Med vingar som bär till vuxenvärlden
LatiCe
"Ge mig vingar som bär" heter ett nytt projekt som vänder sig till unga rörelsehindrade mellan 12 och 15 år och deras föräldrar. Unga vuxna med rörelsehinder involveras som blivande mentorer.
- Jag hörde ett ordspråk som gick ut på att om någon är hungrig ska man inte ge honom en fisk, utan lära honom att fiska, säger Ludvig Persson, 19 år, som utbildas till mentor för yngre. Han menar att som mentor kan man inte bara berätta hur och vad man ska göra, man måste få möjlighet att själv testa och begå de misstag som alla måste begå för att lära sig.
Han berättar att om han hade haft någon som varit i samma situation som honom att anförtro sig till, se upp till och få lärdomar från så hade vägen in i vuxenlivet gått enklare. Ludwig är född med en cp-skada och har med andra unga vuxna funktionshindrade gått en mentorsutbildning i projektet "Ge mig vingar som bär" i Uppsala.
- För unga med rörelsehinder är det på flera sätt svårare än för andra att ta klivet in i vuxenlivet, säger projektledaren Eva-Lena Söderlund, arbetsterapeut på habiliteringen i Uppsala. De behöver, fortsätter hon, ofta mer stöd och vägledning från omgivningen för att kunna leva ett självständigt liv och ta till vara sina rättigheter. De behöver få diskutera tillsammans med jämnåriga, få kunskaper om vad funktionsnedsättningen innebär, och hitta strategier som fungerar i vardagen.
Numera vet man också att många av ungdomarna med den här typen av rörelsehinder även har kognitiva svårigheter, det kan till exempel handla om problem med minnet, med koncentration, impulskontroll och planering, Eva-Lena Söderlund. Det är en viktig kunskap som vi har med i projektet.
Som förebild vill Ludwig visa att man inte ska sätta gränser på grund av funktionshindret, säger han.
- Jag har själv kommit långt, och klarat sådant som omgivningen varit skeptisk till att jag skulle klara. Jag spelar golf och rullstolsbasket, och jag har tagit körkort. Jag vill säga: 'sätt inte upp gränser för att det ser ut som om det inte går, utan ta i stället reda på vilken väg du kan gå för att uppnå det du vill.'
Flera artiklar om: LatiCe, Fanny Ekström