Latice - Latinamerika i Centrum

-

Sexuella och reproduktiva rättigheter

Claudia García
LatiCe

Latinamerikas lagstiftningar är restriktiva i frågan om abort. I vissa länder tillåts dock kvinnan att göra abort under vissa omständigheter.

I Nicaraguas fall exempelvis är aborten, även den terapeutisk, förbjuden sedan 2006. Vilken har orsakat mer än 100 dödsfall som kunde ha undvikits och ännu fler oönskade födelser. Den olaglig aborten innebär att om myndigheterna inte tillåter den straffas de som utför en abort med mellan 5 och 10 års fängelse.

Human Rights Watch skrev i ett öppet brev till den Nicaraguanska Högsta Domstolen "Att förbjuda aborten tom i fall av våldtäkt, incest eller graviditeten som hotar kvinnans liv kränker de internationella normer i frågan om mänskliga rättigheterna, samtidigt som innebär en allvarlig risk för kvinnorna". Ingen tvekan att detta är sant, ha bara i minne dessa hundra kvinnor vilkas liv kunde räddas. I Chile och El Salvador finns en lagstiftning liknande den i Nicaragua.

Sista veckan i juni, samtidigt som en utställning mot abortförbudet genomförs i Nicaragua ( Se: CISAS) skakade ett nytt fall av en minderårig som blev gravid som resultat av en våldtäkt det Nicaraguanska samhället. En flicka, endast tolv år (kallad Marianita) blev gravid, efter att ha blivit våldtagen vid flera tillfällen av sin egen far. Man var tvungen att lägga in Marianita på sjukhuset Berta Calderon, intensiv avdelning. Hon led av andnings- samt hjärtproblem. Enda sättet att rädda hennes liv var att utföra en abort, något som i nuläget inte endast är förbjuden utan även straffas med långa fängelsestraff. Kvinnoorganisationerna bad för Marianitas liv.

Läkarna befann sig i en besvärlig situation mellan en etisk och en professionell övervägande. Till slut var det Familjedepartmentets tjänstemän som, den här gången, lyckades lösa situationen. De bestämde att man skulle agera enligt lagbokens balk över bardomen och tonåren och därför kunde utföras en abort på Marianita.

Hur många andra Marianita finns i Latinamerika? Flickor som tvingas till ett oönskat moderskap eller som pga. att de blev gravida kommer att ha hälsoproblem eller riskera sina liv? Samtidigt som Marianita kunde göra den aborten som räddade hennes liv fanns en annan elvaåriga nicaraguansk flicka som blev mor.

Ingen tvekan att abortfrågan är både brännande och aktuell. Och inte endast i Latinamerika utan även i de katolska europeiska länder. 1992 fick en irländsk tjej resförbud för att hindra henne att utföra en abort. Hennes graviditet var resultat av en våldtäkt. Lyckligtvis i det här fallet hjälpte de internationella protesterna till och till slut fick hon göra abort.

För inte länge sedan diskuterades i Rumänien fallet av en tio årig flickan, även hon gravid pga. av att en familjemedlem hade våldfört sig på henne. Flickan visste inte att hon var gravid, inte konstig om man tänker hur ung hon var. Det var hennes föräldrar som upptäckte detta när graviditeten redan var långt framskriden. Den rumänska lagstiftningen tillåter att abort utförs till veckan 14 av graviditeten men i flickans fall var det redan för sent för att göra abort.

För att bevara flickan mentala hälsa beviljades dock aborten av en regeringskommission. Tyvärr har inte alla liknande fall ett lycklig slut.

I Polen hindrades en fjortonårig tjej, även hon gravid pga. en våldtäkt, att göra abort trots att lagen tillåter aborten under vissa omständigheter till veckan 12. Det var grupper som emotsätter sig aborten, samt en katolsk präst, dem som hindrade henne från att göra abort. Till och med i Europa finns det många Marianita med en oviss framtid. Förra året fördömde den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna Polen för att ha hindrat en kvinna att göra abort. Polen var dömd att betala skadestånd till kvinnan då hon blev blind pga. av graviditeten.

Abort är en het fråga. Ingen tvekan om det. Både kvinno- och grasrötsorganisationer, likaväl som andra befolknings grupper, kräver

att lagstiftning ändras, att aborten legaliseras för att undvika de olagliga aborterna som annars sätter kvinnornas liv i fara. Många aborter kan dock undvikas genom information. Det är angeläget att sexualundervisning ges i skolorna likaväl som sexuella kampanjer bland andra grupper i samhället genomförs. Det är även angeläget att det fri tillgång till preventivmedel garanteras och att befolkningen, speciellt ungdomarna, uppmanas att använda dem.

Flera artiklar av: LatiCe


Aborten i Latinamerika

Källor: "La Republica" . Montevideo - URUGUAY - 23.05.08
Red Informativa de Mujeres de la Argentina

Mexico: kvinnorna tillåts göra abort tom vecka 12 av graviditeten, fast detta endast i huvudstaden.

Guatemala: abort är förbjudet. Abort bestraffas med mellan sex månader och tre års fängelse. Det finns dock undantag. Kvinnor tillåts göra abort när graviditeten är en produkt av en våldtäkt eller när moderns liv är i fara.

Belice: abort är tillåtet av socioekonomiska skäl, när komplikationer som berör barnet eller när moderns liv är i fara. I andra fall bestraffas abort med fängelse.

El Salvador. Abort bestraffas under alla omständigheter. Kvinnan som gör abort likaväl som den som utför aborten eller den som medhjälper till att den utförs bestraffas med mellan två och åtta års fängelse.

Honduras. Abort betraktas som " intentionellt mord av en människa i alla faser av graviditeten". Aborten bestraffas med mellan tre och sex års fängelse.

Nicaragua. Abort bestraffas i samtliga fall, även den terapeutiska aborten (den som utförs när moderns eller barnets liv är i fara).

Costa Rica. Abort bestraffas med mellan sex månader och tre års fängelse. Undantag görs om moders liv är i fara.

Panama. Abort betraktas som "ett brott mot livet och den personliga integriteten". Undantag finns dock om kvinnan blivit våldtagen och bestämmer sig för att göra abort inom två månader eller om hennes liv eller barnets liv är i fara.

Cuba. Kvinnan tillåts göra abort under de första 12 veckor av graviditet utan att förklara sina skäl.

Haiti. Abort bestraffas utom när moderns liv är i fara.

Dominikanska republiken. Det är olagligt att göra abort utom när moderns liv är i fara.

Puerto Rico. Kvinnan tillåts att göra abort i alla faser av graviditeten. De flesta gör det dock under de första tre månader. Det är möjligt att göra det även under en senare fas av graviditet.

Colombia. Abort är förbjudet. Undantag görs när graviditeten är produkt av en våldtäkt, när moderns liv är i fara eller när det finns missbildningar i barnet.

Venezuela. Abort är förbjudet och bestraffas med mellan sex månader och två års fängelse. Straffet kan minskas om abort utfördes för att "skydda hedern".

Ecuador. Abort är ett brott som bestraffas med mellan sex månader och fem års fängelse. Undantag görs dock om kvinnas liv är i fara eller om graviditeten är produkten av en våldtäkt eller om kvinnan är mental otillräckligt.

Brasilien. Abort bestraffas med mellan ett och fyra års fängelse. Undantag görs om moderns liv är i fara eller om graviditet är produkten av en våldtäkt.

Peru. Abort är olagligt. Abort betraktas som ett brott mot livet. Enda undantaget är om moderns liv är i fara.

Bolivia. Aborten bestraffas. En domare kan dock ge tillstånd att utföra abort om graviditeten är resultat av en våldtäkt, kidnappning som inte resulterar i äktenskap eller incest. Tillåts även om moders liv är i fara.

Paraguay. Aborten bestraffas med mellan 15 och 30 månader i fängelse, undantag görs dock om moderns liv är i fara. Andra förmildrande omständigheter är exempelvis om kvinnan utför en abort för att "försvara sin heder".

Chile. Aborten är olaglig utan undantag, även den terapeutiska aborten är förbjuden. Aborten bestraffas med mellan tre och fem års fängelse.

Argentina. Med undantag av den terapeutiska aborten är det förbjudet att utföra abort. Som terapeutisk abort menas den som utförs när moderns liv är i fara eller när kvinnan är psykisk handikappad och/eller har varit utsatt för en våldtäkt.

Flera artiklar av: Red Informativa de Mujeres de la Argentina


Abortlagstiftning i EU

Claudia García
LatiCe

I en undersökning genomförd av European Parliamentary Forum (EPF) över hur de europeiska partierna ser på abort framkommer att 36 av 75 undersökta partier anser att abort är en kvinnas rättighet.

Helt tillåtet innan minst tolv veckor av graviditeten passerat: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern

Tillåtet på socioekonomisk grund (även för att rädda kvinnans liv och på fysiska och psykiska grunder): Cypern, Finland, Luxemburg, Storbritannien

Tillåtet enbart för att bevara fysisk hälsa: Polen

Källor:

Terapeutisk abort
Nuevo Diario
Portal Europeo
DN. Lördag 28 juni 2008



Flera artiklar av: LatiCe


Publicerad: augusti 2008


  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe