Vad skrivs om Latinamerika i svenska tidningar, augusti 2008
Första nyheten som berör Latinamerika var att hittills i år har 290 personer dött när de försökt ta sig över gränsen mellan USA och Mexiko, förra årets siffra var 520. Enligt olika rapporter dör de flesta av värmen i den otillgängliga terrängen, drunknar eller förolyckas när de hoppar av tåg. Det sägs att 325 000 människor försöker ta sig till USA varje år.
Den 4 augusti fanns ett långt reportage om Guatemala, där sägs att man tar lagen i egna händer. Rättsystemet fungerar inte och under fyra år har mer än 400 människor utsatts för lynchningar och antalet medborgargarden som själva vaktar sina byar växer. Det skrevs i reportagen att det idag finns 344 civilgarden registrerade hos regeringen.
I en artikel om den 17: e internationella konferensen om aids som hölls i Mexico City sägs att det finns 2 miljoner hiv-smittade i Latinamerika och att av dessa är 55.000 barn.
Den 8 augusti informerades att Juan Bustos, talman i det chilenska parlamentets underhus och motståndare till Pinochets diktatur avlidit i levercancer. Samma dag skrevs även att Brasilien har startat en fond som skall hjälpa till att rädda Amazonas och att Norge står först i kön för att donera pengar.
Bolivias folkomröstning den 10 augusti var nyheten som mest följdes upp. Läget i Bolivia beskrevs som mycket spänt inför folkomröstningen och de våldsamma sammanstötningarna med polisen beskrevs i detalj. Man refererade även till Huanuni-gruvan som länge varit en oroshärd pga. strejk och sammandrabbningar mellan rivaliserande gruvarbetare. I analysen om Bolivias situation lyftes hela tiden fram att Evo Morales, som tillhör aymarafolket, är den första presidenten från urbefolkningen och att sedan han blivit president har landets blivit alltmer polariserat mellan höger och vänster.
Det skrevs även att flera oppositionsledare hungerstrejkade likaså att guvernörerna i Pando och Beni kräver att provinserna skall få tillbaka delar av den skatt de betalat på sina oljeinkomster, pengar som regeringen använder för att betala ut pensioner.
Om Bolivia informerades att landet har 10 miljoner invånare och är det fattigaste landet i Sydamerika samt att nära 70 % av befolkningen tillhör urbefolkningen och att det är bland dessa som Morales har sitt största stöd. Morales har drivit igenom en ny grundlag som skall ge indianfolket mer jord och mer att säga till om i politiken. Bland de viktigaste reformer som hittills genomförts av Evo Morales nämns nationalisering av naturgasen och landets största Telecom, en höjning av pensionerna och studiebidrag till fattiga elever.
Den 11 augusti skrevs i tidningen att när de första vallokalundersökningarna efter folkomröstningen i Bolivia kom kunde Evo Morales andas ut. Han väntades sitta kvar vid makten. Detta bekräftades dagen efter, alltså den 12 augusti med en stor rubrik: Morales kan regera vidare.
Att fem miljoner underskrifter har samlats in i Colombia för att president Alvaro Uribe skall kunna omväljas för en tredje period togs upp den 13 augusti. Det påstods också att efter den spektakulära fritagningen av Ingrid Betancourt är Uribe än mer populär.
Den 15 augusti informerades att den före detta katolska biskop på vänsterkanten, Fernando Lugo, skulle sväras in som president i Paraguay och att förväntningarna bland landets fattiga var enorma.
I korthet informeras den 17 augusti att Rafael Correa, president av Ecuador, skall träffa representanter för oljebolaget för djungelinvånarnas räkning då dessa stämmer oljebolaget på 16 miljoner dollar för miljöskador.
Det skrevs även att Perus regering utlyste undantagstillstånd i fyra provinser sedan tusentals urininvånare blockerat vägar och ockuperat gas-och oljeanläggningar. Indianerna protesterade mot nya lagar som öppnar Amazonas-regionen för utländska investerare.
Den 18 augusti skrevs att Hugo Chavez välkomnar en rysk flotta till Venezuela för ett "fredlig arbetsbesök". Likaså att det narkotikarelaterade våldet i Mexico har krävt 2682 människors liv i Mexiko hittills i år.
Om våldet i Mexiko skrevs vidare i slutet av månader, denna gång i långa reportage. Det hävdas att våldet i Mexiko toppar världsstatistiken och att president Felipe Calderón samlat alla politiska ledare bakom ett program mot kidnappningar och narkotika-relaterat våld.
Flera artiklar av: LatiCe