Latice - Latinamerika i Centrum

-

Mujeres al Oeste

Abortens historia *

Gabriela De Cicco

Juristen Giulia Galeotti hävdar, i sin bok "Abortens historia" (1), att man kan följa abortens historia eftersom problematiken alltid funnits, på olika sätt och med olika karakteristik, i historien om människans samhällen.

Hon säger att det finns en vattendelare (3) som definierar ett före och ett efter och den går genom 1700-talet: den föregicks av vetenskapliga upptäckter och de nya medicinska landvinningarna under 1600-talet och kommer till uttryck under upplysningstiden. Den understryks av den nya inställningen som föddes under franska revolutionen och när nationalstaterna befästes. Allt detta fick återverkningar inte bara för de praktiska aspekterna av abort, utan också för synen på de inblandade subjekten och instanser (2). För att kunna belysa historien, organiserar författarinnan boken i en introduktion och fyra delar:

  1. När aborter var bara en fråga för kvinnor,
  2. Vetenskapliga upptäcker och födelsetalets politiska dimension,
  3. Fostrets priviligierade ställning,
  4. Kvinnans priviligierade ställning.

Boken avslutas med en bonusdel med titeln: För att få veta mer, där hon rekommenderar annan litteratur i ämnet, för att bredda kunskapen.

Om vi följer historien genom författarinnans utläggning kan vi se att under antiken var aborter (3) först och främst en fråga för kvinnor, liksom graviditet och förlossningar (2). Fostret sågs som en sorts bihang till moderns kropp och framför allt som del av hennes innanmäte.

Det är den kristna doktrinen som likställer abort med mord, men det tog flera sekler innan man började teoretisera och (3) sedan fastställde ögonblicket när fostret fick liv. Mellan 16- och 1700-talet fick fostret egen autonomi tack vare vetenskapliga upptäckter och efter 1789 kommer frågan upp på den politiska dagordningen. (azteken 2).

Efter den franska revolutionen är det staten som beslutar att man måste skydda den (3) framtida medborgarens, arbetarens och soldatens liv och modern ska straffas hårt för en abort.

Denna syn kommer, enligt författarinnan, finnas kvar fram till 1970-talet, när den feministiska rörelsen börjar arbeta och kämpa för medvetenhet på en ny barrikad: kampen för kvinnans rättigheter och hennes förmåga att bestämma vad hon gör med sin kropp.

Giulia Galeottis bok, utgiven i Milano, Italien förra året är utan tvekan en mycket viktig text pga. rikedomen av data. Läsningen utgår ifrån olika vetenskapliga texter, den katolska fundamentalismens produktion av skrifter och olika debatter som omfattar hela den legala, religiösa och intellektuella teoretiska basen i denna historia.

Hennes forskning hjälper oss genom att ge en historisk ram till arbetet att hitta strategier för den fortsatta kampen för att avkriminalisera aborten i många länder.

De uppgifter boken inte tar upp

1990 under den workshop om abort som genomfördes på det Femte feministiska mötet i Latinamerika och Karibien i San Bernardo, Argentina mellan 18 och 24 november kom man överens om att göra den 28 september till en dag för rätten till abort för kvinnor i Latinamerika och Karibien.

På så vis påminns vi om den brasilianska deklarationen från 1888 om frihet i moderlivet för slavarnas barn.

Från det ögonblicket är detta en dag för handling för att ta få upp ämnet på dagordningen i samhället och i media. Ett datum då man fortsätter debattera de lagförslag som finns i olika parlament. En dag för klarsyn och för siffror som inte får förbli dolda.

I vår region dör 5 000 kvinnor varje år pga. komplikationer efter osäkra aborter. Siffran motsvarar 21 % av alla dödsfall bland kvinnor på jorden. (2)

Det uppskattas att i Argentina genomförs mellan 500 000 och 700 000 aborter per år. Antalet invånare är 37 miljoner och antalet födslar ca 700 000 per år och man beräknar att en kvinna per dag dör p g a illegal abort. (3)

Intressanta länkar

28-septemberkampanjen www.abortolegal.org

RIMAweb, 28 september i Argentina: dokument, aktiviteter i Argentina

www.rimaweb.com.ar/aborto/28_septiembre/index.html

Mujeres al oeste (Kvinnnor i väst): Intressanta artiklar om strategier och initiativ ang lagar för avkriminalisering av abort: www.mujeresaloeste.org.ar/abor.asp

Instituto Social y Político de la Mujer, Derechos sexuales y Reproductivos (Sociala och politiska kvinnoinstitutet, sexuella och reproduktiva rättigheter): www.ispm.org.ar/ddssrr/index.htm

- GIRE, Grupo de información en reproducción elegida (Infromationsgruppen för vald reproduktion), México: www.gire.org.mx/

Centro de derechos reproductivos (Centrum för reproduktiva rättigheter): informationsblad, böcker och rapporter, REPORTES SOMBRAS, o s v: www.reproductiverights.org/esp_about.html

Notas

  1. Förlaget Nueva Visión, Buenos Aires, 2004.
  2. 28 september-kampanjen
  3. Hälsa och abort i Argentina: från förslag till HECHOS, Córdoba,2004
  4. Pressmaterial från 28-septemberkampnajen i Rosario

* En första version av denna text publicerades på "enLACes de AWID", årgång 1 Nr 55, 8 juli 2004



Publicerad: januari 2009

Flera artiklar om: Genus



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe