Latice - Latinamerika i Centrum

-

Försvar av infödda fröerna

Daniel Marrero
LatiCe

Kära läsare av LatiCe: Vi är tillbaka igen för att återförenas med er igenom sidorna i vår nättidskrift. Några av oss som utgör en del av arbetsgruppen för LatiCes nättidskrift har varit på resan, i ett fall har resan lett Ximena Quiroga till Bolivia och den mytomspunna Titicaca sjön, där hon hade tillfället att besöka Santiago de Okola. I mitt fall gjorde jag en rundtur i Uruguay i nära kontakt med nätverket av inhemska frön som utvecklas i Syd. Dessutom finns en mängd nyheter som i detta fall rapporteras från Mexiko och Centralamerika av EcoPortal.

I Santiago de Okola har 80 familjer valt en gemensam väg för att upprätta ett agro-turism projekt som de låter oss känna genom en video som skickades till oss. Videon visar både skönheten av platsen och arbetet de genomför i samhället. LatiCe har tecknat ett avtal med viSozial, en tysk NGO som arbetar med fokus på miljön och som samarbetar i olika sociala projekt i området för att locka turister så att de kan leva tillsammans med den lokala befolkningen. På så sätt får dessa turister en annan livserfarenhet än de skulle ha haft genom konventionell turism. En av de goda nyheterna om den här videon är den mångfald av frön som bevaras i samhället, deras vårdnadshavare är kvinnorna som fortsätter att spela en viktig roll i bevarandet av fröerna.

I Uruguay hittar vi nya sammanslutningar av ekologiska producenter som ingår i nätverket, vilket glädjer oss eftersom efter åtta år av räddningsarbetet av frön och kunskap ser vi att det finns en betydande representation av landets nitton departement. Ett mycket tydligt uttryck för detta är de kvinnliga kamraterna från Palmitas och andra områden i Canelones departement som med ett starkt gemensamt arbete, och genom att kombinera vilja med stora uppoffringar, har skapat ett grönt hörn där man kan hitta från medicinalväxter till hemmagjorda likörer. När vi närmade oss gruppen fick vi veta till vår belåtenhet att de fortfarande minns en artikel publicerad av LatiCe om transgen majs, hur denna typ av gröda invaderar Uruguay och skadorna som orsakas för små och medelstora producenter, bland annat på grund av det sura regn som produceras av besprutningen till följd av vindarna.

Men snarare än vår artikel om transgen majs och vår nättidskrift, som också kastar ljus över alla dessa problem (nya gissel som påverkar hela kontinenten), var dessa kvinnor där med produkterna från sina odlingar och små gårdar, de sålde sina produkter och informerade även allmänheten som inte slutade att ställa frågor och köpa trädgårdsprodukter som produceras med både kärlek och omsorg.

För bara några dagar sedan kom det till vår redaktion en omfattande rapport om nätverket för att rädda inhemska sorter av frön i Uruguay. Rapporten uppmuntrar oss att säga att när människorna kommer samman och resurserna hanteras på rätt sätt då går det framåt. Detta trots offensiven av stora multinationella företag, den systematiska förstörelsen och stölden av land från ursprungsbefolkningar och de övergrepp, kidnappning och mord mot folket som kämpar för sin mark och frihet, som i Colombia och Argentina.

Men eftersom de traditionella medierna gjort sig skyldiga till desinformation, valde vi att publicera en artikel från EcoPortal, den som handlar om de alternativa ekologiska prisen. En mexikansk bonde, Jesus Leon Santos, 42 år, som med all Mixteca samhället och efter 25 års arbete förändrade en öken till en trädgård. Och från vårt anspråkslösa arbetsplats kommer vi att fördöma övergreppen likaså att erbjuda alternativa lösningar och att sträcka en hand till den som behöver hjälp.



Publicerad: april 2012

Flera artiklar av: LatiCe



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe