Pojken Ezequiel Ferreyra är död
Juan Grabois (MTE)
Agencia Rodolfo Walsh
LatiCe översättare: Lillemor Andersson
Vid kl. 01.35 i morse (17/11) dog Ezequiel, ett barn på sex år, som sedan han var fyra haft slavarbete vid fjäderfäföretaget Nuestra Huella. I måndags i förra veckan opererades han, men tumören hade redan spridit sig i hela hjärnan.
Ezequiels korta liv tillbringades till största delen bland hönsspillning och blod, där han handskades med företagets cancerframkallande gifter för att i minsta detalj uppfylla de produktionsmål som arbetsgivaren hade ålagt hans familj.
Lärarna i Ezequiels skola hade lagt märke till att pojken sov under lektionerna. I slutet av september svimmade han och fördes akut till en klinik i Pilar. Under flera veckor fick ingen något besked om honom. Företaget förbjöd bestämt föräldrarna att diskutera saken med sina arbetskamrater. Och det gjorde företaget på ett mycket enkelt sätt. De övertygade föräldrarna om, att om någonting hände Ezequiel, skulle de vara straffrättsligt ansvariga. Dessutom skulle de förlora vårdnaden om sina andra barn. I utbyte mot deras tystnad erbjöd sig företaget att stå för barnets sjukvård och eventuellt en summa pengar, om sjukdomen skulle få en dödlig utgång. Paralyserade av rädsla och desperation, accepterade föräldrarna utpressningen och uppmaningen att hålla tyst.
Nu vet vi att Pilarkliniken överförde fallet till Clínica del Centro de La Plata (La Platas centralklinik), där man upptäckte en cancertumör i hjärnan. Därifrån fördes pojken till en annan klinik i Laferrere. Där opererades han och man kunde delvis minska tumörens tillväxt. Men, eftersom situationen fortfarande var mycket allvarlig, arrangerade företaget en överföring till Centro Gallego, där han togs in för intensivvård. Efter några få dagar började tumören åter växa. Ett kirurgiskt ingrepp gjordes i måndags i förra veckan, men pojkens tillstånd förvärrades för varje timme, tills han dog tidigt i tisdags. Nyligen fick vi reda på, att företaget höll pojkens hälsotillstånd hemligt och bakom låsta dörrar, för att till varje pris undvika frågor om orsakerna till det som ledde fram till den tragiska situationen.
Hezequiel hämtades från Misiones med sin familj i slutet av 2007, av en de rekryterare som opererar på uppdrag av VD för företaget Nuestra Huella, Alejandra López Camelo. 2 500 debiterades för varje familj man lyckades lura. Det utlovades att man skulle få lämna den extrema fattigdomen i Misiones, få ett fast jobb och en trygg bostad, där barnen skulle växa upp i naturen på landsbygden. Kostnaderna för resan skulle bäras av företaget. Familjen var helt enkelt bara tvungen att acceptera det paradis som gavs dem som present. Mellan den extrema och kroniska fattigdomen och en framtid med bostad och stabil sysselsättning, tvekade man inte.
Framme vid hönsfarmen " La Fernández", var situationen långt ifrån vad som utlovats. Fadern fick ansvar för en av barackerna, där tusentals ägg per dag måste samlas in, guano avlägsnas, blod samlas och gift spridas ut. Produktionens övre gräns som fastställdes av företaget var omöjlig att nå, utan att involvera resten av familjen. Detta stimulerades av de ansvariga på företaget. Om kraven på produktion inte uppfylldes, fanns risk för att man skulle förlora arbetet och ställas på gatan, tusentals kilometer från hemort och bekanta. Dessutom måste hela familjen betala "skulden" som man dragit på sig vid flytten till Buenos Aires. Det var på så sätt som först hustrun och sedan barnen började dras in i barackens helvetiska arbetsdagar för att uppnå produktionsmålen. Samma sak hände i grannbarackerna, där det redan var naturligt att alla familjemedlemmar arbetade på beting, men bara för att klara faderns lön. En lön som var lägre än en tillfällig lantarbetares.
Hundratals familjer är förslavade på samma sätt som Ezequiels familj, på cirka 70 hönsfarmar utspridda över Pilar, Zarate, Campana, Exaltación de la Cruz och Córdoba. Mängder av barn är där utsatta för samma öde som Ezequiel. Dessa farmar ägs av "Nuestra Huella", ett företag som åtnjutit prestige och ledarskap på fjäderfämarknaden. Det hade mäktiga kunder som Wall Mart och Carrefour, tills dess mörkare sida började bli känd: slav- och barnarbete, elektrifierade stängsel och människohandel. Bilderna av de många timmarnas barnarbete under 2008, 2009 och 2010, den plundrande farmen med de förslavade människorna och det elektrifierade stängslet, företagets 30 farmar där Ministerio de Trabajo (Arbetsdepartementet) trovärdigt konstaterade att barnarbete förekom vid Nuestra Huella, de mer än fyrtio vittnesmålen från företagets offer. Bilderna av förföljelser och försök att muta de anmälande samt rekryterarnas exakta uppgifter. Inget, absolut inget var tillräckligt för att domare Graciela Cione (vid Campanas straffrättsliga säkerhet) och Adrián Charbay (förbundsrepresentant II i Zárate och Campana) skulle vara beredda att ge ett minimum av rättvisa i de fall som behandlar tillbakagång till slaveri, barnarbete, handel med arbetskraft respektive människohandel. Kanske kan något av den täckmantel av straffrihet som omger företaget, förklaras av det faktum att företagets VD, Alejandra Lopez Camelo, är kusin till borgmästaren i Pilar, Humberto Zúccaro, svägerska till generalsekreteraren för lokala UATRE, Jorge Herrrera, och att Pilars fd borgmästare, Sergio Bivort, är företagets advokat.
Sedan 2008 har kläd- och kartonginsamlarna från Alameda och MTE anmält, samlat bevis och mobiliserat sig mot slaveriet och barnarbetet vid Nuestra Huella. I morse, innan vi visste att Ezequiel hade avlidit några timmar tidigare, marscherade mer än tvåhundra kamrater till Campanas två brottmålsdomstolar, för att kräva rättvisa för Ezequiel och för hälsa och liv för de mer än 200 barn som lever och arbetar på företagets farmar. Vi svär på att komma igen under de närmaste dagarna.
Företaget erkänner inte att det har dödat Ezequiel, och förgiftat dussintals barn och vuxna. För närvarande förbereder man sig på att utplåna bevis och har som mål att snabbt flytta och kanske kremera Ezequiels kropp. Detta gör man för att komma utom räckhåll för all eventuell juridisk sakkunskap, som åtar sig och visar sitt ansvar för Ezequiel och alla andra barn och vuxna som hanterar giftiga bekämpningsmedel på farmarna. MTE och Alameda kommer nu att mer än någonsin öka sina ansträngningar för att kräva rättvisa och uppmanar alla medborgare och ärliga journalister som tar avstånd ifrån slaveri och barnarbete, att förena sig med vårt upprop för att bryta den cirkel av straffrihet som omger Nuestra Huella.
Flera artiklar av: Agencia Rodolfo Walsh