Latice - Latinamerika i Centrum

-

PERU: Kronologi över en förebådad massaker

Ana María Vidal
Mapuchexpress
Översättning: Cecilia Bergstrand

November 2007: García publicerar i den "prestigetyngda" tidningen "El Comercio" sina ytterst intelligenta artiklar "den som inte äter och inte låter någon annan göra det heller"* och "den som inte äter och inte låter någon annan göra det heller reloaded", där vår allre högste president skriver:

"Den främsta resursen är Amazonas. Det omfattar 63 miljoner hektar och där faller rikligt med regn. Där kan man idka skogsbruk särskilt på de 8 miljoner hektar som är förstörda, men för att kunna göra det behöver man formell äganderätt, d v s en yta på 5 000, 10 000 eller 20 000 hektar, eftersom långsiktiga och högteknologiska investeringar är omöjliga på en mindre yta.

Idag finns bara de konsessioner som utfärdats p g a av regeringens vilja och den tjänsteman som har mandat att förändra dem. Därför görs inga investeringar och inte heller skapas det arbetstillfälle per 2 hektar som borde vara fallet; det bedrivs inte heller någon träbearbetning eller export av möbler. Till större delen har konsessionerna bara lett till rovdrift, att man tagit ut de finaste träslagen, skövlat och övergett områdena.

Tvärtemot det formella ägande som skulle finnas om stora företag som pensionsfonder kunde investera långsiktigt, från sådd till skörd flera år efteråt.

De som är emot säger att man inte kan få äganderätt i Amazonas (varför inte när det är möjligt vid kusten och i bergen). De säger också att om man delar ut stora jordlotter skulle det ge vinster till stora företag, visst, men det skulle också ge hundrtals riktiga anställningar för peruaner som lever i de fattigaste områdena. Det rör sig om en hund som inte äter och inte låter någon annan göra det heller."

Nämner han ursprungsfolken någon gång alls?

Nej, vi är fortfarande kvar i gummiepoken verkar det som...

12 december 2007: García ansöker hos kongressen om de juridiska tillstånd han behöver för att lagstifta (genom dekret) om att implementera frihandelsavtalet. Här gäller det att komma ihåg att enligt konstitutionen kan det bara ske i specifika fall och man kan bara lagstifta på ett fastställt område i det här fallet angående frihandelsavtalet.

19 december 2007:Som vanligt godkänner vår så snabba och effektiva kongress ansökan, artikel 2: innehållet i dekreten måste begränsa sig till det som har med frihandelsavtalet att göra. Tillståndet gäller i sex månader.

28 juni 2008: det vill säga bara en kort tid innan tillståndet går ut utfärdar han en mängd lagdekret. Några reglerar t o m universitetsutbildningar, som ju har väldigt mycket med frihandelsavtalet att göra...

Augusti och september 2008: Ursprungsfolkens blockader mot dekreten börjar.

Augusti 2008: Blockad av ursprungsfolken (AIDESEP som organiserar 1 350 samhällen): Kongressen annulerade lagdekret 1015 (djungellagen, som skulle tillåta uppköp av hela samhällens ägor om man har en uppgörelse med tre personer. Även Folkförsvaret (som är till för att skydda enskildas och samhällens grundläggande och konstitutionella rättigheter) hävdade att lagdekretet var inkonstituionellt (vilken miss!) och så även lagdekret 1073. Javier Velázquez Quesquén, säger att han ska tillsätta en kommission för att utvärdera lagdekreten.

December 2008: Kongressens kommission borde lägga fram sin rapport men Quesquén säger att han ska läggas fram den 1 februari, eftersom kongressledamöterna är på semester.

1 februari 2009: Dagen för rapporten är inne, Quesquén skulle inte tysta ner den

12 mars: AIDESEP skickar brev till Velásquez Quesquén och till Simón för att påminna om vad de lovat.

9 april: Myndigheterna svarar inte alls (efter en månad av brevskrivande!!! Det har nu gått tre månader sedan Quesquén lovat lägga fram rapporten!!!) Ledarna (lägg märke till att det inte bara rör sig om Pizango, varje samhälle har en hövding eller representant) kommer överens om att börja blockaderna, men de håller sig inom sina samhällen.

18 april: När de ser att ingen bryr sig om dem – i en intervju anser Simón att deras krav är som infall som ställts inför en alltför tillmötesgående (för att inte använda andra adjektiv) auktoritet – beslutar att trappa upp protesten.

20 april: Ministerrådet sammanträder. Simón lovar att tillsammans med AIDESEP bilda en flerpartskommission (verkställande makt och AIDESEP) men till pressen säger Simón att han ska skriva under den resolution som gör det möjligt att bilda kommissionen först när blockaden hävs.

24 april: Quesquén säger att han ska presentera rapporten från flerpartikommissionen (den som han borde lagt fram för debatt den 1 februari, eftersom kongressledamöterna var på semester i januari) men...men...men innan dess måste den godkännas av en grupp talesmän... och den gruppen tillät inte att rapporten lades fram i kammaren.

Sista veckan i april: Tarapoto och Yurimaguas förenar sig med blockaden.

9 maj: Regeringen deklarerar undantagstillstånd i Amazonas-distrikten i 5 regioner i Peru. Undantagstillstånd: i fall då freden eller den inre ordningen störs, katastrofer eller allvarliga omständigheter som påverkar NATIONENS överlevnad...(så står det i konstitutionen, klart och tydligt, som påverkar nationens överlevnad).

11 och 13 maj: Pizango möter Simón, men de kommer inte överens. Simón säger att Pizango talar med honom på spanska, men på telefon vänder han sig till "infödingarna" på sin "dialekt" (känner inte en premiärminister till skillnaden mellan en dialekt och ett språk? Varför klagar inte Aldo på det?)

15 maj: Pizango säger det där om rätten att göra uppror.

16 maj: Alan säger: "djungeln tillhör alla peruaner och inte bara en grupp" (vet han kanske inte vad äganderätt betyder? Vet han inte att många folk har lagfarter på sin äganderätt sedan 70-talet? ... ja visst ja, han har sin titel från ett katolskt lärosäte. Vi kan påminna honom om vad det står i civillagstiftningen om äganderätt: "det är den juridiska makten som tillåter användnig, utnyttjande, upplåtande och anspråk på en tillgång. Den bör utövas i harmoni med det sociala intresset och inom lagens ramar").

Samma dag möts ledarna och Folkförsvaret och tillkännager att protesten befinner sig inom lagens råmärken.

19 maj: lagdekret 1090 (lagen om skogen och den vilda fauna) förklaras inkonstitutionell av kongressens kommission, det betyder att ett avslag först måste debatteras (obs! inte bara bli förmål för omröstning) i kongressens kammare.

22 maj: Faster Charo (Rosario Fernández) anklagar Pizango för att uppmuntra revolten, upproret och konspirationen. Hon säger: "Vi har lyssnat på herr Pizangos argument och de verkar inte komma från en oförberedd indian."

4 juni: så avvisades då till sist debatten om avslaget: Mulder ställde en interpellation för att avvisa debatten och omröstningen om lagen tills flerpartskommissionen (just det, Simóns och ursprungsfolkens som blockerats sedan den 13 mars blockerats) lägger fram en rapport om de ifrågasatta dekreten.

Samma dag lade Folkförsvaret fram en anmodan om att konstitutionsdomstolen skulle konstatera att dekreten är inkonstitutionella: Lagdekret 1064 kränker ursprungsfolkens konstitutionella rätt till jorden och till ett föregående rådslag.

5 juni: 369 "soldater" från DINOES (Nationella styrelsen för specialoperationer) fullt beväpnade och personal från de väpnade strykorna (också tungt beväpnade) ska lyfta blockaderna. Följden blev 4 döda poliser och mer än 20 döda indianer. Polischefen gick ut och sa att "infödingarna använder vapen" vilket tyder på infiltration. Slutsatsen av hans resonemang (även faster Charos) är att: eftersom det rör sig om indianer, är de inte kapabla att använda vapen (deras hjärnor räcker inte till) och måste stoppas...



Publicerad: juni 2009

Flera artiklar av: Ana María Vidal, Mapuexpress



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe