Att ta itu med klimatförändringarna är att kämpa för våra barns framtid
LatiCes översättare: Malin Karlsson
- Veronika Mendoza, ledare för "Frente Amplio" var den enda presidentkandidaten som närvarade i den globala marschen mot klimatförändringarna och den första att tillkännage sitt förslag. "Varför pratar inte de andra kandidaterna om det här temat?", frågade hon.
"Att ta itu med klimatförändringarna är att kämpa för våra barns framtid", sade Veronika Mendoza, för att summera den globala marschen i Lima.
"Peru är en av de 10 länderna som kommer drabbas värst av den globala uppvärmningen. Vi kommer förlora 10 miljarder dollar, 4 procent av vår bruttonationalprodukt (BNP) under de kommande 10 åren. "Varför pratar inte de andra kandidaterna om det här problemet? De har kanske inga förslag för att säkerställa framtiden för våra barn? ", denna frågeställning höjde Cuscos ledare.
Medvetna invånare, försvarar miljön, "ett av de slagord som yttrats under marschen".
"Vi deltar i den globala marschen för klimatet eftersom vi anser att den globala uppvärmningen är ett allvarligt problem som särskilt drabbar de fattigaste och mest utsatta", sade hon.
"Styrelsen i Frente Amplio möter detta problem med högsta prioritet på intern nivå och med ett tydligt internationellt ledarskap", sade Mendoza.
Vatten som en prioritet
Prioriteringen ska vara att säkerhetsställa tillgången till vatten, sade hon. "Vi politiker kommer att främja ett omfattande vattensystem från där vattnet rinner till dit det används, delvis sin slutdestination", förklarade hon.
"Förlusten av glaciärerna kommer allvarligt påverka tillgången till vatten under de kommande 10 åren, därför måste vi i första hand skydda vattenflödet och introducera en kombination av teknik för upptaggning av vatten, såsom vattenskörd och konstruktion av dammar".
"På samma sätt kommer det att främja en mer effektiv och rättvis användning av vatten i städerna och slutligen behandlas så att 100 procent av vattnet är för mänsklig användning och även återanvändning", sade hon.
"Målet är att säkerhetsställa tillgången av vatten och sanitet för alla och att detta rakt av inte påverkas negativt av klimatförändringar, vilket är en realitet", tillade hon.
Mountainbikecyklister från Pasco förde med sig budskap om Andernas befolkning
Noll avskogning
Mendoza pekade ut att "Perus huvudansvar för att ta itu med klimatförändringarna är att stoppa avskogningen. Internationella rapporter visar på att förlusten av skog är Perus största faktor till genereringen av växthusgaser."
"Så vårt mål är nolltolerans mot avskogning. För detta kommer vi att prioritera certifiering av de 20 miljoner hektar skog som tillhör tusentals av ursprungsbefolkningars förfäders land."
"I brist på rättsskydd, sker avskogning främst genom illegal gruvdrift, avverkningen inkluderar även monokultura jordbruk som till stor del främjar staten själv", sade hon.
"Dessutom kommer det att ge en hållbar och integrerad skogsförvaltning i landet, med ett konsoliderat miljöministerium i samarbete med lokala och regionala myndigheter", sade hon.
Förnybara energikällor
Veronika Mendoza lyfter också insatser för förnybar energi och att man börjar röra sig bort från de fossila bränslena. "Det nuvarande målet om 5 procent förnybar energi till 2030 är helt otillräcklig. Vi har en enorm potential i form av vindkraft, sol- och geotermisk energi", säger hon.
"Vi tar 10 procent av olja och gas intäkterna och använder till energiomvandling", föreslog presidentkandidaten för Frente Amplio.
På det internationella planet, föreslog Mendoza att hennes regering utför ett tydligt ledarskap för att uppnå "globala bindande avtal, med krav på uppfyllda mål och internationell finansiering."
Mendoza kom tillsammans med den tidigare dekanen vid Perus Biologiska Universitet, Sandro Chávez, och en grupp miljöaktivister i marschen som startade i Washington Park och rörde sig genom Av. Arequipa till fyren i Miraflores
Flera artiklar av: Servindi