Latice - Latinamerika i Centrum

-

Stort hemlighetsmakeri

Raquel Schrott y Ezequiel Miodownik rakuyeze@gmail.com
Agencia de Noticias Biodiversidadla agenciabiodla@gmail.com

Stort hemlighetsmakeri. Så som man alltid hanterat kärnkraftsfrågan i våra länder

Ekologiska organisationer i Latinamerika och Karibien tog med stor oro emot nyheten att man ska skapa ett argentinsk-brasilianskt företag för att utveckla kärnkraften i området. Pablo Bertinat, områdessamordnare för energifrågor inom Rosarios ekologiska workshop och programmen för hållbarhet i Argentina och Cono Sur (Sydkonen, geografiskt område i sydligaste Latinamerika. Ö.a.) samtalade med Nyhetsbyrån Noticias Biodiversidadla angående omfattningen av "kärnkraftspaketet" som kommer att sprida sig över området med mellan 12 och 15 kärnkraftsanläggningar och mer än 61 tillhörande projekt.

- Många sociala, ekologiska och miljöorganisationer har utarbetat en anklagelseakt som har att göra med att Brasilien och Argentina ska skapa ett gemensamt kärnkraftsföretag. Det utgör en del av det största "kärnkraftspaketet" i regionen. Vad handlar allt det här om?

Egentligen vet vi inte vad det handlar om, det är ett av de problem vi lägger fram. Vi är ytterst oroade av att aviseringen av företaget har hanterats som man alltid hanterat kärnkraftsfrågorna i våra länder, med stort hemlighetsmakeri och bakom ryggen på den allmänna opinionen, t o m bakom ryggen på parlamenten. Man har hanterat det på samma sätt som under militärdiktaturerna, som om det handlade om militära hemligheter. Kanske är det så att regeringarna i regionen vill öka sin geopolitiska makt genom att utveckla kärnkraften.

- Det här "kärnkraftspaketet" skulle kunna bli så stort som 12 till 15 kärnkraftsanläggningar, spridda över hela Sydkonen, en renässans för kärnkraften således?

Det är det. Och aviseringen av kärnkraftsanläggningarna är redan gjord. I Argentina har man aviserat ytterligare anläggningar, förutom Atucha II. I Brasilien har man aviserat en betydande mängd anläggningar och det vi vill varna våra kamrater i regionen för, är den stora offensiven i Uruguay, Chile, Peru och Venezuela för att få igång utvecklingen av kärnkraft. Faran ligger inte bara i de överenskommelser som kanske finns mellan Argentina och Brasilien utan i att många privata företag som ägnar sig åt kärnkraftsproduktion sett hur deras affärer i Europa går allt sämre och därför vill åter driva fram affärerna i den här regionen. Argentina har redan utvecklat kärnkraft och det som ska göras nu är att fördjupa och konsolidera den. Vem vet vad mer som sker och som vi inte har en aning om, en slutsats man drar efter att ha sett hur beslutsprocessen inför detta bilaterala företag hanterats.

- Vi har haft möjlighet att samtala med flera församlingar i bergsområdena som gör motstånd mot gruvdriften och börjat anklaga den Nationella atomenergikommissionen (CNEA) för att genomföra uranundersökningar. Kan man säga att er kamp, med bl.a. anklagelseakten om en renässans för kärnkraften, har med det att göra?

Visst, det är en och samma kamp. Vi har sedan länge varnat för faran med kärnkraftens hela produktionscykeln, från brytning, och dess effekter, till lagring av avfallet som lämnar kärnkraftsindustrin. Det borde vara en enda kamp, så att vi kan klippa av kedjan på olika ställen och för att kräva att det här initiativet i regionen inte fortsätter. Som du säger, med alla verksamheter i Mendoza, Salta, Jujuy och Córdoba som har med uran att göra och som kraftfullt påverkar regionen tycker jag att det är en gemensam kamp.

- Vilken är uranets slutdestination?

För närvarande importerar Argentina uran till sina anläggningar. Alltså finns det två syften, det ena är att försörja anläggningarna med uran, men den Nationella Atomenergikommissionen har planer på att öppna möjligheter till att överlåta en stor del av utvinningen till utländska privata företag med inriktning på gruvdrift. Så vi tror att CNEA spelar en ganska tråkig roll för att överlämna nationens ägor till kända internationella gruvförtag som orsakar förstörelse.

- Vilken roll tycker du att regeringarna i regionen borde spela istället för att stimulera projekt som är så farliga som kärnkraft?

De är inte bara farliga, utan det är projekt som kommer att bli ytterst kostsamma för våra folk. I slutändan är det vi som blir tvungna att betala för projekten. Du vet att skulden till Parisklubben, som betalades häromdagen, eller som man aviserade häromdagen, har med Atucha II att göra. Den skulden kommer att kosta oss löjliga mängder pengar. Pengarna betalas av allmänna medel som vi, alla medborgare, betalar. Vi tror att det finns bättre, billigare, hälsosammare, mindre riskabla, mindre osäkra alternativ som skulle kunna utvecklas i vår region. De innebär att man lämnar alla ambitioner om geopolitiskt makt därhän, dessa ambitioner har kopplingar till dolda intressen som verkar bakom kärnkraftsprojekten. Då skulle vi kunna göra framsteg med projekt som är inriktade på en mycket renare energi.

- Och vad gäller klimatförändringarna?

Kärnkraften presenteras som ett "alternativ" inför klimatförändringarna och detta faktum har gjort att den fått medvind på flera platser. Om man verkligen analyserar kärnkraftens hela produktionscykel stämmer inte det. Om man tittar närmare på utsläppen under hela produktionscykeln fram till avfallshanteringen ser man att de är mycket större i kärnkraften än i annan industri, inberäknat den för fossila bränslen. Att utsläppen skulle vara mindre är en stor lögn. När man talar om klimatförändringar och kärnkraft räknar man vanligtvis bara med det som händer från och med att anläggningen börjar producera och verkligheten är att när den väl producerar släpper den inte ut någonting. Men den står för stora utsläpp av växthusgaser under resten av processen. Man måste ta hänsyn till hela processen. Vi anser att kärnkraften är ett falskt alternativ i fråga om klimatförändringarna, att den inte förbättrar någonting vad gäller utsläpp av växthusgaser.

- Den brasilianska och argentinska regeringarna har inlett en renässans för kärnkraften, finns det en öppenhet i frågan bland övriga regeringar i regionen?

Det är inte helt klart. Det händer olika saker i olika länder. I Chile t ex finns det en mängd initiativ från privata företag. Vad gäller Uruguay finns inte några sådana ambitioner från regeringens sida att stimulera kärnkraftsindustrin, tror vi. Det är olika i olika länder och det är inte heller klart vilken relationen mellan dessa länder och Brasilien och Argentina kommer att bli, om det nu kommer att finnas någon sådan, vad gäller kärnkraften. Det är så nytt fortfarande och det måste diskuteras mycket mer.

- Något du tycker är viktigt att tillägga?

Vi anser att det är mycket viktigt att mobilisera allmänheten i våra länder eftersom en majoritet uttryckt sin motvilja mot kärnkraften. Vi anser att det är en risk vi inte behöver ta, att risken är betydande och onödig. Dessutom finns det andra alternativ som är bättre, hälsosammare och mer ekonomiska om man vill stimulera alternativ energi.



Publicerad: november 2008

Flera artiklar av: Biodiversidad en América Latina y El Caribe



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe