Gräsrotsorganisationer och sociala rörelser fördömer försöken att fylla Sydamerika med kärnkraft
agenciabiodla@gmail.com
Luiz Inácio Lula da Silva och Christina Kirchner visar sitt förakt för den allmäna opinionen i respektive land, där majoriteten är emot byggandet av kärnkraftsanläggningar, när de offentliggör ett gemensamt äventyr (gemensamt företag) i området.
Recife, Sao Paolo, Buenos Aires, 6 september 2008.
Regeringarna i Argentina och Brasilien offentliggjorde idag grundandet av ett gemensamt företag som ska ägna sig åt att anrika uran, producera radioisotoper och utveckla kärnkraftsreaktorer.
Initiativet är en del av ett mycket större gemensamt "kärnkraftspaket" och som omfattar 61 andra projekt i området.Man har bearbetat och tagit beslut om samtliga i hemlighet, utan att befolkningen eller det vetenskapliga samhället blivit tillfrågade, inte ens parlamenten i de två länderna har konsulterats, vilket påminner om de mörka åren av diktatur och som för Argentina och Brasilien åratal tilbaka i tiden.
Hela det argentinsk-brasilianska paketet grundar sig på de storhetsvansinniga planerna att installera mellan 12 och 15 kärnkraftsanläggningar i Sydamerika fram till 2030, man vill också utvidga kärnkraftsäventyret till länder som Chile, Uruguay, Peru och Venezuela. På detta sätt kan även Bolivia och Ercuador förvandlas till länder som ingår i Latinamerikas kärnkraftsprofil.
Argentina har tyvärr, trots sin ekonomiska situation, beslutat att satsa på ett energislag som är både dyrt och akterseglat. Det skedde när man återupptog arbetet med Atucha II efter att det stått stilla under många år och offentliggjorde byggandet av två nya anläggningar, liksom när man öppnat dörrarna för uranbrytning,som är en riskfylld verksamhet.
Brasilien, å sin sida, upplever en situation av relativ ekonomisk stabilitet och väljer att återuppliva en kärnkraftsindustri som redan står för en tredjedel av utlandsskulden från 80-talet. Den kostade skattebetalarna 40 miljarder dollar enligt officiella beräkningar. Man har gett efter för en fantasi hos de som förespråkar megaprojekt såsom nav för tillväxt och makt på global nivå, hos statliga tjänstemän, några militärer samt några riktigt bakåtsträvande minoriteter som ser en atombomb som något grundläggande för Brasilien. Lula offentliggjorde byggandet av kärnkraftsanläggningen Angra III för en ytterligare kostnad på 4,5 miljarder dollar liksom 6 andra anläggningar fram till 2030. På så vis uppstår ett nytt hål i kassakistan och det elpris konsumenterna måste betala kommer oundvikligen att bli högre. Brasiliens president har större ambitioner än så, trots att man fram till idag inte kunnat lösa problemet med slutförvaring av avfallet från kärnkraftsanläggningarna Agra I och II antog han utmaningen att lösa det på 60 dagar, något världens kärnkraftsindustri inte kunnat lösa på 50 år.
Attityden från de båda regeringarna kan bara ses som ett uttryck för förakt för den allmäna opinionen hos de vanliga medborgarna i området, som kommer att bli de som måste betala räkningen för denna enorma "kärnkraftsfest". Det är än sorgligare att konstatera att det är den vanliga medborgaren som kommer att utsättas för riskerna i kärnkraftscykeln.
I en värld som förändras snabbt, där vi står inför klimatförändring, där regeringar, vetenskapsmän och vanliga medborgare i olika sociala sektorer söker en ny utvecklingsmodell som baseras på att man använder förnybara och rena energikällor, som utmärks av transparens och att de befolkningar som påverkas av besluten också ska få delta i dem,där man söker fred och säkerhet mellan länder, verkar Brasilien och Argentina inte märka att här öppnar sig en möjlighet till att ta ledningen och istället smutsar de ner sina möjligheter med sitt "kärnkraftspaket" och ökar osäkerheten i området.
Lista över institutioner som ansluter sig till texten
- Brasil
- Núcleo Amigos da Terra/Brasil
- SAPÊ - Sociedade Angraense de Proteção Ecológica
- ATLAS - Terra de Laranjeiras
- 4 Cantos do Mundo
- APROMAC
- ABREA
- INESC
- Ecoa
- FASE
- Argentina
- Amigos de la Tierra Argentina
- Taller Ecologista
- Fundación ECOSUR
- Programa Argentina Sustentable
- Bios Argentina
- Greenpeace Argentina
- Live Gaia
- Oikos, Mendoza
- Asociación Ecologista Piuke, Bariloche
- Asociación contra la contaminación ambiental de Esteban Echeverría
- Uruguay
- Red Uruguaya de ONGs Ambientalistas
- REDES-Amigos de la Tierra Uruguay
- Comisión en Defensa del Agua y la Vida
- CLAES
- CEUTA
- Chile
- Instituto de Ecología Política
- Chile Sustentable
- Paraguay
- Sobrevivencia, Amigos de la Tierra Paraguay
- Andra
- ILSA, Colombia
- COECO, Amigos de la Tierra Costa Rica
- Amigos de la Tierra América Latina y el Caribe - ATALC
- Programa Conosur Sustentable
- International Rivers Network
Flera artiklar av: Biodiversidad en América Latina y El Caribe