Latice - Latinamerika i Centrum

-

Transgen soja: dödlighet och infertilitet

RAPAL Uruguay
LatiCes översättare: Lina Wendle

Ryska forskare har funnit att hamstrar uppfödda på genmodifierad soja inte har kunnat föröka sig efter tre generationer.

Experimentet (som skall offentliggöras i juli) utfördes under två år av forskare från Institutet för ekologi och evolution och vetenskapsakademin i Moskva och det ryska nationella förbundet för gensäkerhet. Forskarna arbetade med fyra grupper av hamstrar: en som inte matades med soja, en som matades med icke-transgen soja, en tredje med transgen soja och en fjärde med större mängder transgen soja.

Efter att ha matat hamstrarna under två års tid upptäckte man hos den tredje generationen förödande resultat hos dem som hade matas med transgen soja och i huvudsak hos dem som hade matas med större mängder. När man kom till tredje generationen hade huvuddelen av hamstrarna matade med transgen soja förlorat förmågan att få barn och man konstaterade också en långsammare tillväxt och en hög dödlighet bland de unga hamstrarna.

I en annan studie utförd i Ryssland som publicerades tidigare i år fann forskarna att hamstrarna växte mindre, en hög dödlighet bland de unga, och även att det växte hår i munnen hos hamstrarna. Även om andra studier tidigare har visat en hög dödlighet hos försöksdjur som utfodrats med genmodifierad soja kommenterade en av forskarna (den ryska biologen Alexey V. Surov) att det behövs mer forskning eftersom infertilitet och avvikande hårväxt inte bara kan bero på genmodifierad soja eller genetiskt modifierade organismer, utan att det kan vara resultatet av en kombination av främmande ämnen i livsmedel som Round Up som finns i höga koncentrationer i sojan och genmanipulerade majs från Monsanto.

Orden från forskaren Surov är belysande: "Vi har ingen rätt att använda genetiskt modifierade organismer tills vi förstår dess potentiella negativa effekter inte bara för oss utan även för kommande generationer. För att tydliggöra detta finns det ett brådskande behov av grundliga och ingående studier i ämnet. Varje form av förorening bör genomgå undersökningar innan användning och genetiskt modifierade organismer är bara en av dem".

Och vad serverar vi på våra tallrikar?

I vårt land odlar man soja och en genmodifierad majs från Monsanto och en annan genmodifierad majs från företaget Syngenta. Vi konsumerar produkter från båda grödorna utan tillräcklig information för att kunna välja om vi vill eller inte vill få i oss produkter gjorda på genmodifierad soja eller majs.

Genmodifierade grödor har fått avslag i flera europeiska länder och i flera skandinaviska länder är det förbjudet med införsel av livsmedel som innehåller genmodifierade ämnen. Europeiska unionen har också en reglering som inte tillåter försäljning av bearbetade livsmedel som har mer än 1 % av transgena ämnen.

Kan det vara så att européerna har mer information än vi har? Eller kan det vara så att vi bara är försökskaniner för branschen?

Studierna av hamstrarna visade efter tre generationer fall av infertilitet, tillväxthämning, hårväxt i munnen och hög dödlighet bland de unga. Om man skulle vilja göra denna studie på människor skulle man få vänta minst fyrtio år och när konstaterar dess påverkningar skulle det vara för sent och troligtvis skulle industrins svar vara: att deras regeringar hade godkänt och tillåtit deras grödor. Hur skulle reaktionen se ut hos våra framtida generationer?

Resultaten från de ryska forskarna ihop med andra studier som har publicerats tidigare borde ses som en varning för att de ansvariga myndigheterna undersöker effekterna som dessa grödor har på hälsan och inte bara väntar på att effekterna börjar visa sig för att de ska börja agera.

Artikel baserad på:
Genetically Modified Soy Linked to Sterility, Infant Mortality in Hamsters



Publicerad: juli 2010

Flera artiklar av: RAPAL Uruguay



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe