Latice - Latinamerika i Centrum

-

Ursprungsfolks kvinnor är väsentliga för ekonomisk utveckling

CHIRAPAQ
LatiCes översättare: Damaris Cruz

Ursprungsfolks kvinnor är väsentliga för ekonomisk utveckling

Peru. Kvinnliga ledare från alla kontinenter bad staterna att erkänna deras roll som bevarare av den biologiska mångfalden i världen. I Peru, visar undersökningar att bristen på möjligheter och påtryckning över deras territorier tvingar ursprungsbefolkning att flytta till städer.

Vid en presskonferens i samband med den första globala ursprungsbefolknings kvinnokonferens, vilket ägde rum mellan den 28 till den 30 oktober i staden Lima, representanter från Arktis, Afrika, Asien, och Amerika, delade med sig livshistorier om våld och kränkning av deras rättigheter.

De bad politiska ledare, att stoppa förstörelsen av deras förfäders land, som är under stort tryck för att tillgodose den globala efterfrågan på, livsmedel, bränsle, mineraler, jobb och vattenkraft.

Under konferensen, presenterade Fabiana Del Popolo, medförfattare av undersökningen "Ursprungsbefolknings kvinnor i Latinamerika", och forskare inom Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien (ECLAC), hon presenterade resultatet av den mest omfattande forskningen som hittills har gjorts över situationen för ursprungsbefolkningars kvinnor i Latinamerika.

I den här undersökningen rapporterades att det finns betydande framsteg inom grundutbildning, men inte tillräckligt stor när det handlar om högre utbildning, samt påpekas det att kvinnor fortfarande drabbas över det stora gapet som finns mellan tillgången till hälsovård och sysselsättning.

Enligt denna forskare, har bristen på ekonomiska och akademiska möjligheter i deras hem, tillsammans med den växande efterfrågan på naturresurser liksom gruvdrift och andra industrier knutna till utvecklingsprojekt, har tvingat miljontals kvinnor att migrera från sina förfäders land till tätorter.

Emellertid, för de flesta av dem, har detta inte inneburit en förbättring av deras levnadsförhållanden, utan tvärtom, dem har blivit en del av de mest utsatta befolkningsgrupperna i städerna i Latinamerika. När det gäller Peru, till exempel, uppskattas det att över 3,2 miljoner kvinnor lever i stadsområden.

"Dem här kvinnorna lämnar sina hem under press från följderna av gruvdrift, skogsskövling, skogsavverkning projekt, samt materiell fattigdom; men dem lämnar också sina hem för att söka bättre arbets- och utbildningsmöjligheter, både för sig själva som för sina barn, "sade Del Popolo.

"Och det finns förbättringar. I tätort är spädbarnsdödligheten lägre; dem har mer tillgång till utbildning och rent vatten; men diskrimineringen de möter i städerna är fortfarande stort. Dessutom; de jobb de får är lågstatusyrken som ofta erbjuder inget socialt skydd.

Deltagarna vid konferensen uttryckte att deras kortsiktiga mål är att påverka prioriteringarna i diskussioner kring utvecklingen av två globala händelser som kommer att ske nästa år i New York - generalförsamling i FN; och världens ursprungsfolkskonferens; som kommer att hållas i september 2014. På lång sikt, står planetens framtid fortfarande på spel.

"Ursprungsfolkets kvinnor är avgörande för den ekonomiska välfärden i våra nationer;" sade Vicky Tauli-Corpuz. "Vi garanterar livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald; liksom välfärden i våra familjer och samhällen. Vi kan också bidra till den globala jakten på hållbara lösningar. Vi behöver bara bli hörda när beslut fattas."

Även om det finns lite information om vad som händer i andra delar av världen; uttryckte konferensdeltagarna, att de problem som konstaterats i Latinamerika är universella.

"Analysen omfattar endast Latinamerika men vi vet; från historier och berättelser av kvinnor som deltar i detta evenemang, att problemen är universella;" sade Myrna Cunningham under presskonferensen. Både hon och Del Popolo; var i sällskap av andra ursprungsfolks ledare som delade deras livshistorier för att illustrera forskningsresultatet.

Sådant är fallet med den peruanska ursprungsfolks ledare Tarcila Rivera Zea; grundare och presidenten av CHIRAPAQ; en förening som försvarar ursprungsbefolkningens rättigheter; och som deltog i konferensen för att dela med sig av sina erfarenheter. Vid tio års ålder; tvingades hon att städa hus för att överleva; samt nekades tillgång till utbildning. Några personer sade även till henne att hon inte var värt att bli utbildad.



Publicerad: november 2013

Flera artiklar av: CHIRAPAQ



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe