Skolan som engagerar sig i miljön
asofiasanchez@yahoo.se
Skolan San Ignacio de Loyola, som ligger i Somotillo cirka fyra timmar från Managua har engagerat sina elever att arbeta med miljöfrågor- Här kommer några reflektioner från Marling Laínez rektorn på skolan. Hon berättar om det arbete som de gör tillsammans med eleverna.
Marling Laínez är en ung och trevlig kvinna från Somotillo. Hon är mycket engagerad i olika samhällsfrågor och har arbetat med barn och ungdomar i regionen Chinandega sedan år 1998, samma år som jag första gången kom i kontakt med henne i Nicaragua då jag jobbade som representant för VFSN (Vänskapsförbundet Sverige Nicaragua).
VFSN finansierade ett alfabetiseringsprojekt i Somotillo och Marling Laínez var kontaktperson där. Nedan följer ett utdrag av min intervju med henne där hon först berättar om skolan i Somotillo som från början endast var ett alfabetiseringsprojekt. Därefter svarar hon på mina miljörelaterade frågor:
– Den här skolan är speciell eftersom vi anpassar undervisningen efter elevernas behov. Vi vill ge eleverna en integrerad, folklig utbildning av hög kvalitet. En teknisk utbildning som är anpassad till deras behov. Det är en skola som grundades på gräsrotsnivå. Skolan tillhör inte regeringen, men är inte heller privat. Det är en skola som bara tillhör samhället. Vi har i våra tankar idéerna om Fe Y Alegría (Tro och Glädje) som Padre Vela, en av grundarna av den katolska organisationen Fe y Alegría, uttryckte . Idéerna om Tro och Glädje handlar om att man ska arbeta med tro och glädje och börja arbetet där asfalten slutar. Det betyder att man ska arbeta med de fattiga som har det sämre i samhället.
I er verksamhet i skolan har ni också en ekologisk tanke. Vilken är informationen som eleverna får när det gäller miljön?
– Förskolan, grundskolan samt gymnasie- och yrkesskolan är representerade på skolan, vilket betyder att vi måste anpassa miljöundervisningen till respektive elevgrupp. Vi informerar om klimatförändringar - till exempel varför vattnet börjar ta slut och att det är viktigt att ha träd omkring oss som ger oss syre och förhindrar jorderosion, så att vi kan odla matväxter.
Miljöfrågorna är ett centralt tema i våra kursplaner på skolan. Vi informerar eleverna om alla människors ansvar att värna om miljön.
Vi har flera återkommande aktiviteter såsom återplantering av träd, odling av grödor och odling av daggmask. Vår plantskola liksom arbetet med miljöfrågor bidrar till att skapa en miljömedvetenhet bland eleverna.
Vad kan du säga om miljön i den här delen av landet där du bor?
– I Nicaragua behövs en ökad miljömedvetenhet för att stoppa den miljöförstörelse som pågår på många ställen. Träd skövlas för att användas som bränsle, eftersom de fattiga människorna inte har råd att använda andra energikällor, t.ex den dyra gasen till spisarna.
Floderna efter orkanen Mitch ligger nu utanför sina ursprungliga flodfåror och de blir torra snabbt om det inte regnar mycket.
Ibland startas kampanjer för att återplantera träd, men det finns personer som utan betänklighet hugger ned träden så fort de börjar växa.
Det är bara ett exempel på den omedvetenhet som finns när det gäller miljön. Enligt regeringen är det förbjudet att hugga ned träd, men det är mycket svårt att kontrollera trädfällningen. Träden som huggits ned säljs som virke. I Nicaragua finns det en stor möbelindustri som kräver stora mängder träråvara. Återplanteringsprogram som bekostas av företagen som skövlar skogen borde vara obligatoriskt i Nicaragua.
Vad gör regeringen för att skydda miljön?
– Det finns återplanteringskampanjer som riktar sig till både ungdomar och vuxna. Skolor besöks och fortbildningar erbjuds inom miljöområdet i syfte att informera om hur man skyddar miljön på bästa sätt. Ungdomar sätter upp affischer och plakat som handlar om miljön.
Det finns några organisationer som jobbar med den här frågan, bland annat CIPRES (Centro para la promoción, la investigación y el Desarrollo Rural y Social), Amunorchi (Organization för kommuner i nörra Chinandega), Alcaldior, MINSA (Hälsoministeriet) och Rädda Barnen.
CIPRES har ett samarbetsprojekt med kvinnorna i Somotillo. Organisationen hjälper kvinnorna att bilda jordbrukskooperativ. CIPRES erbjuder också fortbildningar som handlar om hur man kan värna om miljön. De lär även ut hur man använder organisk gödsel och om nödvändigheten att plantera träd för att skydda vattnet.
Vilka miljöhot finns i Somotillo och hur ser framtiden ut när det gäller att skydda miljön i Somotillo?
– De största problemen som finns i området är att man bränner marken för att odla och hugger ner skog. Jorderosionen och oregelbundna regnperioder samt klimatförändringar utgör också en fara för miljön.
Det finns många organisationer som är intresserade av miljöfrågor och vill påverka samhället i en positiv riktning genom exempelvis kampanjarbete och spridning av miljöinformation.
Vilket stöd ger regeringen?
– Det pågår diskussioner om att instifta nya lagar som är relaterade till miljöskyddet samt upplysa allmänheten om miljökonsekvenserna som skövling av skog innebär. Lagarna måste förankras hos medborgarna för att förbuden att skövla skog utan tillstånd skall tas på allvar. MARENA (the Ministry of the environment and Natural Resources) – ett ministerium som har bildats i syfte att arbeta med denna viktiga samhällsfråga borde få ökade ekonomiska anslag, ökade materiella och tekniska resurser för att hela Nicaragua på sikt skulle få bättre redskap att hantera miljöproblemen.
För kommunerna gäller det att utveckla ett regelsystem som syftar till att skydda miljön på den lokala nivån.
Jag anser att det är av yttersta vikt att även allmänheten får möjlighet att diskutera lagar och förordningar som syftar till att skydda och bevara miljön samt att det skall finnas resurser för att genomföra de förändringar som krävs för att förbättra miljön.
Det behövs kampanjer för att upplysa allmänheten. På så sätt ökar chansen att vi tar vårt ansvar för miljön och handlar miljömedvetet, avslutar Marling Laínez.
Flera artiklar av: Sofia Sanchez