet och medbrottslighet.
Federación Ecologíata (FECON), 22 april 2018.
Källa: FECON (www.feconcr.org)
Flera artiklar om: Miljö