Glysofatet dödar moder jord
LatiCes översättare: Lina Wendle
Rodolfo Páramo är en barnläkare baserad i norr delarna av landet i den centrala provinsen Santa Fe. Pensionerad från sitt yrke fortsätter han aktivt att informera om effekterna av glysofat, bekämpningsmedlet som tillverkas av det amerikanska multinationella företaget Monsanto, som används för att bekämpa de genmodifierade soja odlingarna som i Argentina redan täcker en yta på mer än 17 miljoner hektar.
Tillsammans med medlemmarna i de olika granngrupperna som försöker stoppa besprutning i sina byar, reser Páramo landet runt för att hålla tal och delta i konferenser eller möten om ämnet. I mitten av mars utfärdades en dom dikterad i december av domstolen i Santa Fe som förbjuder besprutning med glysofat inom 800 meter från familjernas bostäder.
John Nicastro, en medarbetare för tidningen Noticias Aliadas hade en dialog med Páramo under den nationella folklore festivalen i Cosquin, Córdoba-provinsen som hölls den 20 till 31 januari, en miljö vald för en ny informationskampanj om de hälsoskador som bekämpningsmedlen producerar.
Hur upptäckte du effekterna av bekämpningsmedlet?
Efter sju års arbete inom neonatologi (nyföddhetsvård) på sjukhuset José María Cullen i staden Santa Fe, flyttade jag till byn Mal Abrigo i norra delen av provinsen, där jag jobbade på barnkliniken. Under åren 1994 och 1995, började vi där se nyfödda med missbildningar, särskilt av neuraxis, från hjärnan till ryggmärg. På hjärnnivå, anencefali, dvs. med en total avsaknad av storhjärna. Och på ryggmärgsnivå, brist på låsning av vissa platser, främst vid hals-och ryggbenen, där märgen lämnas utanför.
Mal Abrigo har cirka 10 000 invånare och 15 till 20 födslar per månad. På ett år hade vi 12 barn födda med missbildningar, en jätte hög siffra. I Santa Fe hade vi det normala: ett fall av medfödd missbildning på varje 8,500 till 10,000 levande födda. I Mal Abrigo var siffran skrämmande. Vi började forska. Jag hävdade att det i luften fanns ett ämne som hämmade folsyran, som är beskyddaren för att förebygga missbildningar i nervsystemet. Detta fick mig att ta reda på vilken produkt som man använde inom jordbruket.
Det var runt 1994, 1995. I januari 1996 godkände formellt Felipe Solá, jordbruksminister under förre presidenten Carlos Menems regering (1989-99), plantering av den genförändrade sojan RR Roundup Ready, resistent mot bekämpningsmedlet Roundup och glysofat från Monsanto. Men observera att det multinationella schweiziska företaget Syngenta hade sålt på Monsantos soja område innan det nationella tillståndet, genom smuggling och de använde Roundup.
Jag fortsatte att forska, jag pratade med agronomer, vid en tidpunkt då "spindlarna" eller "myggorna", som de kallas på andra ställen (traktor vars utformning liknar en stor spindel eller insekt) som efter att de hade besprutat fälten passerade byn och droppade kemikalier på byns gator. Det händer fortfarande på många ställen. På andra ställen, som i detta fall Mal Abrigo där regeringen förbjöd "myggorna" eller "spindlarna" att passera och röra sig inom stadsområdet. Och som genom magi började missbildningarna hos nyfödda att sjunka.
Men fallen av cancer började dyka upp särskilt bland ungdomar, som inte svarade på standardbehandlingen av cancer, och som utvecklades snabbt.
Finns det tidigare skadliga effekter på andra håll i världen?
Många. Vi kommer ihåg att det för mer än tjugo år sedan i Bhopal, Indien pga. misskötsel från arbetarnas håll hos det multinationella amerikanska företaget Union Carbide, spreds en kemikalie som de höll på att tillverka ut i miljön/luften och på mindre än tio minuter fanns det 20 000 döda, än i dag lider de av efter effekter.
Till en början ansågs jag galen, han som kom och störde. Runt 2000 lyckades en domare, få igenom en rättslig dom, genom vetenskapliga rön, för att få bort spannmålstorkarna från centrala Mal Abrigo, genom att visa att de i tätorterna är förödande för samhället. Medan jag arbetade i Santa Fe, såg jag inte ett lika stort antal barn med andningsproblem som jag såg i Mal Abrigo. Där fanns det miljö föreningar, eftersom de ventilerade säden för att torka den, och samtidigt spred ut de ämnen som täcker säden i luften, som t.ex. detta bekämpningsmedel.
Det nationella universitet i Litoral ( Santa Fe, Argentina) har sedan 1997 gjort en studie, som publicerades förra året som visade att det finns koncentrationer av glysofat i gröna bönor och mogna sojabönor. Och att glysofat passerar allt som är vattnigt . Dessutom, när de studerade sojaolja hittade de rester av bekämpningsmedlet endosulfan som är mycket giftigt, så giftigt att att det tyska multinationella företaget Bayer från och med i år kommer att dra tillbaka den från försäljningen i Argentina.
Glysofat dödar allt förutom soja?
Nästan allt. I USA var de tvungna att överge fält, ca 5000 hektar, för det uppkom något som de ansåg vara ett nytt ogräs, förbannat för dem, välsignat av oss, amarant, sädesslag som är baslivsmedel och näringsbas för ursprungs folk i Anderna, som hjälper dem att förbli starka och friska . Och de kan inte förstöra det med något bekämpningsmedel. Monsantos nya fiende är amarant.
Vad tror du är det mest effektiva sättet att hantera denna situation?
Att människor blir medvetna om detta. Det finns väldigt många produkter som framställts av denna soja, hela tiden fler. Jag studerade vid ett statligt universitet, och jag har plikten att ge tillbaka till samhället vad samhället gav mig genom denna gratis utbildning jag fått. Min utbildning har folket betalat. Och om jag, som professionell, ser att det är något som ignoreras dödar människor, måste jag reagera, forska och sprida detta. Och glysofat dödar inte bara det mänskliga livet, det dödar bakterierna och svamparna i marken. Det dödar moder jord. Och detta är inte bara något som de har berättat för mig, jag levde och såg det.
Flera artiklar av: Noticias Aliadas