Chile ansluter sig inte till rådande konsensus i de latinamerikanska länderna angående genus-frågor
Observatorio de Genero y Equidad (Centrum för genus och jämställdhet)
LatiCes översättare: Maya Pérez Aronsson
Chile är det första landet på kontinenten att reagera negativt på denna uppmaning genom ett uttalande från SERNAMS minister, Caroline Schmidt, som betonade den chilenska regeringens pro-life ståndpunkt.
Natalia Flores, verkställande direktör för OGE (Observatorio de Genero y Equidad -Centrum för genus och jämställdhet) har uttryck obehag mot åtgärden som antagits av Servicio Nacional de la Mujer (den statliga kvinnomyndigheten) den 27 juli i år, då man på sin hemsida publicerade ett dokument som deklarerar att Chile inte kommer att ställa sig bakom förslaget om terapeutisk abort, som nyligen lades fram i "Consenso de Brasilia-acuerdo latinoamericano" (Brasilianska konsensus-latinamerikansk överenskommelse), ett latinamerikanskt avtal rörande genusfrågor som verkställdes den 16 juli i år.
I sitt uttalande fastställer SERNAM sin ståndpunkt rörande sexuella och reproduktiva rättigheter, genom att konstatera att "i enlighet med president Sebastian Pineras regeringsprogram, kommer frågan om abort inte att finnas med i riktlinjerna för den offentliga politiken".
Inför detta, påpekar den verkställande direktören för OGE, att debatten om terapeutisk abort finns närvarande och levande i samhället: "den chilenska regeringens reservationer rörande den delen av det Brasilianska avtalet som berörde reproduktiv hälsa och abort kommer inte att göra så att det chilenska folket slutar tala om behovet för avkriminalisering, och än mindre att de organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter censurerar sig" menar hon.
Några av de viktigaste punkterna i det brasilianska avtalet inkluderar utvidgningen av frågan om terapeutisk abort till hela den latinamerikanska regionen, att respektera och främja lagar gällande jämställdhet och i synnerhet brådskande politiska åtgärder som rörande höjda löner för kvinnor.
Den första åtgärden - terapeutisk abort - fick omedelbart stöd av Brasiliens president Luis Inácio Lula da Silva som genast uppmanade de övriga 32 länderna som deltog i la XI Conferencia de la Mujer de América Latina y el Caribe (den XI kvinno-koneferensen i Latinamerika och Karribien) att ställa sig bakom detta avtal och avkriminalisera aborter i Latinamerika.
Chile är det första landet på kontinenten att reagera negativt på denna uppmaning genom ett uttalande från SERNAMS minister, Caroline Schmidt, som betonade den chilenska regeringens "pro-life ståndpunkt": "Vårt land behöll en respektfull och flexibel inställning för att inte försvåra utövningen av de övriga deltagande ländernas suveräna rätt". Och "vi föreslog även att ytterligare en artikel skulle läggas till rörande "överförbara sjudomar", som t ex livmoderhals- och bröstcancer, vilka orsakar en stor del av dödlighet bland kvinnor i Chile och andra Latinamerikanska länder".
I denna kontrovers, rörande genus-frågor, kan även uttalande från JUNJIS viceordförande Ximena Ossandón läggas till. Ossandon har vid flera tillfällen fått motivera sina misstag rörande dagshemstiden vid denna institution och har fått försvara sig mot den ständiga kritiken från de progressiva krafter som argumenterar för en omformulering av genus frågor och för staten ska ha en mer aktiv roll i utvecklandet av jämställdhetspolitiken.
Natalia Flores anser att resultatet i de senaste CEP-undersökningarna, som visade att president Sebastián Piñera är en av de ledare med minst folkligt stöd (bara 45%) sedan återgången till demokrati, grundar sig i "den bristande överenstämmelse mellan regeringens och myndigheters ord och handling". Hon tillägger att detta kommer att påverka "sitt stöd bland befolkningen". Å andra sidan menar hon att "uttalandena från Junjis vice ordförande, del Superintendente de Salud och SERNAMS minister, tydligt visar deras politiskt konservativa ideologi som de flesta chilenare inte känner representerar dem".
Flera artiklar av: Observatorio de Genero y Equidad (Centrum för genus och jämställdhet)