Vad skrivs om Latinamerika i svenska tidningar
Här i Sverige, likaväl som i andra europeiska länder, var frisläppandet av Ingrid Betancourt den nyhet som mest följdes upp. Från den 3 juli, då man meddelade att Betancourt var fri, till och med den 17 juli skrevs det varje dag i de svenska dagstidningarna om hur den colombianska armén hade agerat under befrielsen, om gisslans räddning (framför allt om den colombianska-franska politikern). Det skrevs även om Betancourts första möte med sin familj och hur hon blev mottagen vid ankomsten i Paris.
Svenska Dagbladet påstår den 7 juli att Betancourt länkar den colombianska vänster och högern. I en ledare publicerad den 13 juli skrivs att befrielsen av gisslan gör Uribe till en populär hjälte. Fidel Castros kritik om FARC samt hans entusiastiska kommentarer om Colombias, etc stängda dörrar som hålls av Uribe och Chavez. Det försäkras att den diplomatiska konflikten presidenterna sinsemellan tillhör redan det förflutna. Båda verkar vara disponerad att förena ansträngningarna så att en definitiv avväpnande av FARC kan uppnås.
Tidningarna har även skrivit att en medlem av den colombianska armén använde Röda Korsets symbol under räddningen av gisslan, man har även skrivit om Uribes förklaringarna kring detta.
Andra nyheter
27 miljoner ha av regnskogen i Amazonen har avverkats under 2000 och 2005. Om hur detta påverkar klimaten skrivs det om den 1 juli.
Under titeln "Sydamerika höjer rösten" undersöks närmare det mötet som de sydamerikanska presidenterna höll samt deras gemensamma uttalande mot den politik som förs i EU om att kriminalisera illegala invandrare. Det skrivs att de nuvarande presidenterna har personliga erfarenheter av att ha blivit förtryckta: Evo Morales tillhör ursprungbefolkningen, Lula da Silva har varit arbetare, Hugo chavez är mulatt samt Michelle Bachelet kvinna.
Det har även skrivits om att Aribert Heim, "Döds doktorn" en av de mest efterlyst nazister, finns med stor sannolikhet i Patagonien. Efraim Zuroff, från Simon Wiesenthal Centret, reste till Chile för att försöka hitta honom.
Ett reportage om Valparaiso (Chile) från den 12 juli framhäver platsens skönhet samt att FN har inkluderat Valparaiso i Mänsklighetens kulturarv. Vilda hundar springer runt omkring i staden. Dessa vilda hundar har en liknande status som de heliga kon i Indien. En antropologisk fenomen värd att undersökas vidare enligt krönikören.
Den 17 juli ges även information om de problem som regeringen av Cristina de Kirchner bör konfrontera på grund av konflikten med jordbrukproducenterna. Samma dag finns även ett långt reportage om mexikanska illegala invandrare i byn nära gränsen i Kalifornien. I dessa små orter har en medborgar garde dykt upp för att bevaka gränsen. Det sägs att det finns minst 12 miljoner illegala invandrare i USA, fast antalet av mexikanska illegala invandrare är inte fastställt.
Den 19 juli framhävs att Raul Castro har beslutat att marken kommer att delas ut enligt tioårskontrakter, som kan omförhandlas efter den perioden. De som inte hade tillgång till mark kan bli tilldelade 13,4 ha medan de som redan hade tillgång till marken kan bli tilldelade 40 ha.
Samma dag finns även ett annat reportage från Guerrero (Mexico) som fokuserar på ortens maffia och dess verksamheter.
Att man funnit en hittills okänd bok skriven av Pablo Neruda (Nobelpristagare i Litteratur 1971) nämns även i de svenska tidningarna. Likaså det beslutet som myndigheterna i Bolivia att ta bilder av Ches dagböcker för att sedan publicera dem. Dagböckerna skrivna av Che har funnits i Bolivias Central Bank sedan 1986.
Till slut vill vi även informera om att mellan den 19 och den 20 juli arrangerades en stor latinamerikanska festival i en av stadens största parken. Det fanns både typisk latinamerikansk mat, målningar, hantverk och även musik.
Flera artiklar av: LatiCe