Awasfolket förenas
En annan andinsk integration är möjligComunicaciones Aliadas
Vi bor i ett geostrategiskt viktigt område där det finns ovärderliga naturrikedomar och därför står vi under påtryckningar från många aktörer som har politiska, militära och ekonomiska intressen. För att stå emot har vi skapat Awasfolkets överlevnadsplan
Awasfolkets ombuden diskuterade delar av
sitt överlevnadsplan. Bild: Luis Ángel Saavedra
Ursprungsfolket awas som bor i norra Ecuador och södra Colombia har beslutat att förena sig för att kunna försvara sina territorier, säkra sin överlevnad och bygga det de kallar "Katsakual inkal awa" eller "Det stora awasfolkets överlevnadsplan". Awa-nationen består av 32.555 människor som bor i ett område som delas mellan två länder och omfattar 433.919 hektar. 317.000 hektar i Colombia och 116.560 i Ecuador. De har slutit sig samman i fyra organisationer, en i Ecuador – Federationen för awa-centra i Ecuador (FCAE) – och tre i Colombia – Awa-ledningen i Ricaurte (CAMAWARI), Awa-folkets enhet (UNIPA) och Föreningen awa-folkets ledning (ACIPAP).
Även om fientligheterna mot folken tar sig olika uttryck är de alla övertygade om att anledningen är densamma: att överta deras territorier. Därför inledde de fyra organisationerna 2007 en process som ska leda till ett enande och syftet är – som det står i Överlevnadsplanen – att "bevara enigheten och skapa en plattform och strategi för att förvarar territoriet som är en grundpelare i vårt folks liv".
Överlevnadsplanen är resultatet av en serie debatter som hållits på allmäna möten och det var meningen att de skulle vara ett svar på folkets önskan att förbättra sina levnadsvillkor på kort sikt men även på de främsta ledarnas vision om att återställa deras kultur och identitet som har sina rötter i chibcha-kulturen.
"I Colombia dödar de oss"
Enligt Freddy Guanga, från CAMAWARI, är det största problemet för ursprungsfolken i Colombia hur man ska försvara "reservaten", ett begrepp som används för deras territorier.
"I reservaten finns resurser som är intressanta för beväpnade grupper och därför gör de intrång i våra omården, dödar oss och en del försvinner... I Colombia dödar de oss", säger Guanga.
CAMAWARI, som representerar 10.500 indianer, har rapporterat 10 döda, 10 försvunna och 13 gripna som ett resultat av de beväpnade aktionerna mellan 2007 och 2008. Under samma period tvångförflyttades 430 awas som tillhörde organisationen, 120 familjer.
En grupp familjer kom till Lita i Imbabura-provinsen i Ecuador, nära nordgränsen och i utkanten av awa-territoriet.
"Vi har kommit för att leta rätt på våra familjer, vårt eget folk, för att de ska hjälpa oss", säger Alba Cantincuz, en awa-kvinna som tvångsflyttats av beväpnade grupper i Colombia.
Awas som kom till Lita gjorde det för att söka stöd hos FCAE och slå sig ner i det ecuadorianska samhällena. En annan grupp kom så långt som till Machachi, en by söder om Ecuadors huvudstad, 250 km söder om gränsen mellan Ecuador och Colombia.
I Ecuador försvarar awafolket skogarna
För awasfolket i Ecuador är det inte heller lätt att försvara sitt territorium. Inom det finns de sista Chocoano-skogarna, erkända som en av de regioner i världen med störst biologisk mångfald. Ceder- och chandulträden som finns där är mycket frestande för träindustrin, som använder sig av afroecuadorianska marginaliserade arbetare. De tar sig in på awa-folkets marker för att avverka skogen illegalt.
"Vi är ett folk från urskogen och vi kan inte leva utan den, därför kommer vi att försvara den med våra liv om det blir nödvändigt...Hur skulle vi kunna leva sedan?"säger Jairo Canticuz, samordnare för FCAEs territorieförsvar.
FCAE har inlett flera juridiska processer från straffrättsliga för att få statligt skydd mot träföretagen till att få till stånd skydd enligt konstitutionen, men de har förlorat de flesta p g a företagens påtryckningar på rättssystemet. Till råga på allt måste nu awas kämpa mot gruvbolag som anlägger vägar på deras område.
Autonomi är Överlevnadsplanens grundval
"Vi bor i ett geostrategiskt viktigt område där det finns ovärderliga naturrikedomar och därför står vi under påtryckningar från många aktörer som har politiska, militära och ekonomiska intressen. För att stå emot har vi skapat Awasfolkets överlevnadsplan", hävdar Olindo Nastacuaz, ordförande för FCAE.
Huvudpunkterna i Överlevnadsplanen är enhet, autonomi, territorieförsvar och skydd av kultur och identitet. På varje punkt har man fastställt vilka verksamheter som ska prioriteras och för att kunna genomföra den har man begärt internationellt samarbete.
"Bara enhet kan få regeringarna och de väpnade grupperna att respektera oss, att vi kan växa som en familj, som ett folk med en enda idé: att förena våra ansträngningar i samarbete och solidaritet", säger Carlos Asley Cantincuz, representant från UNIPA.
Överlevnadsplanen definierar autonomi såsom "förmågan att fatta egna beslut om territoriet, organisationen och awa-folkets liv, en egen regering baserad på mandat från folket".
I Ecuador underbyggs begreppet autonomi av det faktum att landet deklarerat att det är ett mångkulturellt land och integrationen av andra medborgare i nationella planer baseras på de universella deklarationerna om medborgarskap. Dessa båda begrepp definieras i den konstitution som antogs i september förra året. Så ser det inte ut i Colombia. Där blir lagstiftningen alltmer tillåtande vad gäller exploateringen av resurser i ursprungsfolkens territorier och okunnigheten om deras rättigheter är ett faktum. Det är det största hindret för att nå Överlevnadsplanens mål.
När det gäller autonomi är de traditionella auktoriteternas kompetens väsentlig liksom en produktion och ekonomi som stärker identiteten, bevarar kontinuiteten och utnytjandet av alla naturresurser enligt de seder och bruk som folket har.
Till sist ett ämne som oroar awa-folkets ledare är frågan om kultur och identitet. Folket har integrerats i mestis-samhället och förlorat de flesta drag som tidigare identifierade det.
"Nu har vi bara språket. Vi borde se hur vi klär oss, vad vi äter, hur vårt rättssystem ser ut", hävdar Jairo Cantincuz.
Hindren i vägen för att awa-folket ska kunna bli en enhet är många, allt ifrån ogynnsam lagstiftning till trycket från beväpnade grupper, men de som utformat Överlevnadsplanen visar att det finns både vilja och beslutsamhet, nu måste staterna ge sitt stöd.
Flera artiklar av: Luis Ángel Saavedra, Comunicaciones Aliadas