En brådskande uppmaning för att stoppa frihandelsavtalet mellan Colombia och Schweiz
Fuerza de mujeres Wayuu- SÜTSÜIN JIYEYU WAYUU
Översättare: Lina Wendle
Samtidigt som processerna för bilaterala frihandelsavtal med USA, Norge och andra länder är pausade pga. situationen av de massiva brotten mot de mänskliga rättigheterna i Colombia, går Schweiz diskret mot ett godkännande av ett bilateralt frihandelsavtal.
Den 24 september skall den andra kammaren i det schweiziska parlamentet (Conseil des Etats) godkänna det redan godkända avtalet av första kammaren (Conseil national). Detta avtal med ett land känt för sin demokrati och dess neutralitet, kommer säkert att skapa ett prejudikat när det gäller legitimiteten i den kontroversiella politik som Uribes regering för, och öppna dörren för andra liknande arrangemang som man syftar att underteckna med andra länder.
I denna mening svarar inte Schweiz på den internationell trend som har strävat mot ett undertecknande av frihandelsavtal med full respekt för mänskliga rättigheter, särskilt indianbyarnas och dess medlemmars intressen.
Med detta sätter Schweiz sin samarbetspolitik i risk, genom att prioritera deras transnationella företag verksamma i Colombia intressen, som Nestlé, Glencore och Xstrata, företag med brist på hänsyn inför de miljömässiga skador som sker i de områden där de har viktiga intressen som baseras på gruvdrift, jordbruk, biobränslen, biologisk mångfald, bland annat. I detta avseende skulle frihandelsavtalet, särskilt underlätta och öka de övergrepp som begåtts mot ursprungsbefolkningarna och bondesamhällena.
Schweiz, ett land internationellt känt som en aktör för fred, med medlingsuppdrag och neutralitet i olika konflikter, tycks inte bekymra sig över motsägelserna. I detta sammanhang räcker det att notera attityden hos de största bankerna under apartheid i Sydafrika, som fortsatte stödja regimen, trots en bojkott ledd av FN och följt av hela det internationella samfundet. I det colombianska fallet är det paradoxalt att medan det formella samarbetet syftar till att underlätta för fredsförslag, här som utveckling av byarna och respekt för de mänskliga rättigheterna, å andra sidan främjar man genomförandet av projekt som är starkt förorenande vilka klart hotar den fortsatta existensen av folken i deras territorier och särskilt förvärrar konflikten.
Den schweiziska kongressen ignorerade de etiska rösterna representerade i en skriftlig ansökan i maj förra året av en viktig koalition av frivilliga bondeorganisationer, religiösa, för mänskliga rättigheter, miljö och utveckling, bland andra, som begärde uppskov mot beslutet att underteckna frihandelsavtalet med Colombia, i väntan på framsteg vad gäller respekt för medlemmarnas liv, stoppa dödandet och fördrivning av inhemska och afro-colombianer, att man utreder och bestraffar brott för att få ett slut på straffriheten, respektera OIT´s (ILO Internationella arbetsorganisationen) grundläggande normer och ett återlämnande av de olagligt förvärvade områdena. Dessutom begärde de en studie om konsekvenserna som ett bilateralt frihandelsavtal kan leda till för de mänskliga rättigheterna i Colombia, samt en diskussion om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna.
Det bör nämnas att Schweiz planerar att skriva ett liknande frihandelsavtal med Peru, ett land där Amazon folken redan har drabbats av effekterna av undertecknandet av frihandelsavtal med USA, vilket inneburit att grundläggande rättigheter såsom rätten till liv, till territoriet, miljön, och andra kollektiva rättigheter nekats när de motsatt sig storföretagens ekonomiska och finansiella intressen.
Vi ursprungsfolk i Colombia tar tydligt avstånd från undertecknandet av frihandelsavtalet, därför uppmanar vi till mobilisering av ursprungsbefolkningarnas solidaritetsorganisationer, afro, mänskliga rättigheter, sociala, fackliga och folkliga organisationer att demonstrera den 23 september, mot detta avtal för att undvika att Schweiz godkänns delaktighet i statens brott som inte upphör att inträffa pga. full straffrihet i Colombia.
Flera artiklar av: Casa de la Fuerza de Mujeres Wayuu