Att hugga ner miljoner träd för att tillverka aluminium: vi säger NEJ!
LatiCes översättare: Belinda Alvarez Alfredsson
Avgörande motstånd: Mundurukú motsätter sig vattenkraft
(Bild: Aaron Vincent Elkaim)
Brasilien. Miljoner träd och hela byar är dömda att försvinna under vattnet i Brasilien. Varken naturen eller de lokalinvånarnas rättigheter räknar när man bygger damm i floderna för att gynna storindustrin med billig el. Nu är det dags att hjälpa indianfolket Munduruku som motsätter sig projektet om ett vattenkraftverk på floden Tapajós.
Förutom miljontals träd finns det indianska samhällen som är dömda att försvinna under vattnen. Varken naturen eller de lokala invånarnas rättigheter räknar. Nu är det dags att hjälpa indianfolket Mundurukú.
Den brasilianska regeringen avser att anlägga damm i floderna för att gynna industrin med billig el. Dammen ska ha en verkningskraft på 8040 MW – energi för aluminium gjuterier, gruvbolag och andra industriella anläggningar.
Mundurukú folket är krigare av tradition och har ingen avsikt att ge upp kampen för jorden eftersom det har med deras överlevnad att göra. Floderna Tapajós, Jamanxim och Teles Pires är deras hem och de tänker inte överge dem.
Den brasilianska regeringen försämrar situationen. Trots att de planerar bygga många damm vägrar de lyssna på dem som påverkas även om författningen och internationella avtal garanterar deras rätt att bli hörda.
Gränsdragning av marken har inte genomförts trots löften att göra det – och det är på grund av påtryckningar från dammens intressentlobby.
Sedan i september började den indianska befolkningen att själva dra markgränserna. Och myndigheterna fortsätter ge sitt medgivande till företag för att avverka skogarna som kommer att bli översvämmade med dammen. Budgivandet för att bygga har skjutits upp.
Tapajós projekt kränker befolkningens rättigheter och förstör naturen. De europeiska företagen bör inte delta i detta projekt. Dilma Rousseff, Brasiliens President måste stoppa alla vattenkraftverksprojekt i Amazonas.
Flera artiklar av: Biodiversidadla