Latice - Latinamerika i Centrum

-

Plast strand

Lenin Cardozo
ANCA24
LatiCes översättare: Claudia García

Plast strand

Venezuela. Tidvattnet är hög och vi ser vattnet gräver sig in och överträffar med flera meter den naturliga gränsen av den delen av kusten. Dimman av dessa små vågor av sjö, eller som de säger här i Maracaibo: marullos, drar med sig hundratals plastbehållare av flera färger och storlekar.

Plast strand 2En efter en andra anländer de. Det verkar som att de knuffar varandra, vilket skapar en tjock matta som tätt täcker (till över en meter hög), det som en gång var en av de vackraste kusterna av Zulia staten i Venezuela.

Sedan vid lågvatten, är plastbarriären redan befäst i rötterna av den röda eller svarta mangroveskogen, och förbereder sig på att vänta på den nya tidvattnet för att fortsätta växa och konsolidera mer plast. Det är rutinen i kusten av Maracaibosjön och, i synnerhet, vid gränserna av det enda gröna utrymme för staden, den kommunala parken "Drömmarnas land".

Samhället Capitán Chico av byn Santa Rosa de Agua i staden Maracaibo, där "Tierra de los Sueños/Drömmanars land" ligger har kallat dessa stränder i parken för "Plast Stranden." Och detta är ett viktigt stopp för dem som korsar dessa vägar. Guiderna i Ecoturism förklarar väldigt pedagogisk effekterna av plastföroreningar som resultat av straffriheten för de 19 kommunerna som delar Maracaibosjön, vilka i hemlighet fortsätter att använda den som soptippen eller en olaglig underjordisk depå för skräp. Ett hemskt visuellt bevis som ändå är väldigt lärorikt.

stranden av mangroveskogPlast Stranden, utöver ironin av de överväldigande hundratals ton av polyeten och polypropen, som avsätts på stranden av mangroveskog, är idag den viktigaste referensen som vi, miljöaktivisterna i Zulia, betonar för att öka medvetenheten om den skada som människan orsakar i sin omgivning och även i den största sötvattenreservoaren av Latinamerika.



Publicerad: maj 2012

Flera artiklar av: ANCA24



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe