COVID-19 stoppar inte avskogningen i den brasilianska Amazonas
Servindi
LatiCes översättare: Cecilia Wenberg
Under april månad upptäckte miljöövervakningen att avskogningen i den Brasilianska djungeln ökade med 64%. Restriktionsåtgärdena som genomförts för att bekämpa coronaviruset stoppade inte de olagliga aktiviteterna.
Långt ifrån att mildra utvinningsaktiviteterna, så har krisen med COVID-19, mer känd som coronavirus, inte minskat de oroande nivåerna för avskogning, som redan var konstant i Amazonas. Särskilt i Brasilien uppskattas det att under april har avskogningen ökat med 64 %.
Enligt ett övervakningsprojekt från Instituto Nacional de Pesquisas Espaciales (INPE) i Brasilien, skulle landet ha uppmärksammat varningen om avskogning på mer än 405 kilometer i staterna Mato Grosso, Tocantins och Maranhao.
All denna avskogning skulle ha reproducerats under april månad, samtidigt med implementering av restriktionsåtgärder för att kunna avsluta spridningen av coronavirus i landet. Brasilien har det största Amazonas-territoriet i Sydamerika.
Efter trenden som registrerats av miljöövervakningen sedan januari 2020, beräknas det i år kunna överstiga år 2019, när det gäller avskogningen av Amazonas. Hittills uppskattas det att under årets första fyra månader har mer än 1 202 kvadratkilometer djungel avverkats.
Reagerar Bolsonaro?
Dessa mycket dåliga nyheter bidrar till det växande internationella ifrågasättandet som den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro redan lider av. Den brasilianska federala regeringen beordrade därför transport av landets väpnade styrkor till de områden som drabbats mest av avskogning för att stoppa detta miljöproblem.
I mitten av 2019 utbröt en av de största skogsbränderna i Brasiliens historia, med en förlust på mer än 10 000 kvadratkilometer Amazonasskog. En av de viktigaste faktorerna för generering av brandkällor är just torrhet av skogar som blir en följd av extrem avverkning.
Man får inte glömma att denna avverkning inleddes av Jair Bolsonaro själv, som ville främja implementeringen av timmerindustrier, gruvdrift och jordbruk i skyddade Amazonasskogar. Vissa forskare och ursprungsbefolkningar varnar för att detta på lång sikt kan innebära en militarisering av förfädernas territorium.
Tweet |
Flera artiklar om: Miljö