En annan värld är både nödvändig och möjlig
Deklaration om finanskrisen, antagen den 20 oktober 2008, under MMMs VII Internationella möte i Panxón, Galicien.
I ett patriarkalt och nyliberalt kontext kollapsar bank- och finanssytemet. Försöken att rädda det och förbättra dess funktion gör bara situationen värre. Börserna världen över är i fritt fall, krisen breder ut sig och kan inte längre döljas. Konsekvenserna av en obefintlig fördelning av rikedomarna betyder att folken blir allt fattigare och då särskilt kvinnorna. Detta system gynnar utvecklingen av krig, som ett verktyg för att roffa åt sig av resurserna i syd, och utvecklingen av en vapenindustri. I konflikterna drabbas kvinnorna av oacceptabelt mycket våld och omänsklighet.
De kolossala vinsterna för spekulanter och aktieägare privatiserades men idag nationaliseras de enorma förlusterna, d v s de måste betalas av alla genom staternas försorg.
Vi, världens kvinnor, är de första som drabbas av den galopperande arbetslösheten, av förlusten av livsmedelssuveränitet, av att de gemensamma tillgångarna sälj ut. Den finansiella krisen är intimt förknippad med alla andra: klimatförändringarna, krisen för livsmedel, energi och arbete.
Länderna i syd sugs ut på sina tillgångar; odlingen av livsmedel förändras till fördel för den multinationella livsmedelsindustrin. De har kvävts av skuldbördor, p g a ogenomskinligheten vad gäller användningen av lånade medel från internationella organisationer.
Den enda modellens organisering av den globala ekonomin har misslyckats, därför fastslår vi, kvinnor från Kvinnornas världsmarsch, som möttes i Vigo, Galicien, mellan den 14 och 21 oktober 2001, vår antiliberala hållning, vi kräver en förändring av Internationella valutafonden (IMF), Världsbanken, Europeiska centralbanken och Världshandelsorganisationen, liksom Utvecklingsbanken. Vi fördömer kraftfullt alla frihandelsavtal, särskilt avtalen om ekonomisk anslutning – som avtalet mellan Japan och Filippinerna – liksom det allmäna avtalet om handel med tjänster. Vi kräver ett stopp för de paradis som gör att pengarna från droghandel och korruption döljs, vi kräver kontroll av alla penningtransaktioner.
Det står helt klart att vi behöver ett annat ekonomiskt system, utveckla en solidarisk ekonomi, autonoma produktiosnkooperativ, en Sydbank som står i den ekologiska, jämställda och hållbara utvecklingens tjänst.
Vi vill ha transparens när man använder statliga medel och i hur de används. Vi vill att folkens resurser i första hand ska riktas in på att tillgodose deras behov.
Staterna är ansvariga inför oss och måste redovisa för oss. I det ekonomiska systemet är det statens skyldighet att skydda medborgarna mot finanshajarna. Kostnaderna för krisen borde belasta aktieägarna och de som berikar sig genom spekulation.
Andra regler för distribution och användning av pengar borde definieras, på ett demokratiskt och deltagande sätt, tillsammans med folken, sociala och feministiska rörelser. Besluten om budget borde tas på sådant sätt att de gemensamm tillgångarna bevaras och man kan utveckla den gemensamma servicen. Vi alla, världens kvinnor och män har rätt till sunda livsmedel, en bra bostad, till hälsovård, utbildning, ett värdigt arbete, transportmedel och kultur.
Låt oss bygga en värld där våra värderingar om rättvisa, fred, jämställdhet, solidaritet och frihet är det viktigaste.
Källa: www.movimientos.org
Flera artiklar om: Genus