European Social Forum i Sverige
LatiCe
Den 17 september invigdes European Social Forum i Malmö i södra Sverige. Under 5 dagar skulle organisationer och människor från hela världen träffa varandra, delta i seminarier och workshops i de mest skiftande ämnen. Här fanns folk från Afghanistan, Indien, Kenya, Somalia, Mexiko, Peru, Venezuela för att bara nämna några länder utanför Europa.
Flera europeiska fackföreningar fanns på plats för att bl.a. diskutera ett problem som bara blivit större under de senaste åren. Vad ska man göra med alla papperslösa? Ska de organiseras i de traditionella facken? Hur ska det gå till i så fall? I ett av seminarierna deltog en representant för organisationen för papperslösa i Sverige.
Många seminarier och workshops hade rasism som tema och deltagare från HELA världen bl.a. från Colombia, Venezuela, Kuba, Uruguay, Bolivia, Nicaragua och Chile. Även representanter från Las Madres de Plaza de Mayo i Argentina fanns på plats.
Förutom alla teman som hade med Europa att göra fanns en mängd seminarier och workshops som hade en mer internationell prägel.
Kvinnors situation i världen behandlades på många. För en som är latino-centrist fanns "Att mobilisera kvinnor – erfarenheter från Latinamerika, Mellanöstern och Indien". Där deltog människor från olika organisationer med erfarenheter från bl.a. Västsahara, Iran, Kurdistan, Colombia, Bolivia och Uruguay. Ett annat handlade om relationen mellan traditioner, religion och jämställdhet. Andra, som t ex "Sexual violence and rape against women" tog upp problem som finns i alla länder, hur olika länder tar sig an problemet och vilka attityder som finns. Även kvinnors situation i krig och inom, freds- och demokratirörelsen diskuterades på flera seminarier.
Ursprungsbefolkningarnas rättigheter belystes under "Modersmål och språkligt självbestämmande". Seminariet ville vara ett uttryck för den språkliga mångfalden och hur föreningar som arbetar med de här frågorna kan föra kampen vidare för att språkrikedomen ska få bestå. I seminariet medverkade deltagare från bl.a. Venezuela, Ungern och Baskien. En debatt om "Legalisering av coca-bladet" tog upp de kulturella, sociala, politiska och legala aspekterna av coca-odling.
Om ekonomi handlade "Skuldavskrivning". Skuldbördan är ju fortfarande ett verktyg för den rika världen att ha kontroll över den fattiga. Den "skuldavskrivning" som G8-länderna pratat om är ett fullständigt misslyckande. Seminariet ville ha en diskussion om hur vi i Europa kan göra något för att förändra situationen. På seminariet
"Europeisk imperialism: Eus roll i förstörelsen av miljörättigheter i världen" diskuterades EUs handels-, försvars-, bistånds-, energi-, säkerhets-, gräns- och migrations politik och den inriktning som finns på att tjäna företagens ekonomiska intressen.
Men det finns som bekant också motstånd, både inom Europa som i resten av världen, mot detta neoimperialistiska Europa. Seminariets syfte var brobyggande. Ibland verkar det som om bara ett system är möjligt. Nämligen det nyliberala men här gavs många exempel, från både forskare och folkrörelser, på att så inte är fallet. Bl.a. på ett seminarium som handlade nya alternativ och nya erfarenheter som finns, från Latinamerika.
Idén till "Framtida strategier för den globala arbetarklassen" har sitt ursprung i ett forskningsprojekt och en ny bok "Labour and the Challanges of Globalisation: What Prospect for Transnational Solidarity". Här fokuserade man inte på problemen utan på möjliga framtida strategier. Hur diskussionerna går inom arbetarrörelsen idag och hur man i framtiden ska göra för att stå emot den globala kapitalismen.
På ett annat seminarium diskuterade man de effekter Eus geopolitiska strategi i Latinamerika har på unga människors arbete och levnadsvillkor. Här analyserades relationerna mellan EU och Latinamerika utifrån ett socioekonomiskt perspektiv. Målet var att bygga ett alternativ till Latinamerikas beroende av EU och började med en kort beskrivning av nyliberalismen och hur den fungerar i EU och hur den påverkar livet i Latinamerika. Speciell tyngd lades på ungdomars situation. Ett mycket populärt seminarium med deltagare från många europeiska länder och från Venezuela, Nicaragua och Brasilien.
Flera Workshops handlade om hur man kan samla krafterna i de sociala rörelserna världen över. Diskussionerna kretsade främst kring de organisationer som sysslar med arbetare, bönder, kvinnor, miljö och ursprungsbefolkningar. Allt hör ju ihop som bekant.
För att gå tillbaka till Latinamerika, "FARC – myter och verklighet". Latinamerikas största och äldsta gerilla, FARC, är fortfarande omgärdat av myter. Vad är sant och vad är falskt? Hit kom deltagare från flera europeiska och latinamerikanska länder.
Man kunde också få reda på vad som egentligen hände när FARCs bas i Ecuador bombades av colombiansk militär och det hela utlöste en allvarlig konflikt.
Om Venezuela handlade flera seminarier. Man kunde bl.a. få svar på hur man kan göra för att stötta den process som pågår och hur man kan se igenom det som står i europeiska tidningar.
Två skådespelare från Nicaragua ledde en workshop: "Hur man kan använda teater som ett instrument för social förändring." De arbetar med politisk teater och har specialiserat sig på att arbeta med ungdomar i Nicaragua och ge dem verktyg att bli skapande människor i sina egna samhällen.
Många kulturella aktiviteter pågick under dessa dagar. All möjlig musik från alla möjliga länder, Gallerier anordnade utställningar och filmvisningar, både ute och inomhus. Det fanns något för alla smaker och åldrar.
På fredagen anordnades en manifestation under parollen "En annan värld är möjlig". 10 000 människor deltog. Då är det så man blir – rent ut sagt - förbannad när man läser de stora tidningarna i Sverige. Efter all aktivitet, alla diskussioner och all solidaritet som låg i luften, finns det bara EN riktigt stor nyhet: att 300 personer, under fredagens demonstration, började kasta flaskor, stenar och ta sönder skyltfönster. Och vad diskuterades i tidningarna efter forumet? Fanns det något om vart den globala rörelsen är på väg? Eller vad som egentligen hände på European Social Forum? Nej. I de svenska media diskuterades enbart hur polisen agerade, om deras strategi för att hålla "bråkstakarna" under kontroll var bra eller inte. En lång diskussion handlade om ifall det var rätt att beordra poliserna att ta av sig kravallhjälmarna eller inte. Ännu en påminnelse om att om man i Europa vill ha reda på vad som händer både här och ute i världen får man ta till andra medel än de stora mediaföretagen. Som om nu det skulle vara en nyhet.
Källor:
Flera artiklar av: LatiCe, Cecilia Bergstrand