Uruguay och legalisering av abort
LatiCe
I Uruguay diskuteras om man ska legalisera abort, trots löftena om bannlysning av katolska kyrkan och presidentveto, bombhot och flera protester.
mödrarna, får skylla sig själva för att de är kvinnor, de får betala för arvsynden
En lag från 1938, mer precist lag nummer 9763, föreskriver att abort är ett brott i Uruguay, oavsett omständigheterna.
Om en kvinna går med på att göra abort kan hon bestraffas med fängelse mellan tre och nio månader (paragraf 325). Och om en läkare eller annan person hjälper en kvinna att göra abort innebär det en risk att ställas inför rätta och bli dömd till mellan sex och tjugofyra månaders fängelse (paragraf 325).
Lagen tvingar alltså de uruguayanska kvinnorna att fullfölja sina graviditeter, oberoende av om de är önskade eller inte. Den andra möjligheten är en illegal abort med alla konsekvenser det kan medföra för deras liv, hälsa och känslomässigt välbefinnande. Parlamentet och Uruguays förening för familjeplanering räknar med att det genomförs 332 000 illegala aborter per år. Uruguay är inget isolerat fall. Samma sak händer i andra latinamerikanska länder.
Varför är abort ett brott? Därför att man anser att den kvinna som gör abort tar livet av en annan människa, d v s, man hävdar att abort = mord. På hemsidan som görs av Medborgare för legalisering av abort i Uruguay hemsida finner vi följande resonemang:
I brottsbalken och den civilrättsliga lagsamlingen finns både underförstådda och direkta skillnader mellan graviditet och förlossning såsom gräns mellan "ofödd person" och "person". Ingen brottsbalk likställer abort med mord, i den civilrättsliga lagsamlingen är födelsen villkoret för att få rättigheter som person. I diskussionen trycker man nu på att "ge den genetiska identiteten en plats i lagen (rättigheter till det ofödda barnet) detta går på tvärs med hela rättstänkandet som fastställer föräldra- och släktskap i och med förlossningen (och dessutom) om abort vore ett brott (…) för att man dödar ett embryo som är genetiskt mänskligt, varför dömer man inte likadant för embryots förstörelse i livmodern som i ett provrör?"
Och medan jag håller på att skriva det här läser jag Mariana Carbajals artikel i den argentinska tidningen Página 12 och får reda på att kammaren fick lov att utrymmas pga. ett bombhot. Jag undrar om det här är en desperat handling från en ny sorts terrorism, anti-abortterrorismen.
Med bara en rösts övervikt antogs, till slut, lagen av ledamöterna. Nu ska den tillbaka till senaten för att man där ska diskutera de ändringar som måste göras eftersom en del paragrafer inte fått tillräckligt många röster. Den andra paragrafen fastslår t ex att "de sexuella och reproduktiva rättigheterna är universella mänskliga rättigheter". Om det, efter att man diskuterat ändringarna i senaten, visar sig att antalet röster för förslaget överstiger dem emot blir lagen verklighet. Men det betyder inte att den träder i kraft, för det är då, när ändringsförslagen antagits, som presidenten kan lägga in sitt veto. Jo, det stämmer för Tabaré Vázquez har sagt att om lagen antas kommer han att lägga in sitt veto. 2006 beslöt regeringen Daniel Ortega att förbjuda terapeutisk abort i Nicaragua, vilket bara kan tolkas som en åtgärd för att göra den katolska kyrkan nöjd. Det resulterade i att antalet dödsfall bland kvinnor ökade. Två presidenter som säger sig vara vänsterpolitiker vidtar åtgärder som, precis som Human Rights Watch fastslår i fallet Nicaragua, "kränker all internationell standard vad gäller mänskliga rättigheter och innebär en stor risk för kvinnorna". Det får en verkligen att tänka efter, eller hur?
Och medan Uruguays president hotar med veto, hotar Montevideos ärkebiskop Monseñor Nicolás Cotugno de ledamöter som röstar för lagen med bannlysning.
Den uruguayanske journalisten Andrés Capelán svarar på hoten från ärkebiskopen med att ansöka om att omedelbart få bli exkommunicerad (bl a utesluten från sakramenten Ö.a.). Capelán avslutar sin skrivelse med orden "att legalisera abort innebär inte att man främjar den. Tvärtom, faktum att den är illegal gör att många mödrar dör pga. dåligt utförda aborter. Men det bryr sig inte Cotugno om, mödrarna, får skylla sig själva för att de är kvinnor, de får betala för arvsynden."
Källor:
www.ciudadania.org.uy/despenalizar
www.pagina12.com.ar/diario/sociedad
Capelán, Andrés Jag först! Monseñor Cotugno,abort och bannlysning, Comcosur al día, 03.11.08 reproducerad av RIMA, Red Informativa de Mujeres de Argentina
Flera artiklar av: LatiCe