Latice - Latinamerika i Centrum

-

Ren energi eller apokalyps

Milagros Salazar
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Lillemor Andersson

Det finns en nästan självmordsbenägen inställning till miljön. Landets motorpark fortsätter att växa med fordon som drivs med bensin som släpper ut giftiga avgaser, skogarna skövlas och vattenkällorna upplåts i koncession till gruv- och petroleumprojekt.


Ren energi eller apokalyps
Mer än 3 000 hektar av Amazonas
skogar har avverkats för odling av
biobränslen i San Martins nordöstra
region.
(Bild: www.actualidadambiental.pe)

"Jorden klarar inte mer missbruk. Notan kommer att bli stor", försäkrar Pedro Gamio, f d vice energiminister, som är övertygad om att Peru måste utnyttja sin potential för förnybar energi för att hantera den miljökris som mänskligheten står inför idag.

"Klimatförändringen utgör ett paradigmskifte, att sluta förlita sig på olja för att i stället på ett lämpligt sätt utnyttja sol, vind och vatten för energiproduktion utan miljömässiga eller sociala skador", betonar Gamio, regional direktör för GVEP International, Latinamerika och Västindien.

Även om det tycks vara en apokalyptisk vision, anser ekonomen Óscar Ugarteche att den amerikanska finanskrisen utlöste inte bara en ekonomisk kris i världen, utan också en historisk, "epokgörande kris" som satte miljöförstöring och behovet av energiteknologisk förändring i debattens centrum.

"Så länge man inte ersätter energins bas av fossila bränslen med ren energi i massiv omfattning, kan man inte tala med säkerhet om en global nylansering av ekonomin", säger Ugarteche i artikeln "Epidemin började i USA", som ingår i Oxfams årsredovisning, Fattigdom, Ojämlikhet och Utveckling 2008-2009. Och han tar inte miste.

Det kritiska taket för konventionell energi som produceras genom förbränning av fossila bränslen, närmar sig allt mer. Gamio försäkrar att oljereserverna kommer att ta slut inom cirka 45 år, så priset på denna resurs har på senare år börjat skjuta i höjden. Att överge oljeberoendet, som sinar och förorenar, är ofrånkomligt enligt experter och myndigheter, åtminstone i officiella resonemang.

President Alan Garcia, som har genomfört ett aggressivt öppnande av Amazonas för prospektering och utvinning av gas och olja, sade i september i år i FN:s generalförsamling i New York, att 2021 kommer förnybar okonventionell energi att motsvara 40% av landets energimatris. Är detta löfte möjligt?

Ett långsamt steg

Perus energimall, som omfattar elproduktion, transporter, industriell verksamhet och annat, består till nästan 73% av energi från fossila bränslen, olja 44% och naturgas 29%. Enligt regeringens logik, närmar vi oss nästan 23% "förnybar" energi, om man i detta paket inkluderar den energi som genereras av storskalig vattenkraft, trots miljömässiga och sociala konsekvenser, och den traditionella användningen av ved.

Landet räknar med en genomsnittlig efterfrågan av elektricitet på 4 400 megawatt per år, varav 5% ska täckas av icke-konventionell förnybar energi som vindkraft, solenergi och biomassa (utnyttjande av organisk och oorganiskt avfall). Detta mål ska uppfyllas i enlighet med det som anges i dekret 1002 från 2008.

Jaime Gianella, direktör för Monder, ett teknikföretag som specialiserat sig på projekt inom jordbruksindustri och energi från biomassa, försäkrar att det finns en stor energipotential i biomassa från jordbruksavfall. Mellan åren 2000 och 2007 motsvarade den primärenergi som ingick i avfallet från fyra kustodlingar, bland vilka ingår sockerrör och bomull, ett genomsnitt på 70 000 Tera Joule (TJ) per år. Varje TJ motsvarar 278 Mwh i primärenergi. Gianella preciserar att en sådan mängd primär energi skulle kunna upprätthålla en verksamhet på 859 megawatt under 7 000 timmar årligen. Detta är samma kapacitet som man beräknar att Mantaros vattenkraftverk i de centrala högländerna har. Den viktigaste energikällan för huvudstaden Lima med en befolkning på 9 miljoner innevånare.

"Det handlar om att använda det som slängs på landsbygden, inte hugga ner skog för att utnyttja energin. Det skulle vara ett misstag", tillägger Gianella. Den största investeringen i förnybar energi sker vid installationen, i det inledande skedet. Utöver det etiska mandatet och överlevnaden, är lönsamheten en av de aspekter som engagerar mest när man diskuterar framtiden för ickekonventionell energi. Frågan är oundviklig: Hur kan man sluta skövla miljön och uppnå god vinst med rena energikällor?

Specialisten Javier Coello garanterar att kostnaderna för att upprätthållandet av förnybara energikällor i stor eller liten skala, "är mycket lägre än för teknologi baserad på fossila bränslen. Sol, vind, jordvärme eller regnvatten medför inte kostnader för användning".

Energikostnaderna kan också vara lägre. Det är fallet med biomassa, upp till sju gånger mer ekonomiskt än naturgas, enligt Gianella.

Kontroversiella alternativ

Biobränsle anses också av den peruanska regeringen som ett alternativ till den förorenande oljeindustrin, även om vissa tror att odling i form av monokulturer, som oljepalmsodling för framställning av etanol, påverkar den biologiska mångfalden i Amazonas och främjar skövlingen av primärskog i den rena energins namn. Ett symboliskt fall utspelades i Barranquitadistriktet i distriktet San Martín, där den mäktiga Romerogruppen skövlade ca 3 000 hektar naturskog för att odla oljepalmer.

2007 fastställde regeringen en obligatorisk användning av biobränsle i små mängder. Sedan 2009 blandas 2% biodiesel med diesel och 2011 ska procentsatsen vara 5%. Senast 2010 ska 7,8% etanol blandas med bensin. Det innebär inte att dessa energier "konkurrerar med fossila bränslen, utan snarare är ett slags tillsatser", tillägger Coello.

Inför frågans komplexitet, planerar den verkställande direktören för Sociedad Peruana de Derecho Ambiental (Peruanska förbundet för miljörätt), Manuel Pulgar-Vidal, att tillämpa en Evaluación Ambiental Estratégica (strategisk miljöbedömning) för att främja biobränslen. Detta för att berörda institutioner ska fastställa ekonomiska, energi- och miljömässiga samt sociala konsekvenser. Det kommersiella kriteriet får inte vara det enda.

På samma sätt har man slutat betrakta byggandet av dammar i Amazonas som en källa för ren energi, eftersom uppdämningen av skogarna genererar stora mängder metan, en växthusgas som förorenar 20 gånger mer än koldioxid.

Ingenjören Alfredo Novoa, direktör för den icke-statliga organisationen ProNaturaleza, anser att Peru inte behöver energiprojekt i Amazonas för att möta efterfrågan, eftersom de miljömässiga och sociala konsekvenserna blir mycket stora. För honom är det tillräckligt med en potential på 22 000 megawatt i Anderna och lika mycket vid kusten genom vindkraft.

Ersättningen av fossila bränslen beror också på hur nära eller långt bort den resurs finns, som kommer att användas av befolkningen. Erfarenheterna i de samhällen som stöds av organisationen Soluciones Prácticas-ITDG (Praktiska åtgärder) som ägnar sig åt forskning, tillämpning och spridning lämplig teknik för utveckling av samhällen med små resurser, visar att användningen av småskalig ren energi kan förbättra livskvaliteten på landsbygden utan att orsaka skador på miljön.

Fernando Acosta, samordnare för Bioenergi på Soluciones Prácticas-ITDG, försäkrar att man har tagit vara på regnvatten på olika platser i den norra provinsen Cajamarca, för att skapa 52 små vattenkraftverk som genererar mellan 10 och 30 kilowattimmar till nytta för samhällen med 50 till 100 familjer.

"Med ljusets intåg, ökar dessa samhällen sin handlingskraft och nya möjligheter öppnar sig", förklarar han.

Det finns inte ett unikt sätt att främja ren energi. "Man måste erbjuda en meny av alternativ, starta elproduktion utifrån olika källor och engagemang för energieffektivitet, det bästa bränslet är det som inte används", betonar Coello.

Enligt Gianella är det också "en svag teknisk förvaltning och bristande kunskap om ämnet" inom de organ som ansvarar för att främja förnybar energi.

"Man måste öka miljömedvetenheten hos medborgare och myndigheter. Peru måste upprätthålla en konsekvent politik för att anpassa sig till och minska klimatförändringarna. Det måste finnas en överensstämmelse mellan det som presidenten (García) erbjuder världen och det som hans tjänstemän gör inom landets gränser", hävdar Gamio.



Publicerad: december 2010

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe