Latice - Latinamerika i Centrum

-

La Rioja: "Att få stopp på paradigmet"

OCRN
LatiCes översättare: Helena Morales Johansson

Argentina. I början av juli, hade det kanadensiska gruvföretaget Osisko inget annat val än att meddela EMSE (statliga energi och mineral bolaget) att det slutligen backade från Famatina med en tillsynes "icke attraktivt" investeringsklimat och nödvändigtvis pga. svårigheterna som de var tvungna att bemöta för att erhålla den lokala befolkningens sympati som slutligen, resulterade i att deras illusioner förstördes.

Den 30 juni förlorade företaget tre miljoner dollar som ett resultat av deras val att spendera på undersökningsprojekt med fokus på att hitta guld. 28-åriga María Pía Silva, är en aktivist av den populära organisationen för Livet i Chilecito, beskriver att i regionen var gruvindustrin ett omtvistat tema: "Det är som att vid valkampanjsperioder tar regeringen bort det från dagordningen.

Regeringsmedlemmar pratar inte om temat men megagruvindustrin är utan tvekan politik i delstaten La Rioja." Angående Osiskos misstag, förklarar Silva: "Även om företaget har erkänt att de gjort en förlust, och vi lever med det som en prestation, har vi fortfarande inget bevis på att kontraktet verkligen avbrutits: i den officiella rapporten har det inte publicerats".

Vi har följt publiceringen av rapporterna och vi ser utdelningen av mark till alla möjliga företag, inte bara till gruvindustrin, utan också till oljeföretag. Det finns mer än två miljoner hektar som är privatägda: det är ett stort antal hektar i La Rioja som ges bort bakom ryggen på invånarna. Längs riksvägen 40 (RN-40) passerar lastbilar på väg mot Catamarca, till Bajo de la Alumbera, och lastbilar som kommer från San Juan ända från Veladero. Det förenar oss inte bara som utarmningsrutt, men också som motståndssamhällen. Var och en kommer att hitta sitt sätt, platsen och tillvägagångssättet, men alla kommer vi att mobilisera oss samtidigt och med ett gemensamt ändamål: att få ett stopp på detta paradigm i "extractivismo" (exploatering av högt eftersökta råvaror t.ex. mineraler, olja och jordbruksprodukter som produceras på snabbast möjliga sätt för att säljas omedelbart på internationell marknad) och med idén att så gått det går, tjäna pengar på resurserna.



Publicerad: oktober 2013

Flera artiklar av: OCRN



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe