Latice - Latinamerika i Centrum

-

Fattigdom 'skapad genom Monsanto'

Gustavo Duch Guillot - Veterinärer utan gränser
Biodiversidad en América Latina y El Caribe
Översättning: Karina Hansson

Den som kontrollerar fröerna, kontrollerar all utfodringen av hela planeten, och följaktligen kontrollerar hela världen. Denna mening är kärnan (liksom deras slogan) i verksamheten Monsanto, giganten av genmodifikation, som blottläggs i undersökningen 'Världen enligt Monsanto', sammanställd av den franska journalisten Marie Monique Robin.

Fattigdom skapad genom MonsantoUndersökningen avslöjar de påstådda fördelarna med genmodifikation, vilka Monsanto talar varmt om, som smutsiga och falska lögner. Alltför många lögner för ett företag som åtnjuter flertalet privilegier inom olika myndigheter. Men framförallt är det viktigt att bryta ner myten som gör dem starka och som, idag i kristider, man återigen använder sig av: att den transgena tekniken kommer att bidra till förstärkandet av jordbruket och miljö liksom hjälpa och utveckla jordbrukarna i utvecklingsländer och bekämpa hunger. Detta är ett falskt argument där man utan skam använder fattigdomen som ett publicitetsvapen.

Faktum är att de säger en sak och de gör en annan; tills idag går den största delen av de kommersiella genmanipulerade grödorna till djurfoder och inte till mänsklig konsumtion. Det vill säga, å ena sidan är det svårt att bekämpa hungern genom att producera foder åt djur, och å andra sidan, ökningen genmanipulerad soja (vilket jag tror kommer att ske i framtiden) genom massiva odlingar i fattiga länder, kommer inte bara förstöra för jordbrukarna, utan har även varit den främsta orsaken till exploatering av lantarbetarna under de senaste åren. Då dessa grödor planteras och odlas med små flygplan, vilket arbete återstår för jordbrukarna? Då exporten av dessa grödor endast tillåts genom de stora företagen, vilken nytta och vinst blir kvar till de små jordbruken? Då dessa grödor lägger beslag på tusentals tunnland, vilka hörn kommer att återstå för familjer att odla mat? Och de knappa ansträngningar som gjorts för att förbättra livsmedelsodlingarna har inte varit lyckade. Den genmanipulerade sötpotatisen från Monsanto i Kenya resulterade i en mycket mindre produktion av de icke transgena arterna av sötpotatis.

Dock, där vi kan se det mest upprörande beviset är i Indien med Monsantos genmanipulerade bomull (som för övrigt inte heller är ätbart). Innan genmanipulationen, använde sig de indiska jordbrukarna av sitt naturliga gödselmedel liksom bekämpningsmedel och de sparade fröerna till framtida säsonger. Men efter införandet av genmanipulerade frön från Monsanto, genom olika indiska distributörer och reklamkampanjer som Monsanto kontrollerade, ändrades saker och ting. Fröerna är patenterade och det är förbjudet att reproducera dem under följande år. Vilken paradox, icke-förnybara frön, som dessutom kräver särskilda insekticider (som ägs av Monsanto), så dessa oberoende jordbruk som tillhörde varje bonde har förvandlas till ett "slaveri" under Monsanto. Och skuldsatta, många skulder, så slutpriset på bomull (i konkurrens med subventionerad bomull från USA), skadedjur och dåligt väder, väger inte upp dessa. Då, med snaran om halsen, beslutar de sig för att begå självmord.

Hur är det möjligt att ett företag gör affärer på ett sådant kriminellt sätt? Hur är det möjligt att de "uppfinner" frön som så fort de patenteras förbjuder dess bevarande och reproduktion, vilket vore det miljömässiga mest rimligt? Hur är detta möjligt? Det är en fråga om ursprung, företaget har 107 års historia och är känt för att driva fram PCB (ett cancerframkallande element som används i elektroniska transformatorer) och för att försörja Vietnam kriget med det kemiska "agent orange" som användes av amerikanska trupper för att spraya fiendens territorium. Faktum är att bakom illusionen av genmanipulation existerar endast Monsantos vilja att sälja sitt eget växgift. Uppfinningen av genmanipulerade frön är bara ett instrument för att bibehålla och öka vinsterna för ogräsmedlet. Motståndet till genmanipulerade jordbruk är stort på spansk mark och man är för livsmedelssuveränitet till folken, olika grupper i det civila samhället, jordbruks organisationer, icke-statliga organisationer och miljöorganisationer. Denna vecka har vi en mängd olika arrangemang, som kommer att avslutas med en enhetlig demonstration i Zaragoza imorgon lördag. De relevanta förvaltningarna bör uppfylla dessa krav och som ett första steg skulle de kunna bli inspirerade av den tyska regeringens beslut att förbjuda Monsantos majsfrö på dess territorium.



Publicerad: april 2009

Flera artiklar av: Biodiversidad en América Latina y El Caribe




  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe