Sverige som ledande biståndsland koncentrerar verksamheten
LatiCe
Trots en ekonomisk kris fortsätter Sverige att ge högt bistånd för att bekämpa fattigdom i världen. Sverige är den mest frikostiga biståndsgivaren i världen, sett till andel av bruttonationalinkomsten. Men förändringar ska genomföras - antalet mottagarländer kommer att minska med hälften.
Många länder väljer att dra ner på biståndet när landet står i egen ekonomisk kris, men Svenska regeringen fortsätter biståndsgivandet med mål att öka andelen ytterligare detta år. Något som välkomnas av OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), som menar att Sverige kan vara stolta för ett bibehållet bistånd när många andra länder skär ner på budgetposten.
Dock kommer en del förändringar genomföras - regeringen planerar bland annat att minska antalet mottagarländer från 70 till 37 under de kommande tre åren.
Latinamerikas bistånd förändras
Sveriges insatser i Latinamerika tar därmed en ny riktning. Stödet fokuseras till endast tre länder - Bolivia, Colombia och Guatemala. Syftet är att koncentrera insatserna och fokusera på att uppnå djupare insikt och fler mätbara resultat. Dessa förändringar kan vara avgörande för de länder som nu får indraget bistånd då Sverige i många fall varit ledande i arbetet. Brasiliens kvinnor och mäns kamp för att skapa en dräglig tillvaro och för att minska de extrema klyftorna blir nu utan stöd.
I Bolivia har framsteg redan gjorts men regeringen vill fortsätta samarbetet och hjälpa landet ytterligare med den unga demokratin. I Guatemala och Colombia innebär samarbetet främst frågor kring fred och säkerhet, interna oroligheter har länge plågat länderna. Konkreta framsteg som gjorts i Latinamerika är att svenskt bistånd har bidragit till att korruptionen i Bolivias stadsförvaltning har minskat. I Colombia har Sveriges stöd medverkat till att en lag mot könsbaserat våld antagits. Och i Guatemala har sidastödda mikrolån hjälpt 40 000 kvinnor ur extrem fattigdom. De nya koncentrerade metoderna hoppas ge fortsatt effektiviserat bistånd för att bidra till världsdelens utveckling.
Flera artiklar av: LatiCe, Fanny Ekström