Effektiv design som utnyttjar avfall
Systemet "Från vagga till vagga" som redan används i fastigheter, möbler och kläder, föreslår en ny industriell revolution som baseras på naturen.
Vad har Ford, Nike, Basf, Google, Chicagos kommun och det spanska fastighetsbolaget Hábitat gemensamt? Att de alla har fastigheter som designats enligt "Cradle to Cradle" ("Fran vagga till vagga"). Designen utgår från naturen, med ett kretslopp som utnyttjar avfall som råvara och undviker användningen av system och energi som förorenar både under produktion och vid underhåll.
Från vagga till vagga: vad betyder det?
Planeten behöver en ny industriell revolution i harmoni med naturen. Det är vad den amerikanske arkitekten William McDonough och den tyske kemisten Michael Braungart hävdar i sitt system "Från vagga till vagga". Den underliga terminologin gör att upphovsmännen kan hävda att de framsteg som mänskligheten gör för närvarande bygger på en felaktig design, nämligen på "Cradle to Grave" ("Från vaggan till graven"). Man betraktar felaktigt naturen som en oändlig resurs och dess tillgångar förstörs och förvandlas till oanvändbart skräp.
Man behöver bara titta på hur vi skapar mer och mer avfall, säger de, och begrepp som ekologisk spår visar på det ohållbara i mänsklighetens nuvarande utveckling. McDonough och Braungart försvarar synen att vi måste respektera naturen men också låta oss inspireras av den och dess kretslopp. För att göra en jämförelse använder de sig av bilden av ett körsbärsträd: dess blommor faller till marken och blir till näring för andra levande varelser, det producerar syre, tar upp koldioxid, avger vatten och är dessutom vackert.
På så vis förvandlas avfallet från skräp till användbar produkt. Men, de skiljer mellan "supra-återvinning" som skapar mer värdefulla material, och "infraåtervinning" där materialen förlorar kvalitet.
Det nuvarande systemet för återvinning är egentligen en "infraåtervinning" som bara bidrar till att göra den destruktiva cykeln långsam.
Därav de tre r:en inom ekologismen (reducera, "re-använda", "re-cyklera"), de lägger till ett fjärde "regulation". På så sätt understryker de att det nuvarande systemet för återvinning egentligen är "infra-återvinning" som bara fördröjer den destruktiva cykeln, ett sätt att sänka kvaliteten på råvaran tills den blir oanvändbar. Det är t o m en process som kan producera än mer toxiskt avfall. Som exempel kan man nämna att om man blandar olika typer av plast får man ett annat material av lägre kvalitet, samma sak med pappersåtervinning, som förutom att man producerar toxiner gör att man får fram en allt sämre produkt, tills den inte längre går att använda.
Ett annat begrepp, som anses vara "ekologiskt" för närvarande, och som de kritiserar, är "ekoeffektivitet". Enligt deras åsikt handlar det bara om att man anpassar direktiv för att skada miljön på ett kontrollerat sätt. Ställda inför dessa fakta, föreslår de en "ekoeffektivitet" enligt sina egna begrepp och inte på en design som bara lyckas bli mindre skadlig för miljön, men som ändå förr eller senare skadar.
Energi är en annan viktig punkt i den design som "Från vagga till vagga" står för. Enligt upphovsmännens åsikt är användningen av fossila bränslen ett tydligt exempel på ett system som inte är beroende till det naturliga energiflödet. De föreslår en övergång till en diversifierad användning av samtliga förnybara energikällor.
Praktiska exempel
Braugart och McDonough har sammanfattat grunden för begreppet i boken "Cradle to Cradle" (Från vagga till vagga"): att omdesigna hur vi gör saker och ting" (publicerad på spanska av McGraw-Hill).Man kan också se dem i dokumentären "Waste=Food" ("Avfall=Mat").
De har grundat ett konsultförtag som heter McDonough Braungart Design Chemistry och ett arkitektkontor vid namn " William McDonough + Partners" för att hjälpa företag som vill tillämpa systemets principer. I designen av fastigheter används förnybara energikällor, som utnyttjar naturlig uppvärmning, avkylning och ljus och som t o m kan producera mer energi än de förbrukar, ett av de huvudsakliga vinsterna.
Ford har till exempel använt dem för att bygga sin nya anläggning i River Rouge, Nike för sitt nya högkvarter i Europa,Google för sitt nya teknologiska campus. Andra viktiga företag som Basf och Volvo finns också bland deras klienter. Andra framträdande exempel är institutioner som Chicagos kommun och länder som Kina, som har effektiva fastigheter i sex städer samt Holland "som välter i systemet", enligt McDonough.
Förutom att bygga fastigheter vill upphovsmännen till "Cradle to Cradle" tillämpa sin idé på alla möjliga produkter.
I Spanien har McDonoughs företag tagit hand om projektet Ecourban, ett kontorskomplex i "zona22@", det nya området för teknologiföretag i Poblenou i Barcelona. Initiativtagaren, fastighetsbolaget Hábitat har investerat ca 60 miljoner euro för att förverkliga projektet, där finns solpaneler, tak med trädgårdar och naturliga ventilationssystem.
Men förutom byggandet av fastigheter vill upphovsmännen till "Cradle to Cradle" använda sin idé för att designa alla möjliga produkter, och faktum är att man kan se den tillämpad i målarfärger, byggnadsmaterial, möbler, kläder och t o m blöjor.
Exemplen på tillämpningar av systemet är mångskiftande. Företaget Steelcase har designat en kontrosstol, "Think", som respekterar kretsloppet. Den är gjord av återvunnet och återvinningsbart material och man kan montera och reparera den mycket enkelt av vem som helst som använder den. Märket Patagonia har skapat några polarrockar av återvunna PET-flaskor och som kan återvinnas i sin tur genom programmet "Common Threads". I tyget Climatex Lifecycle blandas ull producerat utan bekämpningsmedel, avfall och andra material som tillverkats utan kemiska produkter. Tyget kan användas i trädgården som en biologiskt nedbrytbart filt för odling av frukt och grönsaker. Märket Honeywell har skapat en matta vid namn Zeftron Savant, vars nylon kan återvinnas ett obegränsat antal gånger.
Kritik mot idén
Begreppet "Från vagga till vagga" har också fått olika typer av kritik. Dess belackare anser att det är en alltför idyllisk idé för att den ska kunna ges allmän användning och ändra den nuvarande utvecklingsmodellen. De påstår att det nuvarande energisystemet, som baseras på olja, eller den nuvarande modellen för ekonomisk produktion har mäktiga tillskyndare som anser att idén är oförenlig.
Man kritiserar också att många av begreppen är mycket svåra att tillämpa i praktiken och att de är för dyra för att användas massivt. Man säger också att det egentligen handlar om ekologistiska idéer som redan är välkända och som man fernissat lite för media, för att göra sina upphovsmän berömda och få global uppmärksamhet för de ansvarigas företag.
Källa: consumer.es Augusti 2008
Flera artiklar av: Alex Fernández Muerza