Latice - Latinamerika i Centrum

-

Indiankvinnor och förfädernas rättssystem

CHIRAPAQ

Mötet i Quito, 20-24 oktober 2008

Mötet ChirapaqFörfädernas rättssystem och indiankvinnornas tillgång till förvaltning av rättvisan var huvudteman när de kvinnliga ledarna från 9 länder (Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Honduras, Guatemala, Nicaragua och Mexiko) möttes. Mötet där man skulle dela, analysera och behandla dessa teman arrangerades av UNIFEM - Anderna-regionen i samarbete med Det andinska universitetet Simón Bolívar (UASB) och GTI för kön och interkulturalitet, FN i Ecuador.

Syftet med mötet var att skapa en permanent mekanism för utbyte, behandling och handling av sådant som har med ursprungsfolkens rättsystem och kvinnorna att göra. Alla närvarande arbetar framgångsrikt med kvinnors rättigheter inom ursprungsfolkens rättssystem, som myndigheter, försvarare, fredsdomare o s v. från Ursprungskvinnornas ständiga verkstäder i Peru deltog Bilda Tovar (hövding för indian gemenskap i byn Ashaninka), Elva Rosa Yakikat (offentlig försvarare av kvinnor i byn Awajum), Dalila Morales (quechua i Cjamarca) och Angélica Cabezudo (fredsdomare quechua i distriktet Otoca, Ayacucho).

Man talade om behovet av att diskutera vad vi menar med rättvisa och vad ursprungligt rättssystem är, vad den betyder för att kunna verka för de kollektiva rättigheterna och omvärderingen av den egna kulturen. Syftet är att prioritera kvinnornas roll, både i fråga om deras kulturbevarande roll, de nya roller och utmaningar som finns idag.

I slutdokumentet klargörs oron för den sårbara situation som ursprungsfolkens kvinnor befinner sig i. De ställs inför rasism, ojämställdhet och utestängning. Det är uppenbart att brotten mot ursprungsfolkens och kvinnornas mänskliga rättigheter och det författningstomrum inom den vanlig rättssystemet i förhållande till det ursprungliga bland folken. Krav ställdes på staterna och de internationella organisationer att de ska erkänna och garantera användning av de ursprungliga rättssystemen liksom den jämställda tillgången till och kvinnornas deltagande i det ursprungliga rättsväsendet på samma villkor som männen. En annan viktig fråga var möjligheten att skriva ner detta muntliga rättssystem och definiera dess gränser.



Publicerad: december 2008

Flera artiklar av: CHIRAPAQ


  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe